onsdag 2 juli 2014

Du har lärt mig mer än någon annan - Tova, tack för allt

Hela familjen vill verkligen tacka er alla som stöttar oss i denna svåra stund. Vi har inte orken att svara på alla fina kommentarer vi fått på facebook, sms, e-post och på andra sätt, men ni ska veta att vi verkligen är tacksamma. Tacksamma för all omtanke och värme vi får.

Jag hoppas att du Tova vet att du betyder så mycket för så många. Jag är säker på att de allra flesta av er nästan 4.000 personer som läst mitt förra inlägg "Till det sista andetaget", gjort det av omtanke och för att ni bryr er om Tova och vår familj.

Ni alla där ute glöm inte att berätta för nära och kära hur mycket de betyder för er. Det är så lätt att vi bara tänker utan att berätta.

Jag vet att du Tova varit tacksam och glad för alla er som under åren behandlat dig med den respekt och med det människovärde som du förtjänar. Pappa och mamma vill tacka alla er som sett dig Tova för den fantastiska människa du är och de som uppfattat den kärlek och värme du kan ge.
Två av mina älsklingar. 

Varje gång genom åren, när någon pratat med dig Tova,och de med sättet att vara, prata och bete sig visat att de verkligen vill skapa kontakt med dig och sett dig för den du är har jag fyllts av värme och glädje i kroppen. Pappa vet att du Tova också känt detta.

Med detta förstår ni att det inte alltid varit så, och att Tova ofta hamnat på undantag. Vi har haft förståelse för att det är svårt när man träffar en människa med ett gravt handikapp och som inte pratar som andra gör. Men det är också därför vi alltid blivit extra glada när vi fått se när någon som gett Tova den riktiga värmen.

Trots att jag bara fått möjligheten att känna dig Tova i tretton år har du lärt mig så mycket och utvecklat mig mer som människa än något annat. Jag lovar att fortsätta att använda mig av den klokskap du gett mig, och försöka sprida den till andra. Kanske kan denna text vara ett sätt att bidra till detta och få någon av er att tänka till och kanske till och med tänka om?

Jag har även innan du föddes Tova, hävdat alla människors lika värde. Men du har lärt pappa vad det verkligen innebär. Du har hjälpt mig att utveckla den starka värdegrund jag har inom detta område. En värdegrund som gör att jag mår fysiskt illa när någon uttalar något eller visar i sitt handlande att man anser att människor har olika värde på grund av ursprung, religion, handikapp eller annat. Jag hoppas att du som läser detta också värnar och står upp för allas lika värde.

Du Tova har också lärt pappa så mycket om att möta varje människa där den är och vad utveckling är och innebär. Du har också gett mig en ökad förståelse för andra människor och andra människors möjligheter och förutsättningar, och rent allmänt utvecklat min syn på medmänsklighet.
Tova på väg att bli frisk efter sjukdomsvistelsen i maj
Du har också fått pappa att förstå vad det innebär att kämpa. Vad det innebär att försöka och försöka igen. Tova, du har fått mig att inse att när jag är helt slut finns alltid lite mer kraft att ta fram.

Framför allt har du lärt pappa vad värme och kärlek är och att den övervinner allt. Så många gånger har pappas hjärta varit på väg att brista av all den kärlek och oro jag känt till dig Tova.

Det är obeskrivligt hur mycket kärlek, omtanke, oro och kamp som jag sedan dagen du föddes upplevt tillsammans med dig Tova. Allt detta har gjort att vi verkligen har blivit "ett lag". Bara genom att se in i dina ögon har jag nästan alltid kunnat se vad du vill, vad du önskar och vad du känner. Du och jag Tova - vi har alltid förstått varandra.

Det har också smärtat pappa otroligt många gånger hur tufft du Tova haft det och jag är ledsen att jag inte kunnat hjälpa dig ifrån all smärta och alla tråkigheter du drabbats av under de år som gått. Jag har gjort vad jag kunnat, men många gånger har jag känt mig helt maktlös. Jag har dock alltid gett dig min kärlek och ännu mer i de svåra stunderna, och jag vet att du Tova vet det. Du har också alltid gett mig kärlek tillbaka.
Två sötnosar som betyder så mycket för varandra och en hopplös farbrors hand.


Allt du lärt mig har du också lärt Katten och Melvin. Melvin har alltid sett dig som den du är och han har verkligen i handling visat vad allas lika värde innebär, och det tar han med sig även i det övriga livet. Vi lovar att hjälpa till så han fortsätter på den vägen. Tova, pappa vet att du vet att Melvin älskar dig lika mycket som mamma och pappa älskar dig.

Melvin önskade verkligen att du skulle komma hem till sommarlovet så ni kunde leka, men han har nu fått inse att det inte blir så. Idag berättade vi för Melvin att du nog inte kommer hem igen, och han blev så ledsen. Brorsan älskar verkligen dig Tova, och det gör så ont i honom när du får lida.
Med farmor och morfar på skolavslutningen nu i juni. På dagen slutade du årskurs 6 och på kvällen
blev du sjuk och sedan dess har vi varit på sjukhuset. 
Nu Tova, är du mitt inne i din värsta strid och denna gång ser det ut som motståndarna är övermäktiga. Du har alltid slagit ur underläge och med dåliga odds, men du har alltid kämpat och aldrig gett upp. Till slut har du alltid vunnit. Men för varje gång har oddsen blivit ännu sämre och nu är vi framme där du trots din vilja, din kämpaglöd, och vilja till livet - inte ser ut att klara mer. Om det är så hoppas pappa att du min äskade Tova slipper lida.
Världens sötaste Tova idag på sjukhuset. Du ser så fridfull ut när du sover.
Det är otroligt svårt att förstå hur sjuk du är, hur dåligt du mår, och att du troligen aldrig mer kommer hem.
Jag älskade dig igår, jag älskar dig idag och jag älskar dig för alltid - min lilla Tovlov.

