söndag 8 december 2013

Att vara eller inte vara

Ja, det är inte lätt att utvecklas när kroppen inte vill vara med. I tre veckors tid har tanken varit att kontinuerligt öka trycket och köra tuffare och tuffare intervaller. Av det har det blivit intet.

Jo, jag har tränat en del och vissa pass har varit bra och andra helt okej. Men det har inte gått att få någon kontinuitet. Där har kroppen sagt ifrån.

Under hela perioden har jag haft något skit i kroppen som inte riktigt vill ge upp. De flesta dagar känner jag mig inte sjuk, däremot finns det ofta en del rossel i bröstet. Någon dag per vecka, känner jag mig ännu sämre.

Någon av er kanske säger - men vila då tills du är riktigt frisk. Ja, det är lätt att säga om man först är sjuk och sedan blir man frisk. Så är det inte nu, utan det finns något latent i kroppen. Jag har vid flera tillfällen känt mig fullt frisk, men så poppar skiten fram igen. Hur vet man då när man är frisk? Ja inte vet jag, men frustrerande är det.

Det har nu sett ut så på samma sätt under tre veckor. Först kör jag ett pass som är bra eller mycket bra. Jag känner mig också helt frisk. Därefter går det okej pass två under veckan och det tredje passet går dåligt. Mot slutet av veckan börjar jag må sämre och då blir det vila. Efter ett antal dagar när kroppen varit riktigt dålig går det åter att träna och då går det ganska bra.

Denna vecka har det varit samma visa. I måndags var jag starkare än på länge och var riktigt nöjd för nu för alla sjukdomssymptom borta. Tisdagen kändes också bra, men på onsdag var jag åter svag. Torsdag hade jag inplanerad vila.

När jag sedan skulle träna under fredagen gick det inte alls. Kroppen var helt ur slag. Däremot hade vi gäster på kvällen vilket var riktigt trevligt.

Igår kände jag mig riktigt sjuk och sov mest hela dagen. Trots det var jag helt ur slag fram emot kvällen. Efter en lång natts sömn känns det bättre i dag, men inte optimalt.

Jag bedömde dock att det var tillräckligt bra för att köra några 20:or. Att köra tuffa intervaller fanns inte på kartan. Jag värmde istället upp tio minuter, körde sedan 22 minuter på 85% av maxpuls för att därefter köra lite lugnare i 8 minuter. Därefter körde jag 19 minuter på 85% av maxpuls innan jag tryckte på med drygt 90% av maxpuls under 3 minuter. Efter 8 minuters lugnare cykling körde jag 26 minuter på 85% av maxpuls innan jag avslutade med 4 minuter lugnare cykling.

Det blev alltså 70 minuter med lite högre intensitet och 30 minuter i ett moderat tempo. För hela rundan hamnade snittpulsen på 83% av maxpuls. Passet kändes helt okej, men inte alls på topp.

Nu får vi se hur det känns i morgon och de närmsta dagarna. Jag hoppas verkligen att det snart får kännas så bra att jag åter kan trycka bra intervaller. Det är ju framför allt den typen av träning som gör att man tar nästa steg i sin utveckling.

Framför allt hoppas jag få må bättre en längre tid och att måendet inte ska störa träningen.

15 kommentarer:

 1. Jäklar vad långa pass du kör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju inte lika stark och karaktärstark som du. Kan man inte köra tillräckligt hårt får man satsa på att köra länge. Får jag upp styrkan ska nog fler pass bli lite kortare. Samtidigt tror jag det är bra att få in några längre pass då och då, även om det är psykiskt dödande på en trainer.

   Radera
  2. Stark är det sista jag är just nu och korta pass beror på att jag inte har karaktär att köra lägre än timme. Efter det dör jag sakta men säkert av tristess :-)

   Radera
 2. Bara så du vet så kör du hårdare än mig då du är halvsjuk mot då jag är helfrisk. Rätt eller fel, avgör själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man fråga sig. Vad som är rätt och fel kan man se på många sätt. Sedan är jag inte övertygad om att jag kör hårdare än dig om man ser till effekten. Det är möjligt att jag har högre snittpuls, men det kan också bero på att jag är för dåligt tränad?!

   Radera
 3. Hmm! Gå till farbror doktorn å kolla upp dig, blodprov kan avslöja om du har nått skit i kroppen! Hur länge har detta pågått?
  Jag fick en sån förkylning som du verkar ha eller haft den satt i nästan en månad innan jag var helt fri från skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte att gå till farbror doktorn. Långa väntetider, dividerande om vad som bör göras för att oftast inse att jag står kvar på ruta 1. Jag lovar dock - om det inte är bra nästa måndag, ska kontakt tas.

   Radera
 4. Jo du ligger grymt högt i puls, kanske fel maxpuls, gör ett test (vänta till du blir frisk), eller så sätter du baklängesräkning på pulsen, då du börjar flåsandas då går du på syraskuld och är lite över tröskeln, dvs ca 88-90% av maxpuls (normalt sett). Börjar du flåsandas på 94-95% då har du fel satt maxpuls. Jag har ett par cykelpolare som trott dom hade rätt, men vid ett grymt hårt pass i somras hamnade på 104% då vet man att det är fel på riktigt :-)
  Har för mig att Mazze också klev över 100% i somras :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att maxpulsen ligger ganska så rätt. Har haft pulsklocka under många år och vid flera tillfällen medvetet försökt göra upplägg för att bedöma maxpuls, såväl som vid maxinsatser på tävling. Jag har även låtit min polar estimera maxpuls utifrån en särskild funktion. Alla sätt ligger inom +-1 slag. Syrskulden brukar också dyka upp vid 88-92% beroende på formen. Men självklart - Jag ska testa igen.

   Radera
 5. Ja har du rätt maxpuls inknappad då är du i fantastisk vo2max form, då är det benstyrkan som saknas för att kliva vidare.
  Normalt sett så är normaltränad person tröskelpuls ca 80-85%, för typ elitmotionär 87-91% och för elit 91 och en bit över (i extrema fall upp till 94/95%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ser man till resultaten på de tävlingar jag brukar vara med i skulle jag enligt mig själv hamna i spektrat elitmotionär, men inte elit. Ser man till den % av tröskelpuls man brukar kunna hålla beroende på hur långa tävlingarna är tror jag att jag ligger rätt när jag tittar min snittpuls under olika aktiviteter.

   Däremot kanske jag var lite otydlig med hur min tröskelpuls ligger just precis i denna stund. För stunden ligger den nog lite under 88%. Dvs. formen är sämre än vanligt.

   Jag vet inte om mitt Vo2max är så "fantastiskt", men jag brukar ha bra tröskelpuls, och har också genom åren kört mycket träning som just gynnar denna.

   Tyvärr tror jag att du har rätt, att det många gånger är min benstyrka/benuthållighet som sätter gränsen. Jag borde nog träna specifik styrketräning, men har svårt att motivera mig för detta.

   Radera
 6. Jepp! Jag hade fel! Det är nu rättat till! Men 100%-igt säker det är jag inte bara 90% ;-)
  Hihihi!!!

  SvaraRadera
 7. Ja mazze, ingen nånsin har någon normal människa kallat oss som cyklar 20 tals mil eller mer varje vecka riktigt hundra :-)

  Tomas, vi kan kombinera, mina ben säger aldrig stopp, bara trycka på tills lungorna vänder sig ut och in och hjärtat hoppar ur, men benen knorrar aldrig

  SvaraRadera
 8. Nä Stefan vi är som eljest...

  SvaraRadera