måndag 19 oktober 2015

Träningsmängd och mående 2009 till 2015 - summering

Jag har i hela mitt liv haft ett stort intresse för idrott och träning. Dock är det inte så länge sedan jag började cykla. Min första säsong började så sent som hösten 2009 och då var de två första säsongerna inte på så hög nivå om vi tittar på träningens mängd och kvalitet. Från 2011 blev det en mer fokuserad träning och en tydligare satsning på att bli bra på det här med cykling.

Sedan har det över tid varit mycket annat som gjort att det inte alltid varit möjligt att träna som jag önskat. 2012/2013 drog jag sönder min vänstra vad och dessutom spräckte jag ett revben vilket tillsammans med en rejäl influensa förklarar att träningsmängden gick ned detta år. Räknar vi bort skadeperioderna var träningsmängden högre än 2011/2012.

Målet var att istället öka träningsmängden säsongen 2013/2014 till just över 400 timmar. Träningen fram till slutet av april gick riktigt bra och jag låg till och med över mina träningsmål. Men så blev Tova sjuk vid flera tillfällen och vi ägnade väldigt mycket tid på intensiven. Sedan blev hon rejält dålig och efter några veckors kamp dog Tova och vi blev ensamma kvar. Målen ändrades och träning och tävling blev genast oviktigt. Det blev därför väldigt lite träning under flera månader under sommaren.
Sötstumpan snart fyra år gammal

Måendet efter att Tova lämnade mig och oss har verkligen gått upp och ner. Vissa dagar är bra, andra sämre. Vissa timmar är fantastiska nästa timma kan vara en katastrof.

Totalt sett är kropp och hjärna rejält belastad och jag har legat på gränsen för vad jag orkar med framför allt under de senaste 18 månaderna. Men vi har levt under en mer eller mindre pressad tillvaro ända sedan Tova för första gången slutade andas tre månader gammal, och vi akut åkte in till sjukhus.

Idrott har alltid varit en ventil i mitt mående och jag insåg under hösten 2014 att ska jag kunna ha en chans att komma igenom denna tid behöver jag min cykling, mitt fokus på cykling och tydliga mål. Jag bestämde mig därför för att ta allt ytterligare ett steg och sikta upp emot 500 timmars träning under 2014/2015 med målet att göra en rejäl satsning på Sverigecupen.

Mycket var tufft under hösten och vintern 2014/2015, men träningen gick överlag mycket bra. Jag fick en snabb och bra utveckling av den kvalitativa träning som genomfördes. Allt flöt på och i mars lutade det mot att jag skulle landa på 500 timmars träning under året och att jag skulle nå den nivå som krävdes för cupen. Men så i slutet av april sade kropp och hjärna stopp.

Så här i efterhand har jag kommit fram till att den totala pressen utifrån arbete, familj, träning, men framför allt sorgen och saknaden efter Tova; blev för mycket. Från att vara hur stark som helst fungerade ingenting. Jag var helt plötsligt svag och orkeslös, och vad jag än gjorde kom jag inte ur det. Till slut gav jag upp säsongen och bestämde mig för att det får bli som det bli.

Så efter ca 6 veckor vaknade kroppen och jag har kunnat köra på under sommaren, även om jag varit lite mer försiktig kring den totala belastningen än vad jag brukar vara. Om jag inte gått över gränsen kunde formen varit bättre under sommaren, men den var ändå klart mycket bättre än alla tidigare säsonger. Jag missade första delen av Sverigecupen, men har varit med på det mesta i andra delen av säsongen, och utifrån mina förutsättningar har det gått riktigt bra.

Jag känner verkligen att jag blir bättre för varje år, och fortfarande finns det mer att hämta.

Det blev alltså inga 500 timmar, men dock en klar mängdökning till 461 timmar.

Sammantaget fördelades träningstiden för 2014/2015 enligt följande:
 • MTB (vintercykling)                  35 timmar
 • Trainer                                      80 timmar
 • Spinning                                    31 timmar
 • Övrigt                                       13 timmar
 • Racer (inkl. lite tempo)             267 timmar
Jag har alltså tränat fokuserat i tre-fyra års tid, men med en hel del ofrivilliga problem på vägen. Före dessa tre år hade jag två-tre års träning på cykel. Totalt har jag alltså nu kört på i sex år och det finns som sagt troligen klart mer att hämta. Utvecklingskurvan har hela tiden gått kraftigt uppåt och jag måste tro att den inte stoppar än på ett tag.

Med tanke på den snabba utveckling som skett på så kort tid har det hänt mer än en gång att jag funderat kring hur det sett ut om jag hittat cyklingen redan som barn.

För kommande säsong är målet att öka träningsmängden med 10%, och samtidigt ompröva och förändra en hel del hur jag tränar. Allt för att fortsätta att utmana mig själv och min kropp för att kunna nå de mål jag satt upp.

Jag återkommer inom kort med några inlägg kring målen för nästa sommar, en övergripande träningsplanering och en plan för hur jag då tänker kring min träning. I morgon börjar vecka tre av min träning med mitt förändrade koncept inför nästa års säsong.

