lördag 30 november 2013

Att bestiga Mount Everest - inte bara en gång

Året börjar gå mot sitt slut och jag tänkte göra en liten avstämning för att se hur jag ligger till inför den sista träningsmånaden av 2013. Detta i förhållande till några av de träningsmål jag satte upp i början av 2013.

Självklart kommer jag också att göra slutsummering  för hela 2013 i samband med nyår. Då kommer jag också gå igenom alla de mål jag satte upp för 2013.

Nu nöjer jag med att titta på dessa mål:
  • Jag ska under året totalt trampa minst 1000 mil på min racer och/eller trainer.
  • Jag ska bedriva träning under i snitt en timme/dag eller minst 365 timmar under året.

  • Hur har det då sett ut under 2013 fram till nu?

    Trainer
    • Sträcka: 279,15 mil
    • Träningstid: 72 timmar och 39 minuter

    MTB
    • Sträcka: 35,52 mil
    • Träningstid: 13 timmar och 43 minuter
    • Höjdmeter: 2515
    • Snittfart: 25,9 km/h
    Racer
    • Sträcka: 694,54 mil
    • Träningstid: 226,13 timmar
    • Höjdmeter: 48.960 meter
    • Snittfart: 30,7 km/h
    • Snittfart utomlands: 27,8 km/h (Mallorca, Gran Canaria och Cypern)
    • Snittfart Sverige: 32,6 km/h
    • 60% av träningstiden och 64% av sträckan i Sverige.

    Övrig träning
    • Träningstid: 4 timmar

    Summa av all träning från första januari till sista november:
    • Sträcka: 1009 mil
    • Träningstid: 316 timmar och 37 minuter
    • Höjdmeter: 51.475 meter

    Vi kan konstatera att målet på 1000 mil är uppnått. Däremot kommer jag inte att nå målet om att träna i snitt en timme under året. För det skulle gå krävs det upp till 10 timmars träning per vecka under december månad, vilket inte kommer att vara möjligt. I bästa fall landar jag på 340 timmar och då saknas det ca 15 timmar.

    Anledningen till att jag inte når målet på 365 timmars träning under 2013 beror både på lite för många sjukdomar och skador som hållit mig från cyklingen, såväl som att jag i och med min vadskada hösten 2012 varit tvungen att stryka all kompletterande träning.

    Det är också tydligt att jag under året tillbringat en stor del av min tid på racern någonstans i utlandet. Cyklingen utomlands kommer dock att minska 2014 då vårens två resor innehåller som mest 13 cykeldagar, medan jag 2013 hade ca det dubbla. Det blir alltså en stor utmaning att hålla i träningsmängden under 2014, vilket då kräver att träningsmängden i Sverige ökas. Det krävs alltså trots att jag detta år inte når mitt mål vad gäller träningsmängd.

    Det är intressant att se att jag klättrat mer än fem mil uppför denna säsong eller motsvarande nästan sex Mount Everest. Det är en bra bit.

    Jämför jag träningstid och cyklad sträcka i förhållande till 2012 har jag 2013 cyklat längre och har mer träningstid på cykeln. Den totala träningstiden är dock inte större då jag tidigare år brukar träna löpning men framför allt innebandy, totalt motsvarande ca 75 timmar/år.

    Det är också väldigt tydligt att det är racern som gäller i min träning och att MTB:n har fått lite tid. Räknar vi ihop de två tävlingar jag varit med i på MTB så har jag totalt tävlat ca 5 timmar och tränat drygt 8 timmar. Det är verkligen inte mycket. Det är också klart att med mer träning skulle utfallet bli ännu bättre.

    Ja, detta var en första liten sammanställning av träningsåret 2013. Jag återkommer med mer detaljerad information och uppföljning av alla de mål jag satte upp inför året.

    9 kommentarer:

    1. Alltid kul att se andras siffror på pränt! Jag kör cykelåret från 1:a okt - sista sept mer för att följa cykelsäsongen istället för ett vanligt kalenderår. Läste om det någonstans och har nu själv ställt om min egen cykelkalender så att säga...
      Min skillnad från tidigare år, mer grenspecifik styrketräning och mtb som jag inte alls körde fram till i sommar...

      SvaraRadera
      Svar
      1. Ja, ska sammanställningen spegla varje säsong och analys utifrån detta så är ditt avstämningsdatum bättre. I grunden börjar ju förberedelserna kommande säsong under oktober månad. Jag har dock än så länge valt den traditionella stilen och sammanställer årsvis.

        Vid själva planeringen och utvärderingen under året kan jag via min träningsdagbok jämföra på många olika sätt, vilket jag också gör.

        Radera
    2. Bra gnetat, har en bit kvar, men å andra sidan har jag inte full kolla (förutom att det är mindre, men 2014 skall det bli mer)

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack för det. Hoppas gneta på minst lika mycket, helst mer under 2014.

        Radera
    3. Det kändes klart mycket bättre att avsluta september med fri träning i och med avslutad säsong å istället dra igång förträningen i oktober för att börja träna planerat i november! Men som du säger man kan ju med träningsdagbok vrida å vända på timmar som man själv vill utan några som helst problem. Jag håller dock med Stefan bra kört!
      Ska bli kul att följa din utveckling inför nästa säsong!

      SvaraRadera
      Svar
      1. Jag håller med dig i tänket. Nu är det så att jag ändå lägger upp träningen ungefär som du beskriver, och följer upp träningen på det sättet. Ologiskt kan man då tycka att den formella sammanställningen görs på helår. Ja, det håller jag med om, men det är så jag gör....

        Tack för positiv feedback. Det blir kul att följa både, din, min och Stefans utveckling. Jag har en känsla att vi alla kommer att ta ytterligare ett steg i vår utveckling bara vi får träna som vi tänkt.

        Radera
    4. Ojoj, nu känner jag pressen direkt :-)

      SvaraRadera
      Svar
      1. Press är bra, bara man kan hantera den...

        Radera
    5. Precis som det ska vara Stefan! ;-)

      SvaraRadera