18 kommentarer:

 1. Så vackert skrivet.
  Knivar skär i mitt hjärta när jag läser och förstår vad som stundar.
  Även om jag från hela mitt hjärta ber och hoppas på att Tova klarar ut den här stormen också.
  Tova kommer alltid ha en bit av mitt hjärta.
  Hon är ett riktigt ljus i en mörk värld.
  Jag har alltid sagt att Tova är speciell. På väldigt många sätt men framför allt att man blir väldigt tagen av hennes energi.
  Den är den starkaste jag mött och troligtvis kommer att möta.
  Tova har lärt mig så otroligt mycket under dom åren hon har varit i mitt liv.
  Nåt jag alltid kommer att bära med mig genom livet.
  Och de viktigaste av allt är, hur viktigt det är att ta sig tid och titta djup i ögonen på sina nära och kära varje dag för att kunna förstå känslor och tankar på en helt annan nivå.
  Att allt inte är ord det finns nåt djupare än så.
  Tova du är den mest underbara person, tänk om alla kunde ha samma hjärta som du!
  Tårarna rinner och jag tänker på dig varje dag.
  All styrka och energi till er familj och framför allt till Melvin.
  En helt underbar bror till Tova.
  // Maria Jakobsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria för så varma och fina ord.

   Radera
 2. Mia & Rebecca2 juli 2014 08:56

  Det finns inte ord som räcker till för att beskriva hur smärtsamt det här är för er som familj. Vi sitter här med sorg i hjärtat och känner samtidigt så mycket kärlek, all den kärlek som du Tomas förmedlar i dina texter går rakt in i våra hjärtan.

  Ta hand om varandra genom glädje och sorg.

  /Mia & Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia och Rebecka. Vi ska verkligen försöka.

   Radera
 3. Styrkekramar till er alla!
  Grethel

  SvaraRadera
 4. Jag är en av de 2000 som läser dina tankar och som följer er i kampen. Jag har berörts enormt mycket mellan era hopp och förtvivlan. Jag har sedan jag följt dina inlägg blivit en bättre pappa, sambo och son. Lever mer i nuet och har en mer ödmjuk inställning till livet.

  Tack er för detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är så Andreas så är det en liten tröst i det läge vi är nu. Vi får aldrig glömma att vi behöver varandra och hur viktiga våra nära och kära är. Tack för att du delade med dig av detta.

   Radera
 5. Jag har själv inte träffat Tova men min dotter som gått i parallellklass med Tova har berättat hur fin Tova är. Min dotter brukade ofta prata med Tova och ge henne en kram.
  /Sekr LS/von

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Ja, Tova hade någon form av speciell energi vilket gjorde att människor drogs till henne.

   Radera
 6. Egentligen finns det inga ord i stunder som dessa.....vad som dock kom till mig då jag läste detta inlägg är att änglar kommer i många skepnader och att Tova garanterat är en ängel som kommit med många gåvor till alla. Oavsett utgången är ett säker - kärlek dör ej och änglar är eviga! Stor kram & kärlek till er alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt Jenny - Kärlek till ett barn kan aldrig dö.

   Tova var en ängel och gjorde aldrig något ont. Finns det en himmel finns hon där.

   Radera
 7. Jag vet att det är många som gråtit till dina inlägg om Tova. Jag vet också att Tova valde de bästa föräldrarna. Tänker på Er så. /Margaretha L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har verkligen försökt att vara de allra bästa för vår älskade gumma. Mer kan man inte göra.

   Radera
 8. Så otroligt vacker skrivet!
  Jag kan inte annat än hålla med Marias kommentar om att Tova hade en speciell energi! Alla tyckte om och drog sig till Tova. Detta berodde nog på den värme och glädje som Tova utstrålade! Ett skratt från Tova och hon gjorde allas hjärtan varma!
  Tårar rinner och det gör ont i hjärtat att veta att en sån underbar människa har lämnat oss men jag är så otroligt tacksam att jag har fått lära känna Tova och hennes fina familj!
  Jag har lärt mig så mycket genom de här åren som jag alltid kommer bära med mig!
  Tack fina Tovis!
  /Johanna Fransson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Johanna. Tovas skratt trollband alla. Sedan hade hon verkligen en stor glädje, värme och energi.

   Tack för alla fina ord till Tovis och till oss.

   Radera
 9. Hamnade på denna blogg av en slump efter cykelrelaterad googling. Blev kvar på grund av Tova- som nu även lyckats beröra mig (en tillfällig och för erokänd människa), och fått mig att avsluta dagen med tankar om vad som är vackert och viktigt i livet. Hjärtliga hälsningar och all lycka framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad om jag kan påverka någon att hitta fokus på vad som är vackert och viktigt. Tack för att du delade med dig Daniel.

   Sedan hoppas jag att du längre fram kan hitta min sida och att den då handlar om den fantastiska sporten cykling. Just nu känns det långt borta, men på något sätt måste jag tro att livet kan bli ljust igen.

   Radera

Min blogglista