onsdag 6 mars 2013

Vikten ned - Formen upp: Del 2

För två veckor sedan började min vikt- och formutmaning. Sedan dess har också bror (Jocke) hängt på. Som jag skrev i Vikten ned - Formen upp: del 1 så kan man enkelt beskriva det så att kraften i pedalerna i förhållande till vikten under en given tid, visar hur bra jag är som cyklist.

Kraften i pedalerna har inte utvecklats mycket på senare tid då det är först denna vecka jag börjat kunna träna ordentligt. Däremot har vikten minskat med 2 kg på två veckor. Då är det 2 kg kvar till Mallorcaresan i april och 5 kg innan sommarens utmaningar. En bra bit kvar, men helt klart en bra start.

Man kan också säga att jag blivit en bättre cyklist utan att cykla. Antal watt jag orkar trycka per kilo har ökat och syreupptagningen per kilo likaså. Alltså är jag i bättre form utan att ha tränat!?

Kan man säga så? Ja riktigt rätt känns det inte, men rent matematiskt bör det stämma. För att kunna hävda detta vill jag nog ändå först känna att själva träningen också ger resultat innan jag säger att formen utvecklats. Om jag sedan är lättare upp för backarna, så är inte det helt fel.

Hur det går för bror? Cykelformen utvecklas, det kan vi följa på Jockes blogg. Hur det är med vikten? Ingen aning. Här väntar jag på uppdatering.

Jag kommer den närmsta tiden fortsätta lägga stor vikt vid vikten. Genom att undvika chipsen och äta riktigt nyttigt och genomtänkt borde vikten fortsätta minska och förhoppningsvis i förlängningen leda till färre sjukdomar?!

Men störst vikt hoppas jag nu få ägna åt riktigt kvalitativ träning, och få uppleva kraftiga formförbättringar. Första steget är att jag vill känna mig lätt och stark när jag trampar uppför bergen i Mallorca. Ja, jag vet - det är en hög målsättning. Även om formen är god är det inte alltid helt lätt att känna sig stark när backen lutar i snitt 8-10% och den har gjort det den senaste halvtimmen/timmen. Men jag ska göra ett försök.

4 kommentarer:

 1. Oftast känner man sig tung och svag i backarna...

  Vikten låg i morse på 82 kg vilket är 1,5 kg lägre än för två veckor sedan så även jag har 2 kg kvar innan jag nått målet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag känner igen den känslan, men med en vikt på bara 80 kg till din längd lär det nog gå lätt.

   Radera
 2. Benrangel efter Mallorca?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att risken är liten för detta.

   Radera