torsdag 24 oktober 2013

Cypern - Stark Katt, delat land och en besvikelse

Ännu en dag med riktigt trevlig cykling. Framför allt sträckan Pera-Kampia-Kapedes-Kataliontas-Mathiatis-Sia-Mosfiloti var riktigt bra. Böljande terräng, fin natur, bra asfalt och serpentinsvängar främst från Kampia till Mathiatis. Verkligen trevligt

Katten har sagt att 3 timmar är max för henne. Idag drog jag med henne inåt landet nästan till Nicosia och det visade sig att hon klarade mycket mer. Trots att det var många höjdmeter att bestiga, att sträckan blev över 120 km och den effektiva cyklingen hela 4 timmar och 40 minuter klarade hon det galant. 

Tomassos som jag skulle berätta om blev dock en besvikelse. Det var lika intressant som att se en cricketmatch.

Efter en lång dag på sadeln har vi fikat och spelat kort på altanen. Efter att dessutom ha hetsätit en påse chips är jag laddad för nya utmaningar.

När detta skrivs ska vi snart gå och äta. Katten sa just att hon känner sig yr. Först tänkte jag att det berodde på min bländande skönhet. Men hon förtydligade att det var energibrist. Då var det som jag trodde - skönheten lyser med sin frånvaro. 

Reflektion 1: Här är det ok att köra på motorväg och det fungerar också bra. Visst, inget man väljer, men ett måste för att ta sig ut ur stan.

Reflektion 2: Vägarna som kallas för mainroads har nästan ingen trafik. På secondary roads är det nästan öken.

Reflektion 3: Det är fel att ljuga, men man kan glömma. Jag skrev tidigare att jag aldrig tidigare fått punktering utomlands. Katten påpekade idag att det inte stämmer. Hon har rätt. Ifjol när vi var på Kreta med bröder inkl familjer och mor och far tog jag och bror en cykeltur en dag. 

Vi klättrade upp till starten för vandringen av Samariaravinen vilket är en bra klättring. När vi skulle ned gick det rejält fort. I skuggan av ett berg såg jag inte ett mycket stort hål i vägen innan det var försent. Jag försökte hoppa över och lyckades nästan. Dubbelpunktering i 45 km/h är inte bra. Det var en hårsmån från en jättevurpa, men det gick bra. Så nu har jag rättat till detta.

Reflektion 4: På kartan över Cypern kan ett ortsnamn med 10 hus se likadant ut som ett med 500 hus. Det gör att man aldrig vet vad som väntar. Spännande.

Reflektion 5: Inte optimalt när en så liten ö är uppdelad sedan Turkiets invasion 1974. När vi tycker det är synd att vi inte kan cykla överallt, hur ska det då kännas för de som bor på ön?

Reflektion 6: Finns det större flagga än den som Turkiet målat upp på sin sida av ön, riktad mot den grekcypriotiska sidan och syns på flera mils håll? Underlättar sådana uttryck återförening?

Reflektion 7: För några år sedan röstade man om återförening. Turkcyprioterna röstade ja, medan Grekcyprioterna röstade nej. Känns inte helt logiskt, och det är nog långt borta innan Cypern är ett enat land.

Reflektion 8: Otroligt många stora fina hus. För att inte tala om alla fantastiska kyrkor som finns i nästan varenda by.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar