onsdag 1 maj 2013

Ingen kompensation

Superkompensationen lyser med sin frånvaro. Jag hade hoppats och trott att den skulle ha dykt upp vid det här laget - men inte då. Jag har sökt i över en vecka, men den verkar ha rymt.

Tanken med superkompensation är att vila efter träning ska förbättra prestationen. Förenklat kan man säga att ju tyngre belastad i tid och/eller intensitet, desto större förutsättningar att få till en riktigt bra superkompensation - dvs att man blir en bättre cyklist. En cyklist som klarar tuffare belastning, tuffare tempo osv.

För att lyckas med superkompensationen gäller det att ha rätt periodiseringar och en bra balans mellan vila och träning. I annat fall finns risken att superkompensationen uteblir, och i värsta fall att man bara blir seg och sliten, alternativt en trött soffpotatis.

På Mallorca körde jag nio dagar i rad, med sista träningsdagen förra måndagen. Därefter hade jag tre vilodagar. Mitt första träningspass på hemmaplan körde jag i fredags och därefter har jag cyklat ytterligare tre gånger, den senaste för en timme sedan. Tre av passen har varit en dryg timme och ett pass på ca två timmar. Jag har alltså kört förre pass och kortare tid än vad jag brukar sedan jag kom hem från Mallorca för 9 dagar sedan. Det har dock inte lett fram till att benen spritter och jag känner mig inte stark. Istället känner jag mig fortfarande seg.

Förutom en bristfällig form har det vid alla mina cykelturer varit ett bristfälligt väder. Det är kallt och det blåser storm, inte heller det något som gör att man känner sig piggare och starkare.

Jag är medveten om att det kan behövas lite mer tid för att få till stånd en superkompensation när man tränat så mycket under så många dagar i rad som jag nyligen gjort, så jag lever på hoppet att jag inom kort kommer att känna mig mycket piggare och starkare. Det är ju också en förutsättning för att kunna snäppa upp kvalitén i träningen. Inom en månad bör en riktigt bra form ha infunnit sig, så det börjar bli lite knappt om tid.

Sammantaget är det alltså så att det varit tunt med kompensation på sista tiden; ingen superkompensation med ökad form, ingen kompensation med bra väder och ingen kompensation från Trygg Hansa för skadorna på min cykel.

Jag har nu dessutom läst de detaljerade försäkringsreglerna och är nu inte helt övertygad om att skaderegleraren verkligen tagit rätt beslut. Tyvärr blir det nog svårt att få till en förändring, då det uppenbarligen är så att jag tilldelats den "gnidne" skaderegleraren.

Med andra ord är det inte riktigt medgång just nu.

4 kommentarer:

  1. Det ska väl finnas en kundombudsman och eller försäkringsnämd hos alla bolag som man kan vända sig till om man är missnöjd med någon handläggares beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag får ta mig i kragen och kontakta dem i morgon. Det känns både surt och jobbigt då det tar tid och kraft av det jag inte har - med troligt dåligt utfall. Det brukar ju inte vara lätt att få de "stora drakarna" att erkänna om det skulle vara så att de gjort fel. Men som sagt - jag ska kontakta dem och återkommer med utfall.

      Radera
    2. Jag hyfsat sur. Man har ju inte direkt oceaner av tid som man vill lägga på tjafs.

      Radera