lördag 18 april 2015

Mallorca - Sa Calobra, Soller och backen i Lljuc

Idag blev det en riktigt nice tur som startade redan 08.30 från hotellet.
Samling utanför hotellet

Vi trampade i väg mot Santa Maria del Cami. Därefter satte vi kurs mot Inca.

Vädret var som tidigare riktigt fint med strålande sol och bra värme.


På väg ut mot äventyr
I Inca svängde vi vänster mot Lluc. Vi trampade på en bra stund tills vi kom fram till backen i Lljuc (bensinmacksbacken). Där stannade vi en kort stund innan vi tog oss ann klättringen.
Dagens första klättring väntar
Jag var lite orolig för benen utifrån den stora mängd träning de fått dessa två veckor. Men benen kändes fräscha, så jag tryckte på riktigt hyfsat. Lade mig något/några pulsslag under pulszon fem och matade på. Det gick oväntat lätt och kontrollerat. Jag har fått höra från andra resenärer från Mallis att man ska ta tid på stigningarna, vilket jag inte brukar göra. Idag har jag försökt bättra mig på den punkten. I denna klättring blev det ca 20.50.
Fikastopp
Väl uppe var det dags för fika och att ta det lite lugnt. Tellnés starka ben innebar att han trampade av kedjan, så vi fick vänta lite extra. Dock hade han/vi så tur att det fanns en servicebil i backen som hjälpte honom.
Nästan alla samlade för gruppbild.
Efter fikat bar det av mot Sa Calobra. Det är otroligt vad cyklister det finns på vägarna. Det var som ett lämmeltåg efter vägen mot målet.Vid caféet innan man gör den korta klättringen innan de långa serpentinerna utför återsamlades vi och sedan trampade vi uppför i ca 2,5 km för att sedan svischa ned mot vattnet.
Slingrande serpentiner till Sa Calobra


Väl nere tog vi en paus innan det var dags att trampa uppför den långa, branta och fina vägen.
Starten för klättringen upp för Sa Calobra
Jag bestämde mig för att trycka på riktigt bra för att se hur fort en gammal man som jag kan ta sig upp. Det gick riktigt bra och jag kände mig stark hela vägen upp. Jag gick hårt, men pressade inte det allra sista, utan hamnade på en snittpuls på 88%. Denna backe lyckades jag ta en exakt tid från skylt till skylt, vilket blev 30.57. Det är jag nöjd med. Det är också ca 13 minuter snabbare än vad jag cyklade för 3 år sedan då jag var här sist. Dock gick jag något lugnare då.
Uppför Sa Calobra
Väl uppe rullade jag ner några kilometrar och cyklade sedan upp med några av kamraterna som var lite längre ned. När alla nått toppen rullade vi ned och svängde höger mot Soller.
I närheten av Puig de Major
Där blev det ett antal kilometrar klättring till Puig Major innan det bar utför mot Fornalutx. I Fornalutx blev det lunch.

Utsikt från restaurangen där vi åt lunch.

Sedan var det dags för den trevliga Sollerbacken.
Målet i Sollerbacken
Återigen kändes det bra. Det gick hyfsat hårt i början, men kontrollerat. Sedan ökade jag tempot markant och låg 6-7 minuter i pulszon fem. Här missade jag en del i tidtagningen, men det blev kring 13 minuter och ca 3 minuter snabbare än i fjol, och med samma snittpuls.
Vy från Soller
Jag är verkligen förvånad över att formen är så god. Inte kan det bara bero på strumporna?!
Här ses bergastrumporna jag skrivit om. 
Efter Soller blev det mest plattåkning och utför hem via Santa Maria de Cami som på ditvägen.

Med nio kilometer kvar hade jag pyspunka. Vi pumpade däcket och det fungerade tills det var 2 kilometrar till hotellet. Vi försökte att åter pumpa upp däcket, men nu var det kört. Det blev slangbyte. Dessutom ggr 2 då den första gick sönder direkt.

Efter slangbytet rullade vi tillbaka till hotellet. Idag blev det 6 timmar och 47 minuters cykling effektiv tid. Sträckan mättes till ca 157 km och innehöll nästan 2900 höjdmeter.

Det var verkligen en trevlig och rolig dag för mig, men jag tror att den uppskattades även av de andra. Nu är benen lite trötta och knäna känns gamla. Men i morgon hoppas jag det är hyfsat återhämtat.

14 kommentarer:

 1. När man läser dina inlägg börjar man verkligen längta ner, om två veckor är man på plats..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte helt fel. Jag värmer upp vägarna åt dig Christian.

   Radera
 2. Du är i bra slag Tomas bra cyklat!
  En riktigt bra tid uppför Sa Calobra!!!
  Å i vanlig ordning finfina bilder, tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mazze. Ja, det känns riktigt bra faktiskt. Nu hoppas jag hålla mig från skador och sjukdomar så kan detta nog bli bra.

   Radera
 3. Oerhört bra tid uppför Calobra Tomas! Du är i nivå med våra bästa bergsgetter i klubben. Bådar gott inför temposäsongen.
  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fredrik.
   Ja, jag hoppas det. Däremot tror jag att det behövs någon säsong för invänjning, teknik, taktik mm för att bli bra i tempo. Så jag har tålamod här.

   Radera
 4. Har dålig koll på tider, vet inte vad jag har själv ens, men det lät snabbt på riktigt med dryga 30 minuter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har känt mig starkare än något år tidigare vid denna tid på året. Sedan hur snabb tiden är i relation till annat vet jag inte. Jag tänker mest att jag hoppas på få vara frisk och inte skada mig. Då kan jag fortsätta att ha roligt och bygga form.

   Radera
 5. Tiden är MKT bra i förhållande till andra, dessutom hade du ju en del mil i benen på väg dit.
  30:57 upp till Coll Du Reis skylten (9,4km) från starten borde för dig motsvara 350-380 W i snitt. De enda 2 andra jag vet här hemifrån som kört under 31 minuter har båda vunnit SM.
  Men jag tyckte ju du såg stark ut på GC...
  Keep up the good work!
  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det låter ju lovande. Ja, jag har känt mig riktigt stark här. Formen är flera snäpp bättre än på GC.

   Radera
 6. Vad har du egentligen för mål med cyklingen Tomas?
  Anledningen till min fråga får du efter du svarat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du Stefan. Det finns så mycket positivt med cyklingen. För att ge hela bilden återkommer jag med ett längre inlägg i frågan. Sedan får jag din fråga.

   Radera
 7. Håller med Freddan Tomas!!! Grym tid! Om jag kollar på Strava så ger tiden dig delad 208:e plats av totalt 12696 uppladdade körningar. Den snubben levererade 375 watt!!!!
  Så hjälmen av från mig, fan du är ju snabbare än Kent å det vill inte säga lite det han har kört den på 32:22!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Det var snabbare än vad jag trodde. Nu vinner man ju inga tävlingar för att man är snabb upp för Calobran i april, men det är klart att förutsättningarna för en bra säsong är bättre.

   Roligast är att jag varje dag varit starkare än varje dag vid samma tid förra året.

   Radera