onsdag 26 februari 2020

I dag var jag stressad och det kändes bra!

Igår körde jag 3-1:or för första gången på flera år. Planen det blev totalt ca en timmes intervalltid och ytterligare en lugn timme.

Ikväll var det åter dags för lite 3-1:or. Men idag skulle jag satsa på att få upp effekten så det skulle bli stressad tröskel. Dvs lite över den effekt du klarar i en timme på treorna och sedan lugnare på ettorna.

10 stycken 3-1:or kändes rimligt att köra på, och beroende på hur det skulle kännas får vi se vad det blir nästa gång. Jag siktade på drygt 360 watt på treorna och drygt 200 watt på ettorna.
Idag var det positiv stress, så det kändes bättre än på bilden.

Ganska snabbt kände jag att intensiteten var mer avvägd i dag då det helt klart var jobbigare än i går. Samtidigt var det balanserat och först efter intervall 7 fick jag börja koncentrera mig för att inte börja slöa så effekten gick ned. Samtidigt hade jag så pass med kraft kvar att de sista treorna blev de med högst effekt.

Det landade på i snitt 365 watt på treorna och 202 watt på ettorna under 40 minuters intervalltid. Så med andra ord fick jag ihop 30 minuter över tröskel. Snittpulsen landade på 85% av maxpuls under de 40 minuterna och in i sjätte intervallen nådde jag pulszon fem alldeles i slutet. Sedan kom den allt tidigare i intervallerna och vid den sista 3:an nådde jag pulszon 5 (90% av maxpuls) redan efter en minut. Totalt 11 minuter i pulszon fem.

Två timmars cykling och 40 minuter med riktigt bra kvalité. Nöjd med att det gick att köra så pass hårt och ändå balanserat. Jag bedömer att jag hade klarat att köra en timme på samma effekt, så två dagar i rad med bättre känsla än på ett bra tag.

Vill du köra liknande intervaller och inte har provat tidigare. Då föreslår jag att du börjar med att prova köra 3:orna på ungefär samma effekt som ditt max på en tjuga. På den lugnare minuten ca 60% av effekten du kör på treorna. Du kör detta 5x3:1 som då tar 20 minuter. Cykla sedan lugnt i tio minuter och försök klara samma sak igen. Blir det för tufft kan du nöja dig med 3-4 intervaller till.

Har du inte effektmätare eller inte har riktig koll på vilken effekt du klarar i 20 minuter så sikta på att ligga kring 85% av maxpuls i slutet av andra trean. Ligger du för högt får du släppa av lite på kommande intervaller och är pulsen för låg för du öka intensiteten. Sedan fortsätter du med "rätt" insats så kommer pulsen att öka lite för varje intervall och vid den femte och sista intervallen är du i närheten eller uppe i pulszon fem. I den andra tjugan med 5x3:1 lär du nå pulszon fem i den näst sista eller sista trean. Lycka till!



2 kommentarer:

  1. Bra tips, det skall vi testa😊👍🚴💨

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint. Ser fram emot en rapport om hur du uppfattade det hela.

      Radera