söndag 22 maj 2016

Tempo i helgen med fina besked

När jag kom hem från arbetet i fredags skulle Melvin på Leos lekland tillsammans med en kompis. Katten skjutsade dit honom och jag skulle sedan hämta.

Katten undrade om vi kunde ta en cykeltur under tiden Melvin var borta. Jag var inte svårövertalad. Det tog dock lite tid innan vi åkte iväg och klockan rann iväg en del. Vi tänkte inte mer på det då vi rullade mot Umeå och det blev en lugn start förutom några kortare spurter. 

När vi skulle vända insåg jag att det skulle bli tight att hinna till Leos Lekland till överenskommen tid. Det gjorde att jag nu tog spets och att vi tryckte på hyfsat i medvinden. De sista kilometrarna kom vi överens om att jag skulle cykla själv, så jag tryckte på rejält. Av med cykelskorna och sedan direkt in i bilen, fortfarande i cykelkläder. Efter två mil i bilen var jag framme, och trots några minuters försening var grabbarna på gott humör. Hem, fixande av mat och lite fredagsmys.

Efter ca 50 km cykling på fredagen var min tanke att rulla lite tempohoj lördag och söndag. Framför allt handlade det om att påminna kroppen om vad som krävs vad gäller sittställning mm när du cyklar tempo. 

På lördagen var jag på väg ut redan vid lunch, men på grund av regn och annat kom jag mig ut först halv fem. Planen var att cykla lugnt en stund i början och sedan rulla tre varv runt Västeråsrundan (ca 8 km). Jag hade bestämt mig för att ligga på MAF-intensitet, vilket för mig innebär 141 i puls. 

När jag rullade iväg kände jag direkt att kroppen var bra med för dagen. Det gick att trycka på riktigt okej innan pulsen gick över 140. Efter tre varv summerade jag en snittwatt på drygt 260, en snittpuls på 140 och en snittfart på 39 km/h, och då är det ändå 6 avtagsvägar där fart och intensitet behöver gå ned en hel del. Helt klart nöjd med att ligga i pulszon 3 och ändå kunna ligga över 260 watt. Känslan var också bra. Det är helt klart kul med en tempohoj, där det går att ligga på nästan 40 km/h utan tempokläder och utan att gå så hårt. 

I dag söndag var det åter dags att lufta tempohojen. Katten hon gav sig redan vid tiotiden av på en längre singelrunda (ca 85 km). Jag rullade iväg vid halv ett. Planen var att få till drygt 30 km cykling. Jag rullade mot Gräsmyr i maklig takt och intensitet ända fram till avtagsvägen mot Gräsmyr. Där stannade jag och bestämde mig nu för att trycka på ganska hårt tillbaka. Det var lite medvind, som säkert skulle göra det ännu roligare.

Jag gick inte på max, men jag tryckte på hårt. Planen var att trycka ända tills jag skulle nå Vännäs och de första fartguppen. Det innebär ca 13 km. Med bra tryck och fina vindar blev farten riktigt hög. När jag nådde Vännäs och släppte av på trycket hade jag snittat nästan 50 km/h under de 15 minuter det tog att cykla 13 km. Detta trots att jag inte heller i dag hade tempokläder eller tempohjälm.Trycket på pedalerna var inte riktigt i tävlingsintensitet, men nästan. Jag tror faktiskt aldrig att jag haft så här hög snittfart under så lång sträcka, men jag är osäker. Även i dag kändes kroppen bra. Helt klart positivt.

Det har alltså blivit cykling 4 dagar i rad och fem dagar denna vecka. Träningspassen har inte varit långa men kvalitén på alla 5 pass denna vecka varit bra. Det viktigaste av allt har varit att jag inte känt av något problematiskt fysiskt efter förra helgens problem.  
Efter avslutad träning blev det lite fixande med tempohojen samtidigt som jag tittade på Giro de Italia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar