onsdag 8 november 2017

Jag prioriterar, optimerar och använder tid som inte finns för att få ihop tillvaron, ändå kan det dåliga samvetet dyka upp - Hur gör du?

När du vill träna mycket, du har ett krävande arbete och du vill vara med din familj handlar väldigt mycket om att optimera, prioritera och hitta tid som inte finns.

Till att börja med är det mycket annat du inte gör utan familjen som kanske de som inte tränar gör. Det innebär att rent generellt är jag med familjen eller så tränar jag. Om familjen kan vara med när jag tränar är det ett plus.

Ska jag se på tv på vintern, exempelvis Vinterstudion så tränar jag självklart då. Jag tittar inte på Vinterstudion och tränar före eller efter.

Är sonen och/eller Katten borta på egna aktiviteter, ja då försöker jag få in träning då.

Har jag varit borta hela dagen försöker jag prioritera att vara med familjen och då blir träningen istället sent på kvällen.

Sedan försöker jag minimera resor i arbetet för att kunna vara hemma mer. I mitt arbete skulle jag om jag hade det intresset kunna vara på resande fot i stort sett varje vecka, men jag håller mig på hemmaplan och försöker göra ett bra jobb där. Självklart behöver jag ibland vara borta, men det går att hålla nere omfånget.

Förutom det jag redan tagit upp försöker jag också hitta tid för träning som inte tar tid från något annat. Exempelvis cyklar jag nästan alltid till och från konferenser, oavsett om det är endagskonferenser eller flerdagskonferenser.

Exempelvis är jag nu borta med politiken i två dagar kring kvalitet i förskola och skola. Jag steg upp tidigt i morse och cyklade då till Strömbäck där vi håller till. Visst var det lite kallt med minus 7 grader, men med rätt kläder gick det bra. Jag fick i hop 2 timmars bra träning och det utan att det "drabbade" familjen. Imorgon cyklar jag hem.

På detta sätt tränar jag då mindre några andra dagar i veckan och kan då ägna den tiden åt arbete och familj.

Trots att jag gör mitt yttersta är det ändå inte alltid lätt och visst är det dagar då jag känner att jag borde prioriterat annorlunda. Det är också dagar jag inte får i hop det och känner mig både missnöjd kring träning, familj och arbete. I tider av många tävlingar och träningsläger så får jag till och från dåligt samvete och jag saknar min familj mycket. Samtidigt vet jag att familjen alltid kommer först och jag i övrigt är hemma väldigt mycket. 

Det är också skönt att känna att Katten stöttar mig i detta. Katten är verkligen stöttande i såväl sport som annat

Att stötta varandra i att ha egna intressen (eller tillsammans) tycker jag är viktigt och jag gör alltid mitt yttersta för att Katten ska få göra det hon vill och är intresserad av. Jag försöker också vara tydlig med att jag inte ser gränser i detta?

Jag tror också att vi alla blir bättre av att ha intressen och att träna gör mig till en bättre människa som mår bättre, trivs bättre, orkar mer och förhoppningsvis också uppträder bättre.

Hur gör du för att få ihop vardagen? Hur gör du för att få till träning? Kan det verkligen vara så att någon inte alls hinner träna, eller handlar det om prioriteringar? Känner du någon gång dåligt samvete? Ja, det är frågor vi kan ställa oss. 

7 kommentarer:

 1. Håller med om allt du skriver Tomas! Önskar alla kunde utöva det som ger dem mervärde i livet men det är inte alltid så lätt. En svår balansgång är det. Känner mig enormt privilegierad som kan utöva det som ger mig balans i livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mervärdet borde alla ha rätt till. Ja, vi har tur i det sammanhanget.

   Radera
 2. Ja du detta är något man brottas med hela tiden, men jag vet att jag ger min familj mkt tid och gör allt för dom. Däremot har man ju inga kompisar vid sidan av som man har tid med 😂, ser också väldigt lite på tv förutom barn tv med barnen.. Sen prioriterar jag bort träningsläger helt och hållet på vintern, utan håller mig hemma då och försöker i stället bara få till nån vecka med mer träning hemma istället. Blir nog med resor under sommaren. Sen gäller det ju att planera men sen vara jäkligt snabb att riva upp planerna om ett tillfälle dyker upp att träna på.
  Tycker vi alla som håller på med detta hör det bra 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så är det tunt med att hinna med andra än familjen och det blir lite tv och annat. Jag har sett så stort mervärde med cykling utomlands för min prestation och mitt eget mående att jag satsar på det. Trots att det "tar" tid. Exempelvis skulle jag annars åka på mina första tävlingar för säsonger utan att ha en minut ute på racer på nästan 7 månader. Jo, precis. Allt är planerat och sedan handlar det om att snabbt kunna ställa om och se nya möjligheter. Jo, jag tror att vi alla gör vårt yttersta för att det ska bli bra för alla parter.

   Radera
  2. Ja det där är ett problem att få till träning på tävlingslika situationer innan första tävlingen, för mig som är i skogen hinner jag ofta köra in hojen på skoterspåren åtminstone. Men ofta är barmarkspremiär på tävling... Får se hur man gör i vinter då största målet är redan i April, fördelen är att man glömt hur ont det gör att krascha så man kör lite snabbare utför kanske 😉
   Kör hårt!

   Radera
 3. Du tränar när du ser t ex Vinterstudion säger du! Vad säger övriga i familjen om det? Det blir väl ändå ett visst oväsen om du kör på trainern eller rullarna framför TVn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har anpassat vårt garage till ett cykelrum med en sportgarderob och i garaget har vi också min och sambons trainer. Därinne har vi också en tv. Så när vi cyklar och ser på tv så stör vi ingen annan. Bra grej helt enkelt.

   Radera

Min blogglista