lördag 27 juli 2013

Storsjön runt 2013 LVG - rolig tävling

Uppstigning 06.00 för att delta i Storsjön runt. Efter ombyte och frukost rullade jag de 5 km det var till start. Starten skulle gå 08.15 och redan då var det över 20 grader. Det var att se fram emot riktig hetta.

Vid start var vi närmare 100 cyklister som skulle trampa de 20 milen runt Storsjön.

Deltagarna bestod av flera cykelteam med följebilar, langning och tidssekondering. Där fanns också enstaka cyklister från olika klubbar, ett antal längdåkare från landslaget och även några som tog det lite lugnare.

Starten blev lugn och så fortsatte det i några mil. I backarna bortom Brunflo blev det lite tempo och några ryck. Sedan stannade det av.

Det fortsatte att gå lugnt, med några små utbrytningar som snabbt hämtades hem.

Efter cirka 50 km gled tre cyklister ifrån. En cyklist från Östersund och två cyklister från Tärnaby. Östersundaren kände jag inte till, de två andra har jag tidigare mött. Den ene i Själevad i höstas och den andre förra helgen i Skellefteå. De är båda starka cyklister, men jag har slagit de tidigare.

Vi var några som tryckte på i klungan för att komma ikapp. Jag insåg då att vi var 3 som kommit loss. Vi körde på kontrollerat för att komma ikapp och närmade oss hela tiden. Så blev en av de andra trött och orkade inte ta några förningar. I och med att det var 15 mil kvar, att vi bara var två och de i täten var tre, och att klungan med all säkerhet skulle hämta hem dem - slog vi av.

Det visade dock sig att klungan inte kunde samarbeta och dragvilligheten hos teamen var svag. Det innebar att de tre gick hela vägen hem. Surt. Så här i efterhand gjorde jag här en felbedömning, men det är lätt att vara efterklok.

Teamen i klungan ägnade sig mest åt en massa ryck, så de verkade nöjda med att bli 4:a. Jag hämtade in flera av dessa utbrytningar, och kände mig hela tiden stark.

Vi var också fem stycken som var loss ca 20 minuter. I det läget arbetade klungan hårt för att komma ikapp. När de hämtat in oss ville ingen dra.

Jag var mycket aktiv och försökte öka tempot tillsammans med några andra. Varje gång släppte klungan eller vägrade ta några förningar.

Jag och några till var loss en stund, men alla ville inte dra så vi lade ned.

Jag ledsnade nu efter att kört på från mil 5-15 och lade mig en bit bak för att äta lite gel och energikaka. Då sker en utbrytning till med 4 cyklister. Jag var lugn då alla tidigare utbrytningar hämtats in. Men ingen ökade tempot. Jag fick runda alla för att ta upp jakten. Det var ca 400 m att hämta in. Jag tog snabbt in ca 200 m och ville då att någon skulle hjälpa till. När jag tittar bakåt är jag själv. Det var bara att inse att det inte själv går att hämta in en utbrytning när det är fyra mycket starka cyklister framför som kör järnet. Jag lade mig då på tröskelfart och hoppades att någon skulle komma från klungan och hjälpa till. Jag fick dock köra själv ca 15 min, innan jag slog av och klungan var ikapp.

Vi var några som ville hålla fart, men efter et tag stannade det av och ingen ville byta av mig i täten. Jag ledsnade då och drog klungan i 10-15 minuter. När ingen annan ville dra och det bara var några mil kvar kändes det hopplöst och jag lade mig en bit bak bara för att rulla i mål.

Så drog några upp spurten och jag hängde på, bara för att inse att där fanns inget mål.

Efter ytterligare några km verkade målet vara nära. Jag följde med i en spurt till. På slutet var det en extremt skarp kurva och jag valde att ta det lugnt, då vi inte kämpade om några tätplatser. Det gjorde att jag tappade flera positioner inför upploppsrakan. Jag hämtade in två platser och slutade på 13 plats. Det innebar 6:a av de 14 som var kvar i huvudklungan.

Jag kan konstatera att banan var mycket fin, att jag var mycket stark idag och att det ändå är svårt att på egen hand göra något i ett taktiklopp.

Jag är förvånad att teamen inte var starkare och gjorde mer. Att Östersunds CK gjorde sitt yttersta för att hålla ned tempot förstår jag då de hade en cyklist i täten - men övriga?

Snittfarten blev måttliga 37.5 km/h och min snittpuls bara 80 procent av maxpuls. Räknar jag bort tiden när jag var i olika utbrytningar eller drog klungan gissar jag att snittpulsen bara var 70 procent. Då förstår ni att det gick lugnt.

Trots en inte allt för bra placering är jag nöjd. Jag verkar ha toppform och har inga som helst problem att gå med i loppen oavsett om det är körning eller ryck. Jag är också nöjd med att trots att jag var en av de allra mest offensiva var jag en av de piggaste på slutet.

Det var också roligt att höra hejaropen på upploppet, främst av Katten och Melvin som kommit för att heja på.

Vädret? Fantastiskt!

Fortsätter det så här finns det många trevliga cykeldagar kvar av säsongen.

5 kommentarer:

 1. "Inte en så bra placering" - kanske inte etta i mål, men jättebra gjort ändå! <3

  SvaraRadera
 2. Nja, Östersunds CK hade en fd åkare i täten. Numera kör Fredrik Kingstad för Frösö IF. Bra kört iaf.
  /Christer Höglin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för klargörandet. Då blir jag än mer fundersam kring den bristande körningen i klungan.

   Radera
 3. Tjena Tomas,
  Tackar så mycket för trevlig läsning. Vi har lagt om rundan lite i år. Kolla in www.storsjonrunt.se och tidtagningen är tillbaka.

  Hoppas vi ses i augusti.

  Med vänlig hälsning,
  Thomas Berglöf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Tomas.

   Det låter spännande med. Då får vi se om det går att få in i planeringen. Det var hur som helst ett trevligt arrangemang

   Radera