tisdag 24 maj 2016

Träningstävling med puls och wattal i topp

Efter att i går vilat från träning och varit hemma med sonen medan Katten arbetade kväll var det i kväll dags för en träningstävling för tredje veckan i rad. De första två tillfällena har vi haft starten i Umeå, men i dag var det vår tur att vara ansvariga och då samlades vi vid Vännäsby skola.

Vi var något färre i dag, vet inte om det beror på att det också var Blodomloppet, eller om vissa umebor tyckte det var jobbigt att åka till oss i Vännäs?!

Hur som helst blev vi 13-14 stycken och som vanligt många snabba duktiga cyklister.

Vi skulle i dag rulla ca 50 km där första milen var masterstart som gick i lugnt och behagligt tempo. Totalt 350 höjdmeter, varav 335 höjdmeter under de 40 km med fri fart. Med andra ord hyfsat kuperat, särskilt om det går hårt.

Vi skulle rulla via Brån och Strand, vidare mot Överboda tills vi nådde kraftverksstationen där det finns en varvbana vi skulle ta tre varv. Sedan samma väg tillbaka och målgång efter Brånsrakan.

Precis när det blev fri fart nådde vi Överbodabacken. Den är inte så brant men har ändå 50 höjdmeter. Erik From (Gimonäs CK) som verkligen har en kanonform i år höjde tempot rejält och det krävdes 411 watt i 3,5 minuter för att hänga med. När det planade ut och vi tittade bak visade det sig att vi bara var tre kvar i tätgruppen. Förutom jag och Erik också Mats Nygren (Team Norrbotten).

Det gick lite lugnare ett tag, men fortfarande var det hyfsat bra tryck. Det bar sedan utför innan den första backen på varvbanan. Själv låg jag först in i backen vilket inte är optimalt. Erik låg i rygg och hade fått bra sug, så innan jag han koppla om hade han fått 15 meter. Jag körde riktigt hårt för att gå i kapp, men avståndet låg stabilt. Så efter drygt 20 sekunder på över 800 watt bestämde jag mig för att släppa av då det var långt kvar, och jag ville inte spränga mig. Jag väntade in Mats och vi började köra partempo.

Vi närmade oss allt mer och i slutet av varv ett var vi ikapp igen. Så var vi tre stycken i några km tills vi åter var i backen som Erik ryckte varv ett. Nu gjorde Mats ett ryck, jag tog rygg och efter ett tag skarvade Erik. Jag och Mats bestämde oss då för att släppa iväg Erik och istället gnugga ikapp. I slutet av varv två var vi åter i kapp.

Erik tryckte upp tempot, medan vi tog vårt tempo. Vi tänkte hålla Erik på lagom avstånd och trötta ut honom för att ta honom i slutet. När vi var klar med varv tre vände vi tillbaka mot målet.

Det gick för mig hela tiden riktigt hårt för att hålla avståndet till Erik. Med ca 6-7 km började Mats och jag trycka riktigt hårt och vi närmade oss något. Erik var dock otroligt stark, så trots över 400 watt i varje förning under sista 10 minuterna nådde vi inte riktigt fram, utan Erik höll undan med närmare 100 meter.

Jag spurtade in på en andra plats, men vet inte om Mats gjorde vad han kunde för att vara före.

Efter en stund kom övriga cyklister och det blev en hård och jämn klungspurt om plats 4.

Av dagens runda kan jag konstatera att Erik From är otroligt stark då vi trots samarbete på slutet inte lyckades gå ikapp. Då hade vi ändå väldigt höga wattal.

Sammantaget landade vi på nästan 40 km/h i snitt på de 40 km i full fart och då var det som sagt rejält kuperat. Jag gick verkligen hårt i dag och det blev en tuff genomförare. Det visar såväl snittpuls som wattal. En snittpuls på 91% för hela rundan och för sista 30 minuterna på 93%. Normaliserad effekt under loppet blev 345 watt och 365 watt för bästa tjugan. I faktiska watt avslutades sista 20 minuterna på nästan 340 watt och hårdare på slutet. Det är jag riktigt nöjd med då jag redan gått hårt i 40 minuter och dessutom är det svårare att få upp snittet när trycket är ojämnt, viket det blir vid partempo.

Jag är helt klart nöjd med dagen och det blev ytterligare ett besked på att kroppen blir allt starkare. Nu hoppas jag att detta leder till ytterligare formhöjning inför nästa helgs 4-dagars i Stockholm.

6 kommentarer:

  1. Imponerande, ni kör som proffsen på giro. Lycka till i Stockholm Tomas.

    SvaraRadera
  2. Satan i gatan Tomas! Det där är verkligen inte kattskit!
    Grymt bra effekt över så pass lång tid!!!
    Grattis till en kanonform!
    Nu gäller det bara att bibehålla och öka lite till fram till
    VSM och VNM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, nu hoppas jag att träningsplanering och kropp hamnar rätt inför de viktigaste loppen.

      Radera
  3. Bra kört! Härligt att du inte känner av hjärtat. Kör hårt i Sthlm.
    Christer H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen skönt att jag inte känt av detta något mer. Hoppas det fortsätter så. Tack!

      Radera