onsdag 4 januari 2017

Att cykla 1000 mil är väldigt relativt

Jag ser att många av er har mål för mil under ett år. Själv har jag aldrig haft några sådan mål. Anledningen är att det inte säger så mycket om hur och vad du cyklat eller hur du har utvecklats. Sedan kan jag förstå att det är lite roligt att sätta upp ett mål och att sedan nå det.

Många av er verkar ha ett mål om cykla 500 mil och andra 1000 mil. Själv har jag väldigt svårt att komma upp i 1000 mil.

Självklart beror det på vad du cyklar och hur du cyklar för möjligheten att samla mil. Du som cyklar mycket MTB får självklart ihop färre mil.

Du som cyklar mer tillsammans med andra samlar fler mil än du som ofta cyklar själv. I alla fall i relation till nedlagd träning.

Sedan krävs det ju mer tid för ett visst antal mil om du kör tuffa vägar med mycket klättring i relation till plattåkning.

Om du antingen på grund av kyla och väder, eller egna val också kör mycket trainer samlar du inga mil alls, så det ställer också till det. Ja, jag vet att några av er räknar mil på trainern, men så tänker inte jag.

Det är alltså så att många av er tänker att det är lätt att nå 1000 mil. För egen del var 2016 det första året sedan jag började cykla som jag själv spräckte denna nivå med för året 1050 mil.

En stor anledning till att jag inte får ihop så många mil är att jag bor långt upp i norr och har känsliga luftrör, så det blir mest trainer under vinterhalvåret. För att få till en del utecykling under vintrarna har jag några träningsläger utomlands, och då blir det mycket klättring och låg snittfart. Under utesäsongen cyklar jag merparten av tiden själv och mindre tid i grupp. Även det gör att milantalet blir lägre då snittfarten är klart högre när du cyklar i grupp.

För att visa på att typen av cykling till stor del avgör hur långt du cyklar skulle jag kunnat cykla nästan 2000 mil 2016 om all cykling skett ute på en racer och med sällskap. Nu har jag cyklat ungefär hälften av detta. Kvalitén och min utveckling som cyklist hade troligen inte varit bättre även om jag dubblat antal mil på detta sätt.

Jag har alltså utifrån detta inga mål gällande sträcka, men däremot försöker jag ha vissa mål när det gäller träningstid. Dock ska det också värderas i relation hur träningen ser ut och vad den innehåller.

5 kommentarer:

  1. Det verkar faktiskt som ökad träningsmängd med lägre intensitet är mycket viktigt för långsiktig utveckling även om hårda intensiva intervaller har visat sig effektivast på kort sikt. Den här artikeln är mycket intressant.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7552756?dopt=Abstract

    Sen tillkommer ju också bekymret med hur mycket tid man har till förfogande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas det är precis som du skriver, då det också är min teori och ett upplägg jag jobbar efter.

      Jag har markant ökat min träningsmängd de senaste två åren och även kört något fler pass som varit riktigt hårda. Jag ser att det gett en stor skjuts i kapacitet.

      Ja, tiden till förfogande och balansen i livet med kost och vila påverkar helt klart och gör att du inte alltid kan lägga upp det som du önskar.

      Radera
    2. Blev visst fel länk ovan även om den är intressant oxå. Här kommer den riktiga.

      http://www.sportsci.org/2009/ss.htm#_Toc245522390

      Radera
    3. Såg att länken inte stämde, utan svarade med utgångspunkt från det du skrev. Nu har jag läst den riktiga texten, vilken helt klart var intressant. Tack.

      Läste en liknande text i fjol vilken påverkade mig i en bedömning av hur jag skulle lägga upp min träning. Träningen är nu mer periodiserad jag har främst ökat min träningstid inom det lågintensiva. Sedan har jag tagit fasta på att intervallerna inte behöver gå helt på max, och att till stor del undvika halvhårda pass. Då tänker jag pass 76% till 84%

      Radera
    4. Pontus, såg just att du nyligen provat en två veckors Vo2-boost med bra resultat. Intressant.

      Radera