lördag 9 februari 2013

Tankar om träning - Hur mycket tränar du?

"Jag tränar hårt och mycket på min trainer och på landsvägscykeln."

Hur lite kan man träna för att kunna hävda detta? Och har det någon betydelse varför man inte tränar?

Jag tänker att om vi är tre personer som alla tränar lika mycket och lika hårt, i snitt 7 timmar/vecka. En av oss bestämmer sig för att dra ned på träningen och träna mindre strukturerat och lite mer sporadiskt. Den andre bestämmer sig för att öka antalet träningar och kvalitén på dessa. Målsättningen höjs också. Den tredje kör på som tidigare.

Om vi då ser på faktisk träning så har person ett som dragit ned sina ambitioner efter tre månader i snitt tränat 5 timmar per vecka, den som höjt ambitionerna har minskat sín träning till i snitt 3 timmar/vecka och den som har oförändrad ambition har minskat sin träning till i snitt 4 timmar per vecka. (För enkelhetens skull säger vi att kvalitén i träningen är oförändrad.)

Vem kör då hårdast? Vem satsar mest? Vem lyckas bäst?

När vi pratar om vår träning ska vi prata om vår ambition eller vår faktiska träning? I vilket tidsperspektiv?

Har det betydelse om träningen påverkats av skador och sjukdomar? Om det har betydelse, hur länge kan man skylla på skador och sjukdomar?

Jag tänker mig att person ett som som sänkt sina ambitioner kunnat köra på i den omfattning som personen önskat. Person två som ökat sina ambitioner har missat många veckors träníng på grund av sjukdomar och skador och person tre som har oförändrade ambitioner har av lite mer difusa anledningar inte kunnat leva upp till sina ambitioner. Det finns dock inga skador och sjukdomar inblandade.

Vem av dessa personer kör hårdast? Om vi tänker att den med största ambition också är den störste idrottaren, hur länge är han/hon det? Gäller det om du varit sjuk/skadad i tre månader, 6 månader, 1 år, 5 år? Ja, var går gränsen?

Person två som har ambitionen att träna i snitt 8 timmar i veckan, men bara har nått i snitt 4 timmar under ett år, beroende på sjukdomar och skador - vad svarar han/hon på frågan: "Hur mycket tränar du?" Tränar jag fortfarande 8 timmar/vecka trots att jag inte gjort det under året och att jag under fjolåret tränade 7 timmar. Eller ska jag säga att jag tränar 7 timmar, för det klarade jag ju innan alla skador och sjukdomar, eller är det 4 timmar jag ska svara. Jag har ju trots allt inte tränat mer....

När slutar jag vara en ambitiös och hårt tränande idrottare? När jag mentalt bestämt mig att det är så, när jag rent faktiskt tränar mindre, när jag presterar sämre, eller när min omgivning berättar det för mig?

Och om jag är skadad och sjuk under mycket lång tid vilken dag är jag inte längre en ambitiös och hårt tränande idrottare? Vilken dag kan jag inte längre svara:
"Jag tränar hårt och mycket på min trainer och på landsvägscykeln."



1 kommentar:

  1. När det gäller dig så tränar du så hårt och så mycket du kan - alltid!
    Kram

    SvaraRadera