torsdag 29 oktober 2015

80% av din träningstid ska vara lugn!

Det har på senare tid pratats mycket om att många tränar fel. Att vi tränar alldeles för mycket i intervallet över 70% av maxpuls, men under 85% av maxpuls. Det gör enligt många att det sliter för mycket på kroppen och att vi då orkar med för lite träning i intervallet 85-95% av maxpuls.

För att försvåra resonemanget är det dock inte så lätt att bara säga några procenttal som jag skrivit ovan och följa de slaviskt. Det finns många olika teorier om hur hårt det hårda ska vara, och de överensstämmer inte alltid.

Sedan är det också så att ju mer tränad du är desto högre procent av maxpuls kan du ha för att det ändå ska betecknas som en lugn träning och samtidigt behöver pulsen upp högre för att vara en riktigt hård träning.

Det finns alltså ingen exakt sanning här, men är du riktigt vältränad kan du ligga upp mot 75% av maxpuls och ändå räknas som lugnt, och samtidigt behöver du upp på allra minst 90% för att det ska vara hårt. En otränad person kanske inte ska ligga på högre procent än 60% och det är riktigt tufft redan vid 80%.

Ja, jag har valt att i ovanstående inrikta mig på pulszoner. Mer exakt blir det att titta på effekt, men för att fler ska hänga med i resonemanget blir det så här denna gång.

När det gäller intervalltid tittar jag dock på watt och effekt, då pulsen inte är särskilt direkt och det dessutom sker pulsdrivning under träningarna.

Det finns mycket statistik som visar att de mest framgångsrika idrottarna över tid har minskat sin träning i mellanläget. De har istället ökat på tiden för lugn träning och för hård träning. Den totala träningstiden har ökat och den har till största del lagts på lugn träning.
Hur mycket ska då ligga inom respektive område? Ja, det finns olika teorier, men en utgångspunkt har många gånger varit att 80% av träningstiden ska det gå lugnt, och 20% av träningstiden ska det gå hårt.

Då jag tittar på detta kan jag konstatera att många tror på detta, men hittar ändå inte riktigt rätt i intensitet och omfång. Det blir ofta alldeles för mycket lugn cykling i relation till deras mål. Andra menar att om så mycket som 80% av träningstiden läggs på lugn träning blir det inga resultat. De anser och tror sig ligga på en mycket större andel hård träning.

Generellt hävdar jag att ju mindre tid som läggs ned i träning desto större andel av träningstiden bör vara hård om det är viktigt att utveckla kapaciteten. Är det bara viktigt att ha roligt och ha en bra hälsa, så är det mindre ansträngande och många gånger trevligare med lite lugn fikacykling.

Nu fokuserar jag dock både på att ha roligt, vara motiverad och förbättra min kapacitet. Så därför funderar jag kring vad som är effektivt.

För att få en referenspunkt att spegla mot forskningen har jag tittat på min egen träning. Jag har då bland annat tittat på intervalltid i relation till total träningstid. Tid i olika pulszoner. Förändring över tid de senaste fem åren och hur det påverkat formen.

Resultatet? Ja, inte riktigt som jag trodde. Bland annat verkar jag slö och kör inte så hårt som jag trodde.

Slutsats. En målsättning som innebär att 20% av din nettotid ska bedrivas som intervaller/hård träning är ett mycket högt satt mål. Ligger du inte där i dag och vill nå dit kan det krävas att du sänker intensiteten på övrig träningstid för att kropp och knopp ska orka med att sikta mot 20%. För egen del innebär det att om jag ska nå 20% behöver 100 timmar under ett år vara hårdkörning. Dit når jag nog inte.

Du då? Hur stor del av din träning är hård? Vad räknar du som hårt? Hur mycket av din träning lägger du i olika puls-/effektzoner? 

Hur mina siffror ser ut? De kommer i nästa inlägg?

5 kommentarer:

  1. Bra inlägg, mycket intressant! Jag tycker det är extremt tråkigt att ligga under 80% och spenderar mesta tiden i zon 4. Min tröskel ligger runt 88-94% beroende på dagsform och det är nog där jag trivs bäst. Vad är hårt? Jag tycker det är tungt, riktigt tungt 97-99% i motlut. Då slår hjärtat hårt och andnigen är väldigt jobbig.
    Jag skulle säkerligen tjäna på att fördela om träningen mer mot 80/20 men i dag är glädjen och det roliga högst prioriterat. Eftersom jag bara har kört en säsong och innan dess bara suttit framför datorn i 15 år jobbar jag långsiktigt med att vänja muskler och nerver vid cyklingen. Jag har långt kvar när det kommer till att kunna trycka hög effekt vid längre sträckor och förmår inte särskilt höga snitthastigheter, men upplever ändå att kroppen svarat ganska bra på träningen. Farten är beroendeframkallande och lika så är framsteg, så det är bara att nöta på med Sufferfest i vinter och se fram emot en tidig vår :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har genom åren haft mycket träning som liknar din, och så länge träningsmängden också ökar så ger det stor utveckling. Men vid något skede behövs justeringar för att ta ytterligare steg, och då behöver jag köra hårdare och lugnare och lite mindre mitt emellan.

      Sedan kan jag tänka att om du ligger så högt som 90% på mycket av din träning, ja då ger det helt klart god effekt. Allt träning på 90% och därutöver räknar jag som hård, mycket hårt från ca 95%.

      Om man ska försöka få ihop mycket träningstid tror jag dock att en tydligare polarisering mellan hårt och lugnt behövs. Så länge träningsmängden inte är så hög tänker jag zon 4 och 5 kan prioriteras.

      För att öka uthålligheten och vänja kroppen vid mycket cykling tror jag nog att den skulle må bra av även lite lugnare cykling. Men jag håller med - Det är svårt att cykla lugnt.

      Radera
    2. Hmm! Kloka ord Tomas!
      De långa distanspassen minst ett ibland två per vecka har ju gett mig lågintensiv träning. Medans de andra passen har legat på mellan- eller högintensiv nivå!
      Distanspass har gett mig hårdhet och uthållighet att tåla högintensiv träning/tävling bättre! Slår jag ut mina 6 senaste distanspass så är snittpulsen för dem 73%. Alltså lågintensiv!

      Radera
    3. Låter som att du är på banan Mazze. Jag försöker nu dessutom blocka bort halvhårt och få till endast lugn och hård träning. Då kan det variera under en träning, men jag ska försöka undvika det halvhårda, vilket blir svårt då det är där jag brukar känna mig som starkast. Utomlands bortser jag från tänker och kör det jag känner för, och bara njuter.

      Radera
  2. Utomlands gör jag precis likadant som du Tomas!
    Det blir ju håårt ändå med tanke på all klättring så vi lurar nog bara oss själva.
    Vi tycker det är så fruktansvärt roligt att cykla där att vi glömmer bort hur hårt
    det egentligen är. Just saying! :-)

    SvaraRadera