onsdag 24 februari 2016

Att köra över en cyklist kan aldrig vara fel!?

Cykling är en fantastisk sport och den är också mycket skonsam mot kroppen. Du ska alltså ha mycket otur om du skadar dig av den typ av träning som cykling innebär.

I detta finns dock två olik MEN.

Det ena är att kraschar du i cykelklungan eller på egen hand kan du göra illa dig ganska mycket. Som tur var är det inte så ofta detta händer och oftast går det ändå ganska bra. Men det är helt klart en fara.

Det andra stora MEN är dock mycket större och allvarligare.

Det handlar om cyklister som utsätts för fara i trafiken. Det är klart att vi utsätter oss för denna fara i och med att vi är ute på våra vägar, och även om det finns en nollvision kan det hända olyckor. Det gäller såväl för cyklister, gångtrafikanter och bilister.

Men, inga skador ska behöva inträffa för att vi inte visar respekt för varandra i trafiken. Vi har alla lika stor rätt att finnas på våra vägar och cyklister som bilister ska hålla sig till de regler som finns och respektera varandra på ett bra och positivt sätt.
Tyvärr är det inte alltid så. Många gånger är irritation, frustration och stress en stor faktor som leder till många felaktiga beslut där vi sätter andra i livsfara. Vi måste alla lära oss att tänka efter - Före.

Framför allt handlar det om att inte dra alla över en kam. Det kan gälla cyklister, tyskar, svarta, invandrare, stockholmare etc. Varje människa är en individ och varje människa gör sina val och detta oberoende av vilka val andra gör eller vem man är.

Om vi börjar med lite kring cyklister och bilister. En generaliserande bilist som statuerar exempel:

"En gång betedde en cyklist sig illa - Jag tror jag ska skrämma nästa cyklist jag ser." "

"En gång var en cyklist oförskämd - Jag skäller ut nästa cyklist jag ser."

"Jag hatar när cyklister finns på vägarna och i synnerhet om de åker två i bredd - Jag kör nästan över första bästa cyklist jag ser och bromsar in när jag precis kört om, för då kommer inte denna cyklist och inte heller några andra att cykla ute på våra vägar igen."

Jag skulle kunna dra många exempel, men nöjer mig med dessa tre.

Tror vi att samma bilister tänker likadant mot andra än cyklister? Möjligt, men inte troligt.

"Förra gången jag såg en bil betedde föraren sig illa - Jag ska skrämma nästa bilist jag ser"

"En gång var en bilist oförskämd i bilkön - Jag ska skälla ut nästa bilist jag ser"

"Jag hatar att långsamma traktorer finns på vägarna och de tar upp hela vägbanan - Jag kör nästan in i traktorn och tvärbromsar när jag kört om, för då kommer denna traktor aldrig igen finnas på en väg och inga andra traktorer heller."

Sammantaget behöver vi vara rädda om varandra och jag har svårt att tro att någon av er verkligen vill skada någon annan och det med berott mod?

Om inte, vad vinner du då på att vara aggressiv mot andra och nästan köra på någon? Troligen inget.

Om du skulle råka skada en annan människa i din iver att statuera exempel - Då har du nog förstört både ditt och den utsattes liv. Inget bra förslag va?

Nej, jag föreslår att vi gör som i många andra länder. Visar respekt för varandra. Håller avstånd när vi kör om. Visar förståelse och riskerar ingenting i onödan. Uppskattar varandra.

Vi är alla människor och alla människor är lika mycket värda.

Här kunde jag nu ha haft med en bild eller en text från alla de hundratals inslag som handlar om hur vanliga människor skadats helt i onödan och för att människor inte följt det jag skriver. Det kan vara din granne, din syster, din pappa eller någon annan.

Just i detta fallet länkar jag till en artikel från idag i Aftonbladet som handlar om att väldigt många proffscyklister skadats på senare tid. De är inte bara proffscyklister, utan även de är pappor, barn, syskon och släktingar till andra som älskar och tycker att de är de finaste i världen.  

Var nu rädda om varandra där ute.

Tycker du att andra behöver påminnas om detta kring cyklister och bilister - dela gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar