måndag 18 februari 2013

Vikten ned - Formen upp: Del 1

Ju mer kraft jag kan trycka i pedalerna i förhållande till min vikt under en given tid avgör till stor del hur bra cyklist jag är. Vad kan jag då göra åt detta? Det är bara att träna hårdare och äta mindre (åtminstone av det onyttiga).

Att träna hårdare har varit svårare än någonsin förr. Jag är van vid att vara skadefri och endast ha korta sjukdomsperioder, så kanske är det inte mer än rätt att jag drabbats det sista halvåret. Eller föresten, det är aldrig rätt med sjukdomar och skador. Men nu är det som det är. Jag har bara kunnat träna under i snitt 4 av 10 veckor sedan augusti.

Vad brukar jag göra istället för att träna - jo jobba hårdare på arbetet och äta mer. Och inte bara mer utan också onyttigare. Kakor och chips är gott. Ju mer desto bättre.

Jag har nu insett att det inte går att styra över träningen, jag har prövat det mesta men jag har nästan gett upp.

Matintaget går dock att styra - och då måste det gå ned. Det enda problemet är min bristfälliga karraktär. Nästa gång jag handlar skulle jag behöva köpa mer karraktär och mindre mat.

Jag har alltså bestämt mig för att lägga större vikt vid vikten. Genom att äta riktigt nyttigt och genomtänkt borde vikten minska och förhoppningsvis i förlängningen leda till färre sjukdomar?!

Jag börjar med att sätta målet - 4 kg till den 14 april då vi åker på träningsläger till Mallorca. Innan sommaren borde jag hamna på -7 kg för att ligga "rätt". Det blir inte lätt - men förhoppningsvis inte omöjligt.

Det finns matematiska uträkningar som visar hur många sekunder/minuter som man vinner på en given sträcka för varje kilo man minskar i vikt. Det går också att på olika sätt följa utvecklingen av sin fysiska form.

Kan detta innebära att om jag har ett specifikt mål på min prestation så kan jag äta och väga mer när jag tränar hårdare? Och då betyder det samtidigt att mindre träning måste innebära mindre mat och vikt!?

Jag hoppas verkligen att det börjar flyta på med träningen annars har jag bara två val - sänka mina prestationsmål för sommaren, alternativt kanske gå ned 25-30 kg. Och då är jag rädd för att det ändå inte blir mycket till prestation, och inte kommer det att se något vidare ut heller. Jag hoppas att valet inte kommer att stå mellan att kallas skelettmannen eller känna mig som en soffpotatis.

Nej vi börjar med - 4 kg och ser om jag kan hålla mig från det onyttiga. Det kommer inte att bli lätt.

Samtidigt hoppas vi att jag snart kan börja träna igen. I morgon är det tre veckor sedan mitt senaste träningspass......

Om min plan lyckas kan jag framöver åter känna att jag är fit och stark (på cykeln). Stark på riktigt blir jag aldrig.

Utmaningen startar NU.

7 kommentarer:

 1. Du är rolig du :-D

  Lycka till (men någon skelettman vill jag inte ha) <3

  SvaraRadera
 2. Risken för skelettman är nog liten. Jag har mer fallenhet för Michelin...

  SvaraRadera
 3. Har du testat Shape up club? Enkel iPhone-app som funkar för den projektorienterade. :)

  SvaraRadera
 4. -7 kg var ju rätt tufft mål. Vad väger du då?

  Jag är med på utmaningen att minska till den 14 april men jag nöjer mig med 3,5 kg

  SvaraRadera
 5. FY så tjocka ni är! Haha :)

  SvaraRadera
 6. Till Christer: Jag ska kolla upp detta. Man söker ju minsta halmstrå.

  Till Jocke: Då kör vi en liten utmaning. Jag ger dig ett halvt kg i handikapp.

  Vad jag väger när slutdatum kommit och jag ska kolla om målet nåtts - Troligtvis samma som nu...... Om det inte är så att jag lyckats införskaffa karaktär.

  SvaraRadera