lördag 13 maj 2017

Tre premiärer i dag

Idag var vädret äntligen lite bättre. Sonen ville ut på en cykeltur, och så fick det bli. Vi rullade alla tre i ca 15 km och för första gången detta år fick min Cannondale beträda norrländsk mark.
Min Cannondale har mest fungerat som hallmöbel på slutet, men i dag fick den lite luftning.

Katten har inte riktigt fått till sittställningen på sin nya fina cykel, så vi fixade lite under rundan och sedan blev det ytterligare lite justeringar när vi kom tillbaka hem. Med de nya inställningarna på cykeln rullade Katten i väg på en egen cykelrunda, och när hon kom tillbaka var omdömet att sittställningen i alla fall var bättre.

Sonen duschade och bytte om för att vara med kompisar.

Jag rullade in min racer och rullade ut tempohojen. Tanken var att cykla en liten stund för att känna hur den nya sittställningen skulle fungera. Ja, jag har alltså justerat cykeln så jag ska prova sitta mer aggressivt. Så i dag satt jag ca 2 cm lägre ned med överkroppen. Jag är fullt medveten om att det är en väldigt stor sänkning, men jag tänkte börja lågt och sedan får vi se hur mycket jag måste höja.

I fjol provade jag också att sänka, men då landade det i att jag fick återgå till den sittställning jag nu haft en längre tid.
Justeringar av höjden innan en uterunda.

När du sänker överkroppen är tanken att minska frontalarean och därmed luftmotståndet. Vi vet att det som främst motverkar fart i cykel är luftmotståndet, så det är en mycket viktig faktor. Däremot är det så att om du sänker för mycket kanske du inte klarar att sitta i den situationen tillräckligt länge utan att ex få ont. Sedan kan det vara så att höftvinkeln blir sådan att du inte får ut lika mycket effekt i pedalerna och då kan bättre aerodynamik ätas upp av för låg effekt.

Utifrån ovanstående skulle jag prova lite i dag. Omdömet var att det kändes hyfsat okej. Det betydde att jag provar med samma sittställning på en kortare runda i morgon och sedan får vi se hur vi gör.

Efter avslutad tempocykling ställde jag in cykeln cykelgaraget och satte mig istället på trainern. Jag fick nu två positiva saker i en. 2,5 timmar med distansintensitet och samtidigt hade jag förmånen att se på Giro de Italia.

Det blev alltså tre premiärer idag. Premiär med min Cannondale utomhus här i norrland. Samma sak med min tempohoj som inte heller fått luftas här i norr förrän idag. Slutligen var det också första cykelturen för året med sonen. Tre bra saker helt enkelt.

Du som nu tror att det var väldigt varmt i dag. Nej, så var det inte. Drygt 10 grader, men det är förstås markant mycket varmare än hur det sett ut på slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar