onsdag 27 november 2013

10, 6, 4, 2, 1, en halva & en kvart

I går kväll (tisdag) hade jag bestämt mig för att prova ett tuffare pass efter att kört lugnare mer än en vecka på grund av förkylningskänning.

Jag körde tio minuters uppvärmning och nog kändes det att förkylningssymptom fanns kvar. Men jag provade ändå att köra intervaller. Jag gick dock inte riktigt all-in till en början av oro för att inte hålla ända fram. Jag satsade på 7 intervaller med lite olika längd.



Den första intervallen som låg på 10 minuters lade jag mig på 90% av maxpuls, därefter tog jag det lugnare i fem minuter för att sedan köra en intervall på 6 minuter. Denna intervall hade ett snitt på 92% och i slutet av intervallen 94% av maxpuls.

Den tredje intervallen på 4 minuter lade jag mig på 93% snittpuls och max 95%. Nästa intervall som varade 2 minuter låg jag med samma puls som föregående intervall.

Nästa intervall på en minut hamnade på 95% av maxpuls. Den 6 och 7 intervallen på 30 sek och 15 sekunder hamnade också på 95% av maxpuls.

Mellan alla de första intervallerna körde jag lugnare fem minuter. Mellan de sista intervallerna hade jag tre minuters lugnare cykling.

När jag bränt av den sista intervallen på 125 i kadens och ett snitt på nästan 600 watt var jag riktigt trött. Detta blev en rejäl genomkörare tillsammans med cykling tre dagar i rad och fortfarande något skit i kroppen. Total cykeltid ca 60 minuter.

Sammantaget kändes tisdagens träning bland de bästa på ett bra dag.

4 kommentarer:

  1. Bra kört! Så länge du inte har feber eller halsont och får luft till lungorna för att syresätta så äre nog ok att köra på! Men som du själv säger det tar tid att bli fri förkylningar i hals. De kan sitta i ett bra tag de också. Men att ligga på 95% det är inte kattskit ;-)
    Nu när jag kör intervaller så kör jag enligt principen 4:1 dvs 10 min intervall 2,5 min vila osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i grunden tror jag att principen 4:1 eller ex 2:1 ger mer än omvänd ordning. Däremot är det ju allra viktigast att få upp intensitet och puls under själva intervallen. Är formen inte riktigt på topp så är det svårare då man kör ex 4:1. Det innebär alltså att det som är bäst i teorin inte alltid blir det i verkligheten. För egen del brukar jag gå mot allt mer arbete och mindre vila mellan intervallerna ju närmare säsong jag kommer (och ju bättre tränad). Känslan för dagen spelar också in vid denna bedömning. Ja, så tänker jag. Men det går ju att tänka på många olika sätt.

      Radera
  2. Låter inte sunt i mina öron, det är ju bara oviktig cykling vi pratar om. Tänk vad allt man dra på sig träna ofrisk. Jag hade en skolkamrat som tränade hockey en gång förkyld, det slutade med att han drog på sig nått elände och fick efter ett par år senare med problem efter problem byta hjärta!! Det har etsat sig fast i mitt sinne och avstår hellre än chansar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart har du en poäng. Bedömningen som gör att jag kört på är att vilopulsen är ok, jag har inte ont i halsen och känner mig inte allmänpåverkad eller sjuk i det dagliga. Det som påverkar är att jag har en del hosta och inte riktigt samma kraft när jag trycker på. Jag hoppas det är rätt avvägning från min sida, men någon garanti finns ju aldrig. Du har också rätt att man alltid ska tänka efter, först..

      Radera