tisdag 4 november 2014

Gran Canaria - Gigantiska män och planet bombhotat!?

Så landade jag då till sist på Gran Canaria efter en lång dag på väg.

På flyget ned till Arlanda fick jag vara med om något mycket ovanligt. Jag kände mig liten, riktigt liten. Trots att jag är 187 cm lång fick jag se upp. Det visade sig att Umeå Basket skulle på ligamatch och alla jättar skulle sitta bredvid mig. Flera av dem var så långa att de fick huka sig i planet! En ovanlig känsla - det brukar ju vara jag som "ser ned" på folk.

Efter att ha landat på Arlanda blev det nästan ingen väntetid innan det var dags att gå ombord på nästa flyg. 

Ni som känner mig vet att jag helst går ombord på ett plan så sent som möjligt för att slippa vänta, så också idag. När alla passerat gaten börjar de ropa i com-radios efter några passagerare på rad fem. De skulle genast återvända till gaten. 

Samtidigt kommer en av de som ansvarar för att lasta bagaget farande med en resväska.

Det visar sig att resväskan tillhör resenärerna på rad fem och den vibrerar. Man vägrar ta ombord resväskan innan det är klargjort vad det är som finns i väskan. Kanske det är en bomb?!

Jag tänker då genast på att man släppt ombord alla utan att kolla pass eller annan identifikation.... Det går alltså att skocka någon annan på ett flyg än en själv om man vill försvinna till annan plats, eller slipps sprängas.

Efter lite dividerande hör jag att ägaren till väskan är på gång. En till bagagekille kommer medan de väntar. Den ene säger: "Vi stannar här så inte alla behöver se vad som vibrerar. Det kan bli väldigt jobbigt för ägaren till väskan. När det sist vibrerade i en väska och vi öppnande den var det ett hjälpmedel man använder i sängkammaren!"

Passageraren kommer och öppnar väskan, jag ser att det är en .......

En kvart försenade bar det sedan av. För en gångs skull blev det idag SAS. Det brukar vara Norwegian jag åker med, både till Gran Canaria och Mallorca. Om jag ska jämföra bolagen hittar jag två plus och två minus för att välja SAS, och en svårbedömd faktor.

Plus:
När man endast åker med cykel och inget annat incheckat bagage kostar det inget extra när du åker med SAS. På Norwegian blir det ca 350 kr extra per väg.

När man åker med SAS ingår fritt kaffe!

Minus:
Norwegian har mycket bättre benutrymme.

Norwegian har wi-fi.

Svårbedömd:
Efter ungefär halva resan ser jag hur kön till den bakre toaletten växer. Till slut är det nog 20 stycken i kö, så här ser det ut ca 90 minuter och jag tänker att bolaget hade otur att de främre toaletterna var trasiga. 

Så helt plötsligt säger en av flygvärdinnorna att anledningen till att toaletten varit stängd är att Arbetsmiljöverket bestämt att personalen ska ha egna toaletter på flygningar över fyra timmar. 

Nu hade de dock använt toaletterna klart, och vips var nästan hela kön borta när det fanns fler toaletter. 

Positivt att Arbetsmiljöverket tänker på personalen, samtidigt som då 175 passagerare får dela på två toaletter. 

Andra bolag har nog inte denna regel då de inte har sin hemvist i Sverige?! Åtminstone har jag aldrig tidigare varit med om detta.

Totalt sett vilka faktorer som överväger och vilket bolag du väljer är en smaksak.

Prismässigt är själva resan oftast billigare på Norwegian, men det stämmer inte alltid.

Sitter nu på bussen till hotellet. Väl framme blir det incheckning, sedan uppackning och montering av cykeln. För övrigt hade de massakrerat min cykelkartong, så jag hoppas allt är helt.

Efter middagen blir det sedan förberedelser inför första dagens cykling som är tänkt att äga rum i morgon.

Återkommer med rapport.


2 kommentarer:

  1. Hahaha! Va pinsamt det kan bli ibland va...
    Jo jag vet hur det kan kännas bredvid dessa basketgrabbar. Flög hem från
    Stockholm och med på planet var hela Planja Basket! De är långa de där grabbarna, minsta killen i laget var i min längd å då såg han liiten ut. ;-)
    Ha det bra nu Tomas å du cykla för mig också där nere bland berg å dalar!

    SvaraRadera
  2. Gör ett besök på http://www.cafesuecia.se/index.html och ta en fika. Glöm inte att hälsa till Kicki från mig. Där kanske du även träffar Lennart From. Om inte annat så kan du säkert få hans telnr där. Trevlig kille från Ludvika som jag cyklade en tur med i våras.
    Med vänlig hälsning Christer Höglin, Östersund

    SvaraRadera