onsdag 17 februari 2016

Tävlingar 2016 - Mina prioriteringar och mål

Om kropp och knopp vill, det funkar med familj och jobb, och jag får ihop det praktiska hittar ni mina tävlingar jag ska köra under 2016 längst ned i detta inlägg. Vita rader är de lopp jag tänker delta i och där det är grått är det antingen tävlingsuppehåll eller möjliga lopp som inte är inplanerade.
Mockträsktempot 2015
Mitt fokus ligger på Sverigecupen, SM och Nordiska mästerskapen. Sedan kör jag självklart vårt eget lopp, Vännästrampet.

Då min planering innebär väldigt mycket resande, kommer jag att prioritera att delta på de helger med Sverigecupen som innehåller tempolopp där jag tror jag kan hävda mig bäst. Även linje är tilltalande, medan helger med bara GP får stå tillbaka. Sedan beror det förstås på hur det går i de inledande tävlingarna. Blir det inte de förväntade resultaten kanske jag prioriterar om och hoppar några tävlingshelger i Sverigecupen och fokuserar på mer lokala lopp. Jag hoppas dock att vi inte landar där.

När tävlingsschemat spikades hade vi redan bokat vårt träningsläger till Mallorca. Tyvärr ligger det nu väl nära första tävlingshelgen (bara 1,5 vecka emellan). Tidigare erfarenheter har visat att jag behöver släppa på träningen tidigare än vad som nu kommer att vara möjligt för att få en bra känsla i kroppen.

Samtidigt är inte de första två helgerna mina huvudmål för säsongen, även om det skulle vara trevligt att få en bra start för självförtroendet. Sedan är det också väldigt långa och tidskrävande resor, så då vill jag ju förstås känna att jag har något att hämta för att känna att tiden är välinvesterad.

Jag får helt enkelt på detta träningsläger i Mallis försöka att rulla lite annorlunda än vad jag brukar, för att i alla fall inte trycka ner mig i källaren innan träningslägret är över. Blir det så lär det inte ens vara lönt att åka på de första deltävlingarna.

Det blir alltså fyra tävlingar i slutet av april/början av maj. I mitten av maj är nästa tävlingshelg i Sverigecupen. Den ligger på västkusten och innehåller ett GP och en linje. Då det inte går att åka på allt är min preliminära plan att inte delta. Blir det så vore det bra med ett preparélopp under maj månad för att uppehållet inte ska bli så långt inför nästa tävlingshelg. Eventuellt kan då Alnötrampen bli aktuellt.

I början av juni är det så dags för en tripp ner till Stockholm och fyra deltävlingar på fyra dagar. Vi får se hur kroppen känns och om jag eventuellt hoppar ett av loppen. Min ursprungliga plan är dock att delta i alla fyra loppen även om jag förstår att det både blir tufft för kroppen och att några av loppen inte passar min cykelprofil.
Gottne, linje 2015
Två tävlingsfria veckor följs av den enda deltävlingen i Sverigecupen som ligger nära (endast 11 mil enkel väg). Gottne är också den första deltävlingen jag deltog på i fjol. Av olika skäl missade jag alla deltävlingar i april och stockholmshelgen i början av juni.
Start i Gottne tempot. Mitt första tempolopp någonsin
Gottne blir alltså den första helgen där jag känner till arrangemanget, banorna mm.  De första åtta loppen i år innebär alltså att jag i dag är helt novis kring bansträckning och andra viktiga aspekter. Särskilt i tempo är det ju mycket viktigt att ha koll på banan för att lägga upp loppet "rätt".
Gottne 2015 - Linje
I fjol i Gottne blev det en 6:e plats på tempot och en 7:e plats på linjen. Målet är att i år förbättra detta.
Backspurt - Gottne linje 2015
En veckas tävlingsuppehåll med Vännäsdagarna på helgen följs av vårt lokala lopp - Vännästrampet som äger rum den 17 juli där vi hoppas på deltagarrekord för sjätte året i rad.

Den 24 juli är det Krafttrampen i Skellefteå vilket brukar vara ett uppskattat arrangemang. Nu får jag se hur jag gör med detta lopp, då ett av säsongens största mål ligger veckan efteråt.

Den 29-31 juli hålls SM i Halmstad och då hoppas jag stå på startlinjen med starka krispiga ben. Sedan hoppas jag förstås känslan är bra även efter målgång. I fjol blev det en 11 plats i tempo, och i år hoppas jag nå topp 10. På linjen blev jag indragen i en krasch i huvudklungan, så där blir det förhoppningsvis lätt att i alla fall lyckas bättre.

Veckan efter SM är det Nordiska mästerskapen i Sunne. Dessa går på samma banor som SM 2015, så där har jag bra koll på vad som krävs för att lyckas.
Husvagnssemester med Sverigecupen och SM på programmet
Planen är att juli månad blir en kombinerad semester med familjen och mina två huvudmål för året SM och NM. Det innebär att vi tar husvagnen söderut och att jag är turist och familjefar på vardagarna och cyklist på helgerna. Vi gjorde samma upplägg 2015 vilket både var väldigt trevligt och framgångsrikt.
En liten utflykt under semestern i Sunne där det också senare blev SM-start
Efter Nordiska mästerskapen bär det av hemåt och helgen efter är tävlingsfri. Därefter återstår två helger med Sverigecupen. Beroende på hur det gått tidigare under säsongen och hur känslan är så är det möjligt att jag omprövar beslutet att delta. Men preliminärt går jag all-in och deltar båda helgerna.
Glad kille efter att ha rekat tempobanan i Svanesund dagen innan loppet. 

Sedan är det slut på tävlingar och det blir lite återhämtning innan försäsongen inför 2017 startar.

Som ni förstår är allt preliminärt i detta upplägg, och det kan tillkomma något lopp och något annat kan försvinna. Sedan kan förstås skador och sjukdomar också ändra planeringen.

Ett antal arrangemang är i år bortprioriterade som jag tidigare ofta deltagit i, bland annat: Bikeboost (Umeå), Vätternrundan, Krafttrampet MTB (Skellefteå), Sundsvall Classics, Storsjön runt, Cykelvasan och Själevadsfjärden runt. Sedan är det osäkert kring Krafttrampen (linje).
Mot slutet av säsongen blev jag med dischjul och ny hjälm
Flera av dessa lopp gillar jag verkligen, men det går inte att vara med på allt. I Sundsvall Classics havererar nu min fina rad där jag vid mitt första deltagande 2014 blev 2:a i mål och ifjol skar jag mållinjen först. Men tills vidare ligger min plan fast, och då blir det inget deltagande där.

Det finns också andra lopp jag inte tidigare deltagit i som jag skulle vilja genomföra som får bli ett annat år. U6 Cycletour 11-16 juli och Velothon Stockholm 16 september är två exempel. Sedan finns det fler intressanta lopp både i Sverige och utomlands. Men det går inte att vara med överallt, utan prioriteringar krävs.

Vill du följa mig och mitt tävlande och tränande, så gå in och gilla min nya facebooksida som inom kort blir min nya sida där både stort och smått finns med. Om du gillar sidan får du också alltid en "pling" om ett nytt inlägg på bloggen dyker upp.

Här kommer länken som tar dig vidare till min nya sida: https://www.facebook.com/tomasastrom.cykelochlivet/?fref=ts

Vet du andra som kan vara intresserade dela gärna vidare. Allt för att vi tillsammans ska sprida positiva budskap kring cykel och livet.

2 kommentarer:

  1. Ganska komplett tävlingskalender. Hoppas på det bästa och att du är med på åtminstone 99% av alla lopp

    SvaraRadera