onsdag 14 november 2018

Mallorca - På andra försöket tog jag mig upp till toppen, även om det inte var gratis

Andra dagen på ön var också den andra dagen i rad jag planerat att hitta lite vägar jag inte tidigare cyklat.

I dag stod Eremita de Betlem utanför Artá på programmet. Vi i Vännäs CK gjorde ett försök förra året att ta oss till Artá och sedan upp på toppen. Det gick sådär. Det var faktiskt första gången jag misslyckades som reseledare. Jag hade underskattat såväl avstånd som hur tuff sträckningen dit skulle bli. Vi tog oss till Artá men fick efter mat ge upp och cykla tillbaka. Tiden blev helt enkelt för knapp och många var riktigt sega. Trots att vi inte tog stigningen tog rundan ca 7,5 timmar och mörkret började lägra sig.

Idag skulle jag försöka ta revansch. Planen var också att se om jag kunde hitta en snabbare väg dit så att Vännäs CK i april kunde ta samma tur.

I min iver att hitta en riktigt bra genväg började jag direkt att köra fel. 30 minuter åt skogen och dessutom hade jag startat 30 minuter senare än beräknat. Redan nu satte jag mig under tidspress.

Jag startade om och på den snabbaste vägen jag känner till för att ta mig till LlucMajor. Väl där siktade jag mot Porreres. Redan inne i LlucMajor hade jag siktat två som det såg ut snabba cyklister. Jag gjorde ett kort stopp så de hamnade en bit före. När jag startade om närmade jag mig hyfsat snabbt och snart var jag ikapp och förbi. Då tog de rygg och som vanligt blir då min reflex att jag måste hålla bra tempo i och med att jag först kört om. Det blev därmed 11 riktigt snabba kilometer till Porreres. Kanske lite onödigt då jag skulle cykla så länge, men vad gör man.

Vidare mot Fornalutx och sedan Manacor. Vägen till Manacor var väl stor så jag hittade en alternativ väg och den var i stället i minsta laget. Men det fungerade ändå ok.

Det rullade på bra, men klockan rullade lite väl fort. Från Manacor till Artá cyklade jag så helt oprövade vägar. Riktigt fint och böljande. Trevlig cykling i fin miljö, men kuperingen gjorde att det inte gick särskilt snabbt.

Nästan framme i Artá blev det antiklimax då vägen var avgrävd och jag fick vända tillbaka och ta en annan väg. Ytterligare 20 minuter som rann iväg.

Väl inne i Artá skulle jag då hitta vägen till Ermiten. Det var inte det lättaste, men just när jag skulle ge upp hittade jag skylten. Det visade sig att det nu skulle vänta 9 km cykling innan jag var framme.


Först var det ganska så platt i 2 km och sedan blev det riktigt fint med serpentiner i ca 5 km. Bra underlag och fin utsikt. Så började det gå utför. Det var alltså inte en topp jag skulle till utan nu gick det utför i 2 km och så låg den där. Kyrkan som grundats av munkar på 1800-talet. Inte en av de finare på ön faktiskt. Däremot var cyklingen bra.

Snabbt iväg igen. Två kilometer uppför och sedan full fart till Artá.

Så skulle jag ta en annan väg tillbaka, men åter var vägen avstängd. Går bra det här!

Trots att jag inte stannat på hela dagen förutom för att kolla så jag cyklat rätt låg jag pyrt till vad gällde solnedgången. Nu hade jag dessutom ingen väg tillbaka. Fick helt enkelt köra samma väg som jag kom.

Sagt och gjort. Åter iväg. Inte så tråkigt med samma väg dock. Ser helt annorlunda ut från andra hållet. Den fina vägen till Monacor var faktiskt ännu trevligare detta håll.

Jag tittade på klockan och insåg att det skulle bli riktigt långt idag. Dessutom hade det varit vatten i flaskorna och endast 3 bars som proviant. Helt klart för lite på en sådan här långtur. Stannade för att köpa en liter energidryck som verkligen behövdes då det började bli segt.

Mest problem var det dock med rumpan som började strejka, så det blev en hel del ståcykling.

