lördag 4 juli 2015

I dag Alpackor och i morgon SM i linje

Melvins nya favorit Alpacka
Idag åkte jag ned och tittade på partempot, rekade morgondagens bana med bil ( vi ska cykla 3 ggr 45 km) och tog sedan ett kortare återhämtningspass med racern.
Helt nyfödda kaniner väckte sonens intresse
Sedan var det dags för lunch. Efter lunchen åkte vi för att köpa en ny husvagnsstol då jag valde att sitta sönder min i går. Det blev en rejäl krasch i backen men jag räddade kaffet i perkulatorn jag höll i handen. Viktigast är som ni vet cyklarna, därefter kaffet och sedan sig själv.

Därefter besökte vi en gård ute i skogen där vi fick träffa kaniner, ankor, hamstrar, vaktlar, höns och alpackor. Det var trevligt, och det uppskattades lite extra av sonen.
Guidning av gårdens ägare
På kvällen har vi mest pysslat på och sedan har jag förberett det praktiska inför morgondagen.
I morgon 10.20 gör jag nämligen min andra och sista SM-start för denna gång. Nu är det linjeloppet som gäller. I min klass är det hela 105 cyklister anmälda och som ska cykla 135 km innan de skär mållinjen.

Detta blir tufft på många sätt. Väldigt många och väldigt starka cyklister kommer att innebära att det blir trångt och besvärligt. Risken finns att man ligger för långt bak om/när det spricker. Det finns också stora risker för krascher. Att komma om och komma förbi är dessutom inte lätt, då det är smala vägar vi ska cykla på.
En ny kompis
Sedan har vi utmaningen med att vi ska cykla ca 3,5 timmar i hög intensitet och ökenhetta. Risken är stor för vätskebrist. Det finns langningsstationer som de större lagen säkert nyttjar sig av, men jag som är ensam i min förening får klara mig själv. Det gäller inte bara langning utan det taktiska under loppet. Jag kan inte heller ta hjälp av lagkamrater inför en eventuell spurt utan får lita till mig själv.
Viktigt att hålla utkik
Skulle jag vara med i tätgruppen inför avslutningen så är den riktigt tuff. Inte i första hand fysiskt utan mentalt och taktiskt. Det svängar höger, sedan går det rakt fram i en dryg kilometer och 250 meter före mål är det en nittiograders sväng med en refug i mitten. Då det är så kort väg till mål gissar jag att du sämst kan vara 6-7 om du vill vinna. Beroende på hur man vågar och lyckas med positionerna kan säkert de starkaste cyklisterna lika gärna bli 3:a som 32:a.  
Uppställda för gruppfoto
Att jag har en compactutväxling gör med största säkerhet att om jag är med i spurten så förlorar jag mellan 3-5 placeringar. Detta då växlarna kommer att ta slut i och med att farten kommer att vara mycket hög i spurten. Men det är som det är. Till nästa år får jag kanske fundera på ett byte, men det brukar vara bra med compact. Har aldrig tidigare ställt till det i en spurt och compact är bra då jag åker utomlands och ska cykla i bergen.
Att stryka en kanin är äkta glädje
Ja, i dag är hur som helst mina ben sega efter ett tufft och positivt lopp igår. Jag hoppas dock att de hinner bli lite krispiga till i morgon. Det lär krävas för den rejäla stigningen som finns efter 20 km på varje varv och för att orka med ett bra tempo under så pass lång tid.

Då laddar vi vidare med lite mat och dryck och hoppas att allt känns bra när väckaren ringer just efter sju i morgon bitti.


Jag har inget resultatmål på linjen även om jag är starkare här än på tempot. Jag hoppas på ett rent lopp utan incidenter, där det taktiska fungerar och kroppen känns pigg. Om alla dessa tre skulle inträffa så kan det kanske räcka en liten bit i alla fall. 

2 kommentarer:

  1. I vår familj är du, som bekant, inte den mest djurintresserade. Att du gjorde marsvinen till hamstrar och gässen till ankor förvånar inte mig det minsta, men rätt ska vara rätt... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buskar, träd, blommor och djur. Behöver man dela upp det mer?!

      Radera