måndag 22 april 2013

Mallorca 2013 - dag 9: Llubi, Sineu och Randa

Denna dag tog vi oss i väg tidigare än övriga dagar då det skulle bli mycket att stå i senare på kvällen. Förutom alla procedurer som ska genomföras efter en cykelrunda skulle vi i kväll också packa ihop alla våra attiraljer och lämna tillbaka våra hyrcyklar.
 
Då det är mycket vanligt med förkylningar efter sådan här träningsläger, kom vi överens om att minska risken genom att sista träningsdagen skulle bli av den lugnare sorten. Så blev det också, vi nötte på hela dagen i distanstempo förutom en klättring och en kort hårdkörning.
 
Våra fem första dagar bjöd på strålande sol, den sjätte något sämre och nu de sista tre dagarna har det varit mulet och ganska så kallt. Dessutom har vi fått några regnstänk. Totalt sett har dock vädret varit bra för cykling. Att det är lite sämre väder på slutet kanske också är bra så att chocken inte ska bli lika stor när vi kommer hem till Vännäs och endast några få plusgrader!?
 
Dagens runda gick via Sa Pobla, vidare till Llubi för att ta ett kort stopp i Sineu. Bror hade en önskan om att vi skulle hitta cykelvelodromen och ta ett varv runt densamma - och så blev det. Redan efter ett varv kändes det att velodromkörning nog skulle vara skoj. Men det får bli en annan gång.
 
På bilderna kan ses att velodromen är på dekis. Man kan också se Sineus kyrka i bakgrunden på bild två. Jag fascineras av alla stora fina kyrkor som finns i varje liten by här på ön. Det skulle vara intressant att veta hur många som finns, jag gissar på över 100. Det fanns verkligen mycket pengar inom kyrkan när dessa byggdes för många hundra år sedan (kanske finns det gott om pengar även idag).
 



Trots att jag nu var ute på min nionde cykeltur på nio dagar kändes det ganska så bra i kroppen och de flesta smärtor höll sig på avstånd. Visst var min skadade vad lite stel, men det får jag nog räkna med lång tid framöver. Visst var vädret ganska dåligt, och visst var jag lite trött. Men inte blev det någon pina i dag heller.


Efter att undvikit pinan styrde vi kosan mot Algaida och vidare mot randa som låg några mil längre bort.



Vi hade bestämt oss för att besöka klostret i Randa som ligger högst upp på toppen på bilden nedan.


När vi var framme vid foten av berget tog vi ett kort poseringsstopp.


Det handlade också om att fota skylten som visade på hur stigningen skulle se ut upp till toppen.


Stigningen var inte speciellt tuff och inte heller så lång, så trots många dagars cykling gick det ganska så lätt. Väl upp på Poig de randa hade vi havet 534 meter under oss. Vi skulle nu ta ett kort stopp på Santuario de Ntra Sra de Cura - även kallat klostret.


Redan år 1275 anlände den första munken till Randa och under många hundra år vallfärdade religiösa människor till platsen. I dag såg jag inga munkar (jag vet inte om de avslutat verksamheten här) utan bara cyklister som är de nya människorna som vallfärdar.




Utsikten från över 500 meters höjd var fin, synd att inte vädret var bättre.


Efter besöket i klostret cyklade vi ytterligare 13 km till Montuiri där vi åt en sen lunch. Menyn var på spanska (vilket jag borde kunna), men pizzorna hade bara namn och ingen beskrivning om vad de innehåll. Jag beställde Griego. Det visade sig vara en pizza med en rejäl sallad ovanpå. Underligare maträtt har jag sällan skådat. Salladen var minst tre gånger så hög som själva degen och den innehöll det mesta, inklusive krutonger. Allt var dock gott utom oliverna.


Vi hade cyklat över 7 mil innan lunch så nu återstod inte ens 5 mil, så idag blev det inget fikastopp (första gången på resan). Nedan ses en bild på några jordbrukare vilket ska symbolisera jordbruksmarkerna som vi körde igenom idag. Vi såg mängder med traktorer och annat. Tyvärr såg vi också i dag många överkörda djur av olika slag, både katter och gnagare.


Väl tillbaka i Alcudia stannade vi i en cykelbutik för att köpa en present till en kompis. Där tog jag ett foto på en cykel från 1911. Det är tur att cyklarna inte ser ut så här idag. Då hade det nog blivit tufft att genomföra de höjdmeter och mil jag nu avverkat.

 
Nu får vi se om dagens runda gör att förkylningen håller sig undan - eller om den överfaller oss.

2 kommentarer:

  1. Vad fint det ser ut. Jag vill också cykla till Randa!

    Om du har tänkt leta dig hemåt i morgon finns det nog risk att förkylningen överfaller dig.

    Välkommen hem (om du törs)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får ta en tur dit något år. Det skulle vara trevligt.

      Du får ta och skrämma bort förkylningarna om jag ska våga mig hem.

      Radera