onsdag 24 januari 2018

Gran Canaria - Det är tungt nu!

Sista dagen på Gran Canaria och andra inlägget för dagen. På grund av bristande uppkoppling när detta skulle laddas upp är jag hemma redan när du läser detta.

Det är alltid med blandade känslor jag lämnar Gran Canaria. Jag saknar cyklingen och vädret redan innan jag flyget lyft.
Samtidigt ser jag verkligen fram emot att komma hem och krama Katten och Melvin. Få prata med dem och känna värdet av att ha allt fint vi har.

Ja, jag ser även fram emot arbetet. Även om jag som vanligt arbetat ganska mycket när jag är på ensamresa. Totalt har det nog blivit ca 2,5 dagar. Så halvtid, trots träningsläger alltså.

Det sämsta med resor till Gran Canaria är dock resan. Det tar väldigt lång tid. Ungefär ett dygn med två flygresor och övernattning på Arlanda. Nu går det ändå hyfsat bra då jag blandar arbete och serier på Viaplay. Då går tiden ändå ganska fort.

Vad gäller träningen som var huvudsyftet för resan tänker jag att jag kan dra två slutsatser.

Den första slutsatsen är att träningen hittills under försäsongen nog varit bra och att den gett effekt. Jag ligger ungefär där jag trott det skulle vara möjligt vid den här tiden på året, även om jag alltid vill vara ännu bättre. 
Den andra slutsatsen är att det är tungt. Ja, jag alltså. Jag är alldeles för tung, och då menar jag inte i jämförelse med snittet av soldyrkarna på all-inclusivehotellet. I jämförelse med snittet där är jag nog en lättviktare.

Nej, jag är för tung för cykel. I alla fall med de mål jag satt upp för kommande säsong. Det blir extra tydligt på en ö som Gran Canaria som är väldigt kuperad. Varje extra kilo drar ned farten och du inser hur mycket mer kraft som behövs för att hålla samma tempo som de lättare cyklisterna. Du ser också hur mycket mer kraft du själv måste sätta in när du gått upp lite.
Nu är det inte lika kuperat i Sverige, men det är klart att det har betydelse om du väger 5 kg mer eller mindre med lika mycket effekt i benen.

Med en fantastisk bra försäsong kan jag som mest bättra min FTP med ca 5%. Tidigare kunde jag bättra med ca 10%, per år. Men ju högre siffrorna blir, desto svårare blir det. Så skulle jag bli stabilt bättre med 5% i faktisk effekt är jag mycket nöjd.  

Planen har varit att vara ca 3 kg lättare sommaren 2018 i jämförelse med sommaren 2017. Då tänker jag på det som var min stabila vikt 2017. Då är det förstås ingen bra grej att just nu vara 3 kg tyngre istället.

Skulle jag utgå i från min lägsta vikt förra året som jag hade under en period i början av säsongen så skiljer det fem kilo nu. För att nå mitt mål måste jag då ned med 6 kg eller hela 8 kg om jag ska jämföra mig med lägsta vikt. Ingen lätt match precis. 
6 kg är ca 42.000 kalorier. Jag har enligt beräkningarna gjort av med ca 44.000 kalorier under min utlandsresa. Så om jag bara ätit 2 bananer om dagen och inget annat, ja då hade jag nått min målvikt nu. Men det hade det nog varit svårt att få till bra träning och med hög intensitet och verkligen bränna så många kalorier när du i stort sett inte äter alls. Men det är ett intressant tankeexperiment.

Nej, det blir till att sätta upp en plan när jag kommer hem och vad gäller träningen hålla i det jag börjat.

Skulle jag lyckas minska vikten med 6 kg skulle mitt FTP per kilo öka med ca 7%. Mer än vad jag kan träna mig till på ett helt år. Jag gissar att jag behöver öka mitt FTP per kg med minst 10% för att ha chans att nå mina mål för säsongen, så då krävs alltså effektökning och viktminskning.

Jag hoppas komma tillbaka med en plan, och i slutändan en plan som ger resultat. Jag vet dock att jag har svårare för detta än träning, så vi får se hur det går.

Det började sådär med att jag gjorde hemgjord pizza första dagen jag var hemma. Men å andra sidan är det viktigt att inte få ett kaloriunderskott första dagarna efter rejäl nedbrytning. Risken är ju då större att bli sjuk. Så vi hoppas på att undvika ett antiklimax med mer mat och dessutom sjuk.

Ja, hur som helst planerar jag att starta min nya diet på söndag och i ett första steg köra 4 veckor. Återkommer alltså med hur det kan komma att se ut.

6 kommentarer:

 1. Precis så är det Tomas! Jag får kommentarer av oinsatta som säger: Men så mycket som du tränar så behöver du väl inte tänka på vad du äter väl?
  Fasen för oss som tävlar och vill uppnå förbättringar för varje tävlingsår så är vikt och effekt en stoor del av framgången för våra resultat i slutänden. Således är det viktmässigt hela tiden en dans på slak lina ;-)
  Just nu för egen del glädjande nog 2kg lättare än tidigare vintrar! Återstår att se om jag kommer ut till sommaren med ytterligare 2-2,5 kg som jag normalt brukar tappa när det går mot sommar och blir varmare ute! Det skulle i så fall ge mig en matchvikt som jag aldrig haft sedan jag började träna/tävla på cykel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart många som funderar varför jag inte kan äta hur som helst och varför det behövs mat med bra innehåll. Precis. Många säger, att du är ju inte tjock. Men det är ju som du säger, inte det som det handlar om utan att cykla så fort det går. Positivt att du ligger bra till, skulle önska jag kunde säga detsamma.Hoppas att du blir lättare och snabbare än någonsin.

   Radera
 2. Har du provat att registrera vad du äter så du får koll på vad du får i dig? Bra att göra det någon vecka iaf så man lär sig hur mycket man verkligen får i sig samt fördelning mellan protein, fett och kolhydrater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte prövat det, men fick igår precis den tanken. Har börjat med att ladda ned en app för detta. Jag ska göra ett försök att börja från söndag och se hur det fungerar.

   Radera
 3. För med din träningsmängd borde det inte vara något problem med att gå ned i vikt. Ökat protein intag säkerställer att du behåller maximalt med muskelmassa. Borde kunna uppnå nästan minimalt med tappade muskler om du ligger över 11 i fettprocent. Även viktigt med kolhydrater samt näringstiming så du inte tappar nämnvärt i kvalite på dina pass

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man tycka. Har nog varit lite för rädd att underäta och då inte få ut full effekt av träningen. Men nu planerar jag att noggrannare följa det jag äter, så kanske det går bättre. Jag är redan väldigt bra på att ha hög proteinnivå, så där är nog inte problemet. Ja, jag hoppas kunna behålla effekten och tror som dig att det kan vara möjligt. Sedan är det viktigt att tänka till kring kvalitetspassen. Blir intressant att se om jag lyckas med detta.

   Radera

Min blogglista