lördag 30 maj 2020

Morgondagens mål: 90 km klättring med ca 300 watt och ca 4000 hm?

I morgon samlas vi i Vännäs CK, 09.00 för en spännande cykeldag. Vi ska cykla uppför Pengsjölia vilken är en av våra klättringar här i Vännäs kommun. Samma klättring som är målgångsbacken i Vännästrampet.

Vi ska inte cykla de drygt 2,1 km uppför en gång, utan så många vi hinner under en förutbestämd tid.

Vi delar upp dagen i tre träningspass där det första är 2,5 timmar och de två andra 2 timmar vardera. Alltså totalt 6,5 timmars cykling och med transport ca 7 timmar. I de två pauserna mellan cyklingens tre pass kör vi gemensam lunch på restaurang respektive gemensamt fika hemma hos mig och Katten.

Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar av denna typ av cykling. Idag har jag gjort klart bansträckningen och dessutom skapat ett stravasegment för att göra det lättare för alla som är med att hålla koll. Totalt är det 4,3 km per varv (upp och ned). Klättringen börjar och avslutar flackt och är brantare i mitten. I mittenpartiet ligger det ofta mellan 5-7% men med det flacka landar snittlutningen på drygt 4%. 92 höjdmeter per klättring (i segmentet är det 90 hm, men jag måste ha kortat det lite när jag gjorde det eftersom när jag cyklade visade klockan 92 hm).

Alla cyklar med och för sig själv, och sätter sina egna mål. Alla cyklar alltså i sin egen takt och med sina egna mål. Men självklart kan vi tävla mot oss själva.

Jag hade tänkt kolla hur länge jag klarar att köra klättringen i 290-300 watt. Det lär inte bli så jobbigt i början då det ligger en bra bit under min FTP. Dessutom blir det låg påfrestning utför.

Men jag har räknat lite på det hela och klarar jag närmare 300 watt borde det innebära att jag tar mig uppför klättringen 42 gånger under dagen. Skulle det gå kommer det krävas ca 4,5 timmar på 290-300 watt och en normaliserad effekt för 6,5 timmar på ca 270 watt. Ja, så hårt har jag nog aldrig kört så länge. Särskilt inte när 2/3 är klättring. En ytterligare faktor som kan påverka är att det för första gången i år verkar bli riktigt varmt.

Det är ju ytterst tveksamt om det är möjligt att orka upp 42 gånger, men skulle det lyckas så blir det nästan 3864 höjdmeter och 181 km. Till det tillkommer transport till och från klättringen.

Det är nog lite väl hög målsättning som jag satt, men jag gillar att utmana mig själv och min kropp. Sedan om det inte går, så är det så. Nu i dessa tider när det inte finns tävlingar och andra evenemang får vi helt enkelt hitta andra sätt att utmana oss själva.

Jag återkommer med hur dagen har varit, hur kroppen mår och om jag nådde mitt mål eller ej. Lyckas jag inte nå målen, hoppas jag ändå på att få rapportera om en bra och spännande dag.

Idag laddade vi upp med en fin dag när Melvin konfirmerade sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar