torsdag 16 oktober 2014

Låst igenbommat - men till slut lite spinn

Så var det då avklarat. Mitt första träningspass - ever.

Det höll dock på att inte bli något alls. Jag hade fått information om att vi skulle hålla till i övervåningen på lokstallarna. Jag borde vara på plats 19.15 då träningen skulle starta 19.30

Jag cyklade hemifrån och inser plötsligt att jag inte riktigt vet hur jag ska ta mig till lokstallarna. Jag vet var de är, men det är avspärrat område.

Väl på plats provar jag först den nedre vägen - stängt. Jag provar sedan den övre vägen - stängt. Sedan lite längre bort på den nedre vägen och åter upp igen - stängt. Jag han tänka att detta blir ett antiklimax. Första träningstillfället blir ingenting - jag får åka hem.

Jag tar fram telefonen för att ringa Jonas som ska hålla i träningen. Jag ser att klockan har runnit iväg och inser att det snart är kört. Jag ser då att Jonas för en stund sedan skickat ett meddelande med en kod. Det är alltså så att man behöver en kod för att ta sig in på området. Full fart till grinden och slutligen in till träningen. Lovande...

Väl på plats undrar mina cykelvänner var jag varit, och verkade nöjda att jag ändå vågat dyka upp. Snabbt av med alla ytterkläder som behövts i kylan.

Sedan var det dags för något säkert väldigt många av er provat på - men som varit en helt okänd värld för mig - Spinning.

Vi blev ca 15 personer som skulle köra ca en timme under ledning av Jonas som finns med i cykelklubben. Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, men jag blev snabbt varse om att detta var tufft - riktigt tufft. Det blev intervall på intervall allt mellan 20 sekunder och 5 minuter. Vilan mellan intervallerna var korta och pulsen han sällan ned till någon anständig nivå. Värmen i rummet var tryckande och svetten lackade av sällan skådat slag.

Det var väldigt svårt att veta hur hårt jag skulle trycka på och vilket motstånd jag skulle ha på cykeln då rutinen var noll - men då jag är van vid att styra träningen efter puls fungerade det ganska bra ändå.

Jag förstår att Jonas är bergakungen när vi åker till Mallorca då han matar på tre sådana här pass i veckan och dessutom annan träning. Helmersson och Lundin matar också på hårt med denna typ av träning och som jag skrev häromdagen så var Helmersson stark som en oxe när vi senast cyklade utomhus.

Det är klart att det ger effekt att som jag gjorde idag ligga i högsta pulszonen i 24 minuter, på näst högsta pulszon i 21 minuter och pulszon 3 resten av tiden.

Sammantaget var detta riktigt tufft, skoj och en träning med andra "tvingar" en att ta lite extra. Detta var ett prova-på pass och på söndag ska jag köra två timmar spinning där vi samlar in pengar till Rosa bandet.

Därefter blir det till att ta ställning om spinning ska bli en del av träningen i vinter - inte omöjligt att det blir så.

1 kommentar:

  1. Ahh! På så vis :-)
    Ja spinningträning är bra om den körs på vårt sätt dvs tuffa intervaller för cyklister.
    Inte upp å stå ner å sitt upp å stå ner å sitt=spinning!
    Så med rätt sorts träning så är spinningen säkert bra för oss cyklister.
    Men i mitt tycke rätt tråkig jag gillar min trainer bättre där jag har mer koll
    på puls, effekt och kadens. :-)
    Men kör på ni verkar ha rätt stuk på träningen så det kommer säkert att göra dig
    snabbare starkare till nästa säsong Tomas.

    SvaraRadera