onsdag 2 april 2014

Mallorca 2014 - Militärbacken, Valdemossa, Coll de Soller, Puig Major och Fornalutx mm

Idag var det dags för den andra cykelturen på Mallorca. Idag valde 8 stycken att följa med.

Vi planerade för frukost klockan 8 och avfärd 9 då vi i dag tänkte bestiga många berg och köra ganska långt. Det hela fallerade ganska snabbt då vi inte kom iväg förrän 09.15. Då vi dessutom kvällen innan inte hunnit köpa vatten och tilltugg innan alla Supermarkets var stängda blev det ett extra stopp på ca 20 minuter. Att vi sedan skulle köra en ny väg ur staden och fick leta oss fram ett tag gjorde också att tiden drog iväg.

Vi tog oss slutligen ut ur staden genom Militärbacken som var en bra och trevlig backe. Den var inte så lång men ganska så brant, i snitt 6,4%. Vad jag vet är brantaste backen i Umeåområdet, Rödtjärnsbacken och den är under 6%, och det är inte ofta man hittar backar i Sverige på 5% eller mer.
 Efter militärbacken bar det av utför. I början av utförsåkningen körde Jonas B på en stor sten med punktering till följd. Det blev åter ett oplanerat stopp. Då hade vi dessutom stannat högst upp i militärbacken och väntat på varandra.


Med andra ord blev det inte en så effektiv start på dagen, men ju längre dagen gick fick vi allt bättre snurr, stoppen blev kortare och incidenterna uteblev.
Ja, inte helt förstås. Med ca 20 km drog jag på mig en punktering när jag korsade en järnväg. Så går det när man är tung i gumpen….

För övrigt höll brors cykel ihop hela dagen och han hade inga som helst problem.
Åter till dagens runda.

Planen var i dag att cykla ca 150 km, vilket är ganska mycket då man befinner sig en stor del av tiden i rejäla backar.
Under väntan på lunchen diskuterades hur turen skulle fortskrida.
 Som ett led i den planen cyklade vi via Puig Punyeint till Valdemossa där det blev lunch efter 2 timmar och tio minuters cyklingstid. Det blev pasta för oss alla och det smakade riktigt bra.


Efter lunch blev det en liten stigning innan det blev en längre utförslöpa till Deia. Det är inte bara skoj att köra uppför, även utförslöporna är härliga och jag gillar att swischa fram i bra fart.
 Vi hade innan rundan började löst det så att den som ville cykla lite kortare kunde cykla antingen 6 mil eller 10 mil. Nu var alla cyklister så starka att alla var med hela vägen hem. Vi körde fri fart i alla backar och det med att alla inte cyklade upp för öns högsta topp gjorde att jag tror att alla var lagomt trötta innan dagens slut.
Poserade på Mallorcas högsta topp
Vi åkte alltså via Soller, förbi Fornalutx och sedan blev det en redig klättring upp till Puig Major. 13,5 km stadigt uppåt med en snittlutning på 5,7% är inte fy skam. Jag hängde med tätgruppen upp och jag tyckte åtminstone att det var jobbigt och att tempot var riktigt bra.
Väl uppe på toppen väntade vi in övriga och vände sedan tillbaka samma väg ända till Fornalutx, en by som tidigare varit utnämnd till världens finaste by. Där var det dags för fika. För min del blev det kaffe och en blåbärscheescake. Då personalen på stället tyckte att det var för lite kvar av kakan för att räcka till oss tre som beställde den fick vi även en bit av en annan sort. Man kan säga att det blev ett rejält fika.
 Nu hade vi cyklat 10 mil och 2000 höjdmeter. Vi hade då ca 5 mil kvar, men nu var det förutom en rejäl stigning mest utför eller plattåkning. Det gjorde att på våra ca 15 mil blev det 2600 höjdmeter.
 Den backe som var kvar efter fikat var Coll de Soller som är ca 7 km med 5,5% lutning. Totalt blev det under dagen totalt 6 mer eller mindre rejäla stigning med en snittlutning på 5% eller mer. Sedan tillkom många mindre stigningar.

Totalt blev det ca 37 km med en snittlutning på en bit över 5,5%. För er som bor kring Umeå motsvarar det att köra upp för Rödtjärnsbacken 25 ggr!


Efter Coll de Soller var det inte särskilt tung cykling kvar, men självklart började tiden på sadeln och tidigare stigningar ta ut sin rätt. Totalt blev det ca 6 timmar och som jag skrev tidigare 2.600 höjdmeter och ca 150 km. Genom att det är många höjdmeter som avverkas, att man köra genom mycket bebyggelse och att det i vissa avsnitt utför är svårt att hålla fart, blev inte snittfarten särskilt hög.
Vi cyklade vidare via Bunyola och La Cabaleta  innan vi nåde Playa de Palma där vi bor.

För att tjäna tid inför morgondagens cykling svängde vi in på en Supermarket innan vi var riktigt hemma, för att proviantera.

Det var verkligen roligt att under dagen kunna konstatera att alla verkligen gjort ett bra jobb med sin träning inför resan och att vi alla höll ihop hela rundan var självklart ett plus.

Idag var det bra väder hela dagen (ca 20 grader), dock ganska blåsigt från och till. Solen var inte framme så mycket, men jag är mycket nöjd med vädergudarna.

I morgon verkar det dock bli markant sämre med kyla i luften och en hel del regnande. Vi tror att vädret blir allt sämre under dagen, så vi planerar för att komma iväg klockan 9. Det blir utifrån vädret troligen bara drygt 3 timmars cykling i morgon och samtidigt blir det inte så många stigningar.


Jag var hur som helst mycket nöjd med dagens runda och hoppas att även morgondagens runda blir trevlig.

9 kommentarer:

  1. Blev det 2500 el 2600 höjdmeter? Båda siffrorna nämna i inlägget. Jag loggade just under 2500 innan min klocka la av

    SvaraRadera
  2. Vilket som bra kört gubbar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mazze. Du har ditt goda kvar. Verkligen något att se fram emot.

      Radera
  3. Nå fina tider att redovisa från Soller och Pugen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu får du lära novisen. Var räknas starten? Vad är en ok tid? Vi tryckte på ganska bra, men maxade inte. Vad vi hade för tid vet jag inte, men vet jag startpunkten borde det gå att få fram en tid via mitt träningsprogram på datorn.

      Radera
    2. Oftast brukar man köra skylt-skylt (i de backar som är skyltade), men givetvis finns det folk med andra idéer... Vad jag vet är dock skyltmodellen mest vanligt och aldrig fel. Undrar dock om inte Coll-skylten på Puig Mayor är efter tunneln, där brukar iaf jag stoppa vid utsiktsplatsens början. Med skylt menas sån som på sista bilden (slutskylt).

      Radera
  4. Tack för info Per.

    När du beskriver genom tunneln har du då börjat stigningen från Sollersidan?
    Hur långt blir det enligt din mätning o vad är en ok tid? Själv har jag inte en susning...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja från Soller.
      Tror den är 13,9 km och 6,5% eller nåt liknande (framgår som du nog vet även av skylten vid backens fot).
      Tider är jag dålig på, men jag (som är mer myskoxe än bergsget) vore knallnöjd under 50 min. Gissar att mina kamrater kring 70 kg smyger upp på strax under 45. Jag är som sagt dålig på komma ihåg, tipset är att granska Strava.

      Läste om taktikvilan sista dagen - krya på dig!

      Radera