Jag gick aldrig helt slut på energi och det rullade på okej hela vägen. Men att inklusive frukost tillföra ca 1600 kalorier fram till jag var i "mål" var lite väl lite. Helt klart lite orutinerad idag.

Men trots allt lyckades jag i dag nå Eremita de Betlem. Sedan om det är möjligt att vi tar denna tur i april med Vännäs CK får jag fundera på.

Hela rundan i dag tog 7 timmar och 40 minuter. Utan felkörning och en väg som inte var avgrävd hade vi kanske landat på 6.30. samtidigt cyklade jag fortare idag än vad vi brukar med Vännäs CK, så det är på gränsen att det går.

Själv var jag tillbaka på hotellet när solen gått ned. Enligt min cykeldator har jag totalt detta dygn gjort av med nästan 8000 kalorier. Inte helt lätt att äta 6000 kalorier till middag, så jag ligger nog på lite underskott nu.

Benen är också lite trötta efter ca 21 mil och ca 2000 höjdmeter enligt Strava. Lite slitigt med att åter arbeta ca 4 timmar på kvällen, men benen har i alla fall fått vila. Vi får se hur de känns i morgon.

Klockan är redan 23.00 och först nu har jag tid för att förbereda kläder och annat inför morgondagens cykling. Ska också kolla igenom rundan som kan bli något extra.

6 kommentarer:

  1. Hej Tomas, trevlig läsning som alltid. Jag är själv "ruttansvarig" för ett Mallorca-gäng varje år och älskar att sitta och planera fina turer och hitta så mycket nytt som det bara går. Input får jag bla från bloggar som din tex men även Strava heatmap är till stor hjälp.
    Väl klar så laddas turen in i GPS:en. Edge 1030 i mitt fall och med den så kommer man rätt direkt. (Ja, ingen garanti för avgrävda vägar såklart men vägen ut ur Arta till Ermiten behöver man inte fundera på.)
    Skulle vara kul att se hur dagens tur gick - det verkar som om det är gårdagens Strava-bild du fått med i detta blogginlägg. :)
    Mvh,
    Patric Oscarsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Patric. Jo, det är skoj med alla dessa trevliga turer. Själv brukar jag memorera de i huvudet. Brukar fungera fint. Sedan när jag kör själv så här är det lite av en sport att inte köra med GPS utan försöka hitta rätt ändå. Men du har rätt, idag hade jag sluppit söka vägen upp till Eremiten.

      Oj, blev helt klart fel bild. Har bytt nu.

      Radera
    2. Imponerande att kunna memorera in så mycket. Som gammal orienterare så har man ju tränat kartminne många gånger men småvägar på långa Mallisturer blir för tufft för mig.
      Glädjande att läsa om sträckan Manacor-Artá - den är även ny för oss och inplanerad till nästa års resa. Nu ska vi inte ända fram till Artá utan jag har faktiskt ritat in den väg som du fick vända tillbaka till (så slipper jag kolla upp om det är fixat) då vi ska styra ner mot Son Servera är tanken.
      Ser fram emot ditt nästa inlägg!
      Mvh,
      Patric

      Radera
    3. Alla sätt är bra utom de dåliga.

      Ja, du kommer att bli nöjd med den bansträckningen. Låter trevligt för er.

      Trevligt. Gisar det kommer under kvällen efter lite mat och arbete.

      Radera
  2. Vill du göra rundan kortare kör du via Randa, Sant Juan, Petra och sedan mot kusten och MA12 sista biten till Arta. MA12 är inte så kul men den sträckan är inte lika trafikerad som åt andra hållet vid Alcudia, funkar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Det var exakt den vägen jag tänkte köra tillbaka igår. Dock var MA12 avstängd. Vi körde den i fjol och den var då ca 87 km från Arta. Den sträcka jag igår körde dit var 86 km så i stort sett lika långt. Min plan var alltså att använda båda dessa, och då hade det blivit ca 17 mil + 2 mil upp och ned till Eremiten. Så 19 mil. Att det blev längre igår berodde på att jag först körde fel, sedan var det vägbyggen och på slutet tog jag en lite längre vägsträckning på slutet.

      Radera