söndag 17 november 2013

Träning för att hitta formen - del 4: Träningsmängd

På önskemål från några av er som läser min blogg har jag gjort fem inlägg som behandlar min träning. Vi är nu framme vid del 4.

I de tre tidigare inläggen i Träning för att hitta formen har jag beskrivit:
 1. Årsplanering och träningsperioder
 2. Variation/periodisering
 3. Att följa utveckling, träningsdagbok och analys

I del fyra av Träning för att hitta formen ska jag här beskriva hur min träningsmängd kan se ut under försäsongen.

Träningsmängd
Första träningsperioden för året som sker mellan oktober och december är mitt mål att snitta minst 4 ordentliga trainerpass/vecka. Träningstiden ligger på i snitt ca 5 timmars träning/vecka, men varierar från ca 3-7 timmar. Jag tränar preliminärt tisdag, torsdag, lördag och söndag. De veckor jag kör hårdare lägger jag ofta till onsdag.

Efter en årlig träningsresa till Gran Canaria i januari månad är det dags för andra delen av trainerträningen. En period som sträcker sig från slutet av januari till månadsskiftet mars/april. Här försöker jag snitta 5 pass/vecka. Förutom ett extra pass per vecka är också träningspassen generellt något längre. Här periodiserar jag mängden träning per vecka på mellan 5 och 9 timmar. Jag tränar preliminärt tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag. De tuffa veckorna blir det 6 pass och de lugnaste veckorna 3-4 pass.

Mina träningar på trainer varierar från ca 30-40 minuter som kortast till som längst ca 180 minuter. De flesta passen ligger dock på mellan 60 och 120 minuter.

Helt klart krävs det mer viljekraft och insatt motivation för att orka med de lite längre passen på en trainer i jämförelse med att under motsvarande tid svischa fram i vacker natur.

Självklart blir det jobbigt då du inte har några viloperioder på en trainer, men framför allt är det mentalt utmanande att köra långa cykelpass i sitt garage, utan extern stimuli. Det är då det är viktigt att komma ihåg - ju bättre träning jag gör nu desto roligare blir all utomhuscykling under säsongen.

Under försäsongen åker jag som jag tidigare nämnt också på två cykelresor då jag får lön för mödan. Under dessa resor försöker jag få så mycket mängdträning som det bara går, utan att bli skadad etc.

Avslutar med några stimulerande bilder från sommarens träning i nejderna kring Vännäs, nu när vi är en bit i från toppenväder och cykelpropaganda...
 


 

6 kommentarer:

 1. Vet inte hur gammal du är men jag som är över 50 Suck ;-)
  Kör enligt formeln 2 tunga 1 lätt vecka! Eller försöker, ju bättre tränad man blir
  ju svårare var det där med vila... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Över 50 men väldigt stark. Själv är jag över 40, men hoppas och tror att formen ska kunna fortsätta att förbättras i ett antal år till. Ser man till din nivå borde det fungera.

   Radera
 2. Ja det har du rätt i! Vi har ju sveriges bästa H70 cyklist i Luleå CK han är nu 75 och tävlar fortfarande!!! Han säger att han började cykla sent i 40-års ålder och det var först vid 64 som han slutade utvecklas!?!? Läste även Friels blogg(en av mina husgudar) att även han menar att det fortsätter att gå framåt och först nu när han är över 60 börjar han tappa en anings aning. Så med andra ord har jag 10 år kvar å du nånstans runt 20-25 på oss att utvecklas klart ;-) Hehehe!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väljer att fullt ut tro på detta. Det gör verkligen att man har framtiden för sig.

   Radera
 3. Glömde! Härliga bilder Tomas, tack! Du har rätt inspiration att se bra cykelbilder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att du gillar dem. Tack så mycket.

   Radera

Min blogglista