Sammanställning av träningsmängd mina sex cykelår
2009/2010         299 timmar
2010/2011         282 timmar
2011/2012         358 timmar
2012/2013         317 timmar
2013/2014         353 timmar
2014/2015         461 timmar
2015/2016         Mål: 500 timmar

13 kommentarer:

 1. Tomas ibland är det tungt att vara människa. Men vi
  går vidare vi måste. Ni har min djupaste medkänsla.
  Träningen och dina mål. Du har ett driv att bli bättre ett starkt sådant!
  Men var lyhörd så du inte siktar för högt!
  Jag har sedan säsongen 11-12 ökat med cirka 20 timmar på årsbasis.
  14-15 slutade på 551 timmar och nästa säsong siktar jag på 573!
  Säsongen 12-13 hade jag som mål att öka årstimmarna med 46 timmar!
  Det sprack big time! Blev sjuk och skadad om vart annat! Kroppen sa ifrån helt enkelt.
  Jag ökade för mycket, bara en varning! Men du har säkert koll om jag känner
  dig rätt!
  Jag önskar dig verkligen lyckat till med din satsning!
  Å att du får igång brorsan din! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mazze

   Ja, du har helt rätt. Drivet får inte leda till att jag går över gränsen. Min plan är dock att noga följa hur kroppen och knoppen utvecklas och framför allt då "satsa" så här i början av säsongen när det är en bra bit kvar till tävlingar mm. Behöver jag då backa efter ett ett backslag eller två borde ändå förutsättningarna att reda upp det inför sommaren finnas.

   Du har helt rätt, jag försöker nyttja mina tränarkunskaper och min känsla för min kropp, så det blir förhoppningsvis bra. Sedan är det inte bara timmarna utan vad vi gör av dem som är viktiga. Det finns inte heller något självändamål att jag får ihop 500 timmar. Vad som är viktigt är utvecklingen.

   Ja, jag hoppas verkligen bror kommer igång. Det blir så mycket roligare då.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Är väldigt intressant att följa din blogg, har både gråtit och skrattat... Du utvecklas ju väldigt bra och gör stora framsteg, för att göra det måste man ibland gå över gränsen. Av det lär man sig när det är dags att bromsa och gasa:-) Kommer fortsätta följa din satsning och önskar dig verkligen all lycka, för det förtjänar du!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt. Mitt mål är att bidra med intressanta infallsvinklar, motivationshöjande texter, känslomässiga inslag och roliga anekdoter. Lyckas jag är jag glad.

   Jag har samma teori som du kring att pröva sina gränser.

   Tack Samuel

   Radera
 4. Hoppas att du kan träna och utvecklas enligt planerna och att du får vara frisk och skadefri.

  Bror Joakim kommer säkert också i gång men antagligen inte i samma omfattning som du. Han har ju två små barn som behöver honom!

  Råkade ta bort denna kommentar skriven av Mor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mor. Det hoppas jag verkligen.

   Jag tror också att Jocke rullar igång. Allt i livet är prioriteringar och familjen tar och ska ta tid. Många gånger är tiden också knapp.

   Sedan hoppas jag att även om jag nu bara har ett barn kvar i livet att han och Katten behöver mig. Jag hoppas dock få ihop familjelivet parallellt med min träning.

   Radera
 5. Tycker att det är imponerande att du har tränat så mycket som du har gjort. Dock bra med den ventilen så länge kroppen och huvudet hänger med, lite det som vi pratade om igår. Jättekul att vi hann surra lite igår. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Madde. Helt klart är cykling ett bra sätt att rensa kroppen. Det var verkligen kul att få träffas och prata en stund.

   Radera
 6. Självklart behöver Melvin och Katten dig - väldigt mycket! Jag hoppas och tror att du kan få ihop familjelivet (och t o m träffa föräldrarna ibland). Jag menar bara att två så små barn, som Joakim har, kanske kräver lite mer än en tioåring. Dessutom jobbar ju Johanna var tredje helg.
  Tiden är knapp för alla småbarnsfamiljer men åren går så fort och plötsligt är barnen utflugna! Därför är det viktigt att ta vara på tiden med barnen när de är små!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tiden är knapp och vi är hela tiden tvingade att göra val och prioriteringar.

   Radera
 7. Tomas, jag tycker du har en av de mest läsvärda cykelbloggarna. Är övertygad om att du kommer att köra bra nästa år, blir intressant att följa din satsning, skriv gärna lite grann om hur du resonerar samt lägger upp din vinterträning. Jag och Andreas samt ngra till åker till GC i januari, har du ngra resor under vintern/våren planerade?
  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra. Positiv feedback ökar motivationen att fortsätta att skriva.

   Jag hoppas du har rätt att jag tar ytterligare steg nästa sommar. Jag kommer enligt önskemål att återkomma med hur jag tänker min träning för att öka chansen att lyckas.

   Ett annat inlägg kommer beröra mina resor under vintern, men jag kan redan nu säga att det är inte omöjligt att vi möts på ett berg eller två.

   Radera