fredag 24 oktober 2014

Vikthets - Varför är vikten så viktig!?

Häromdagen skrev cykelkatten på sin blogg om den hets som finns kring vikt och att det mesta kring detta handlar om hur man ser ut. Jag kan hålla med om att det kan vara en farlig väg att vandra för ett samhälle att fokusera på det ytliga och inte det inre. Att bedömas för sitt yttre är inget att eftersträva.

Jag kommer i detta inlägg att ta upp just vikt, men jag tänker att det är ur ett annat perspektiv vilket jag kan känna är mer okej. Ni får bedöma om jag har rätt eller fel.

För mig handlar vikten om att känna mig hälsosam, pigg och må bra. För det krävs att man inte är allt för tung. Sedan lägger jag till faktorn - att prestera på en cykel, och då behöver jag vara ytterligare lite lättare.

Att trivas med sig själv och sin vikt är förstås alltid en faktor, även om det inte sitter i fokus när jag i min blogg pratar om hälsa, träning och vikt.

Det är konstaterat att tyngden på cyklisten, cykeln och tillbehören har betydelse för prestationen, framför allt vid kuperad terräng. Sedan tillkommer kapaciteten som cyklist, den mentala styrkan och det taktiska sinnet.
Att känna sig stark uppför är en riktigt skön känsla. Här tre bilder från stigningen upp till Soria på Gran Canaria
 Jag tänker att vill jag prestera på en cykel behöver jag arbeta med alla delar som ger den slutliga prestationen. Jag kan självklart bli bättre inom alla områden, men känner mig långt framme när det gäller det mentala och det taktiska. Den fysiska kapaciteten utvecklas kontinuerligt och jag arbetar hela tiden med att förfina träning, vila och kost. Tittar jag på cykeln finns det inte mycket att göra för att bli snabbare - jag har en riktigt bra cykel. Det område jag hittills lyckats sämst med är att ha en bra vikt för min cykling och för mitt totala välbefinnande.
 Det man inte är bra på behöver man träna på och därför gör jag det om och om igen. Utifrån det återkommer det ibland en skrivning kring mitt arbete att hitta en lämplig tävlingsvikt.





Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag i år en ny teori som innebär att jag lägger fokus på matchvikten under hösten när träningen är mindre intensiv, istället för att som tidigare år satsa på att lösa detta i den mest intensiva träningsperioden under våren.

Från i mitten/slutet av augusti har jag nu satsat på att äta extra nyttigt. I vanliga fall har jag väldigt svårt att hålla mig från kakor, chips och annat onyttigt - men denna gång har det faktiskt gått riktigt hyfsat.

Jag har också hållit i teorin att inte äta något före lunch, att ingen mat är förbjuden men att jag minskat på mängden kolhydrater och framför allt allt som innehåller mycket socker. Jag har ätit extra proteinrik mat och försökt hitta produkter som känns matiga utan att innehålla allt för mycket energi.

Egentligen har jag helt enkelt bara ätit nyttigt, lite mindre och den stora skillnaden har varit att jag inte ätit något före lunch.

Det har nu gått 10 veckor, så det kan vara på sin plats med en avstämning och att för första gången under dessa veckor plocka fram vågen.

Dagens mätning visar att jag under dessa tio veckor minskat min vikt från 89,5 kg till 82.5 kg. Det blir alltså minus 7 kg eller 0,7 kg/vecka. Det tycker jag är helt okej, och visar att jag skött mig snyggt.

Jag kanske inte riktigt var så här bastant för tio veckor sedan - men bra mycket tyngre än vad jag brukar väga in på
Jag startade från en ovanligt hög vikt där jag aldrig brukar ligga, främst beroende på mindre träning och mycket tröstätande.

Nu är jag nere på min trivselvikt och skulle vara nöjd på alla sätt och vis, om jag inte väger in själva cykelprestationen. Ska även den med hoppas jag kunna lätta ytterligare 3 kg.

Jag ska försöka fortsätta på min nyttiga linje ett tag till, men kanske inte vara fullt så slavisk. Det är ju trots allt trevligt med i alla fall lite sött i bland....

Målet är att jag innan jul till att börja med inte är tyngre än nu, men helst ännu lite lättare.

4 kommentarer:

  1. Ojj! Det var grymt bra det. Hoppas nu bara du behåller muskelmassan i benen. Jag tyckte faktiskt att jag när jag närmade mig 83 kg tappade lite kraft i benen. Märkte det på de inledande tempoloppen i försomras... Eller så var det bara inbillning men när jag lättade på matrestriktionerna kom effekten tillbaks... Ja hur som
    Lycka till med din målsättning, jätteviktigt att man har målbilderna klara för sig.
    Det verkar du ha på g! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid en risk med muskelmassan. Min känsla brukar alltid vara att benen känns svagare i perioder av högintensiv träning. Det är bland annat därför jag lagt perioden nu. Jag tror att det inte på samma sätt "förstör" träningen och har det försvunnit någon muskelmassa har jag lång tid att bygga upp det, och då förhoppningsvis undvika att lägga på mig annat än vikt av muskler.

      Ja, målbilder är helt centrala.

      Radera
  2. Hoppade du över frukost helt? Varför då? //Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns olika teorier kring kost och vad som är bra/dåligt. I grunden tror jag på frukost och när jag tränar hårdare försöker jag äta över hela dagen. Nu har jag provat en typ av periodiserad fasta som många säger man mår bra av och som kan hjälpa att hålla nere kaloriintaget. Här följer en kort beskrivning:

      Periodisk Fasta enligt 16:8 metoden:När man fastar enligt 16:8 metoden får man äta under åtta timmar och sedan fastar man under sexton timmar. Vanligtvis sträcker sig ätfönstret mellan klockan 12:00-20:00.

      Radera