måndag 25 mars 2013

Ut Mellanmjölk! In blodsmak!

Mellanmjölken är slut, mellanmjölken ska ut. Fika ut och blodsmak in. Ja jag vet - jag utmanar ödet, du läser vidare på egen risk.

 
Det kan vara jobbigt att ta sig för att träna och träning kan kännas segt. Men det är oftast mycket jobbigare att inte träna. Idag har jag vilodag, och då måste jag verkligen stålsätta mig för att tänka att återhämtning är bra. Det är bra att vila. Jag har tränat bra på slutet och det är vilan som ger träningseffekten. Extra svårt är det nu när jag missat så mycket träning de senaste månaderna och man vill "träna ikapp". Jag vet att det inte går, men det är lätt hänt att det blir för mycket träning med för lite effekt.

Idag dök Aktiv träning upp; en av tre träningstidningar jag brukar läsa. Där beskrivs ny forskning som kunde visa att erfarna cyklister (inkluderar ambitiösa motionärer) utvecklas mer genom att minska träningstiden till en tredjedel men samtidigt i stället enbart köra spurter/intervaller. Det innebär alltså fyra korta stenhårda pass i veckan.


Detta är något man ofta hört, men att vid varje cykelpass köra intervaller skulle nog förta lite av glädjen!? Vart tar då exempelvis fikarundorna vägen? Men helt klart så bör jag öka intensiteten och inte vara så rädd för lite mindre träning.

I samma nummer av Aktiv träning läste jag också om det heta ämnet - Lättmjölk vs mellanmjölk. Det finns enligt mig en stor rädsla för att våga lättmjölk. Ibland känns det som rena gatustrider. Detta trots att en mängd rapporter visar att lättmjölk är bättre så har den haft svårt att få fotfäste på en många håll, och det finns de som felaktigt tror att barn (och även vuxna) behöver fettet i mjölken. Jag kan garantera att det löser sig på annat sätt att få i sig det fett du behöver på en dag.

Både lätt- och mellanmjölk innehåller mängder av näringsämnen som är bra för kroppen, men kalorierna i mellanmjölk är större och fettet 4 ggr så omfattande.

En dl mellanmjölk innehåller faktiskt mer kalorier än samma mängd sockrig läsk!

Jag hade för stunden glömt att lättmjölken funnits längre än mellanmjölken, och det är också den rutinerade som både enligt mig och Aktiv träning som vinner kampen - Lättmjölken är bäst!

Jo det går att vänja sig vid lättmjölk. Jag vet att ni som dricker mellan-/standardmölk tycker att lättmjölken smakar vatten. Å andra sidan tycker jag att mellanmjölken smakar grädde. Jag tror att båda åsikterna är subjektiva och att smaklökarna snabbt vänjer sig vid förändring. Alltså lika bra att dricka det som är nyttigast!?

Våga älska mjölk.....

 
 
 
4 kommentarer:

 1. I ärlighetens namn, vem var det egentligen som läste artikeln om lättmjölk för dig...?

  Var det möjligen hon som du lärt att dricka lättmjölk istället för mellanmjölk (för typ 10 år sedan)!? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du tjuvläste min tidning. Men det var okej.

   Och ja, som jag skrev i slutet av inlägget. Det går att ändra sig - det är bara en vana. Sedan vill man inte tillbaka.

   Grattis till 10 år (även om jag tror det är mer) med lättmjölk!

   Radera
 2. Jag tycker inte det är gott med mjölk alls, men lättyoghurt är bra :)

  SvaraRadera
 3. Mitt träningsupplägg i vinter följer dessa rön rätt bra då eftersom jag kört typ 4 intervallpass i veckan.

  Tyvärr så känner jag mig lång från toppform just nu utan mest hängig och trött vilket är lite otajmat då jag ska köra nytt test i morgon.

  SvaraRadera