tisdag 18 februari 2014

Orosmoln

Sedan jul har det mest varit positiva inlägg om hur det mesta går bra och att träningen flyter på. Kanske har det varit allt för bra? För nu finns en del orosmoln på himlen. Om de blir kvar eller snabbt drar undan får framtiden utvisa.
Det första molnet har jag tidigare nämnt - min trainer. I söndags gick det efter stora om och men få igång trainern och den fungerade hjälpligt. I går var det vilodag och i dag skulle trainern åter startas upp. Hur jag än gjorde var den död. 

Jag har provat många upplivningsförsök, och nu återstår endast ett alternativ - transplantation. Bror har lovat mig att låna ut ett organ i form av en styrenhet (det som sitter på styret) styret. Börjar min Tacx I-magic då fungera har jag hittat felet. Fungerar den ändå inte är den körd, och jag har inte mycket hopp.
Men det känns bra att en gång för alla med brors hjälp kunna fastställa om trainern ska till återvinningen eller ej.

Det andra molnet är att jag har lite känningar i min vad där jag hade en muskelbristning som jag kämpat med under andra halvan av 2012 och första halvan av 2013. Vaden har ju varit bra länge nu, så det känns mycket onödigt om jag ska återfå problem.

Det tredje molnet är att jag på min vilodag i går halkade till lite lätt utomhus. Jag tänkte inte mer på det, men under dagens cykling insåg jag att det lett fram till någon typ av sträckning i höger ljumske/baksida lår. 

Nu hoppas jag framför allt att sträckningen bara är en känning och inte ställer till det med träningen, och att vaden inom kort "skärper till sig".

Trots problemen blev det som jag nämnt ovan ändå en träning i dag. Det möjliggjordes främst utifrån att jag kunde låna Kattens trainer.

Om det nu går att träna kontinuerligt här framöver och jag fortsätter låna Kattens trainer kommer det att bli en liten annan typ av träningsplanering och träningsuppföljning än vad jag är van vid. 

Kattens trainer visar kadens, watt, tempo och tid. Däremot sparas de inte i en dator och dessutom är de ju inte direkt jämförbara med träning jag kört på min trainer. 

Det går inte heller i efterhand kolla effekt och kadens vid exempelvis intervaller mm. Däremot finns snittwatt, maxwatt, snitt- och maxkadens. Men som sagt, de är inte direkt jämförbara med de resultat jag haft de senaste åren. 

Med andra ord får jag återgå till att främst styra träningen utifrån puls, vilket fortfarande är möjligt då jag alltid använder min ordinarie pulsklocka. 

Enligt Kattens trainer hade jag i dag i snitt 251 watt. Tittar man på den snittpuls jag hade skiljer det kanske ändå inte så mycket mot min ordinarie trainer!? Jag har nämligen haft ungefär lika hög snittpuls på andra distanspass när jag legat kring 250 watt. Hur som helst låg snittpulsen på 77% under de 90 minuter jag trampade på.

Det blev alltså ett ganska så lugnt pass i jämn distansfart, och formen känns fortsatt bra. Nu hänger det "bara" på baksida lår och vad, om jag ska fortsätta vara positiv eller inta en helt annan hållning.

Vad gäller trainern har jag redan nu resignerat och accepterat "ödet". Nu handlar det bara om att hitta en lösning för ok träning fram till sista mars. Jag återkommer i morgon om skadeläget. 

4 kommentarer:

  1. Det var då fasen till att ha otur Tomas... Men så är det i princip vårväder ute så det finns risk för att
    halka omkring. Träna försiktigt så du inte drar på dig en "riktig" bristning i lårmuskeln får då blire inte roligt kan jag säga... Stretcha vadmusklerna säger jag både den yttre och den inre vadmuskeln. Det gör jag efter varje pass faktiskt. Det tar inte många sekunder å gör gott. Först den vanliga vadstretchen mot väggen med foten å tänj. Inre vadmuskeln(fick detta stretchtips från min sjukgymnast) du gör på samma sätt som vanlig vadstretch men böjer försiktigt en aning på knät/benet å vips stretchar du inre vadmuskeln!
    Såg förresten en ny annons på happymtb:s sälj:
    Tacx I-Magic Trainer Ny broms/motor Upgrade I-Flow T1925
    Pris: 2600 :-
    Det är väl en sån du har va?
    Lycka till! Med både trainer och vader å lår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra som du säger Mazze. Ordentlig stretching av vader och höftböj den närmsta tiden. Dessutom ordentlig massage och mjukgörande av framsida och baksida lår. Sedan blir det träning med inriktning distans tills det känns tydligt bättre.

      Vad gäller trainer vet jag inte hur jag ska gå vidare. Lite för många har varit negativa till hållbarheten på Tacx. De flesta verkar inte ha haft så "tur" med sin trainer som du har.

      Radera
  2. Ah! Visst är det konstigt vi väljer ofta även jag att fuska med det uppenbara dvs de viktigaste stretchövningarna. Sen får vi ont å då fattar vi ingenting??? ;-)
    Nu har jag bestämt mig för att alltid stretcha vadmusklerna och stora lårmuskeln efter att ha haft besvär med dem som du ungefär och si inga problem, ta i trä... Min stretchövning tar max 5min...
    Vill inte åka på en bristning igen har väl haft 3-4st. i stora lårmuskeln på båda benen... Värsta typ högst upp i stigningen till Ormberget i luleå(hade kört på max hela vägen upp) precis när jag kommit upp på krönet, Pang! Brände det till i bägge lårmusklerna samtidigt!!! Tog mig inte hem, fick ringa efter skjuts :-(
    Tacx har tydligen problem med kvaliten på trainers min kompis tacx flow som gav upp var 2 år nyare än min och betydligt mindre körd på så det är nog som du säger. Skit på grejerna.
    Nä skulle jag ha pengar så skulle jag nog göra som bror din, dvs en Monark ergocykel!
    Men de är ju så dyra så det är inte klokt!!! Nä det blir nog trots allt en ny tacx när min gamla ger upp hoppas den håller liite till... Den låter inget den krånglar inget jag har för en gångs skull haft tur... Phuhu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, det är så svårt att lära sig det här med stretching. Det är ju inte kul, men nödvändigt. Trots allt har jag blivit bättre på senare år, men inte tillräckligt bra. Har jag lite känningar kör jag stenhårt med stretching och ett bra tag därefter. Har det känts bra nog länge, så fuskar jag med detta och snart är jag där med en känning. Precis som du skriver - då förstår jag ingenting....

      Bra, och rätt av dig att sköta detta på ett bra sätt, och jag har ju dragit av vadmuskeln en gång och insåg hur illa det var. Sedan vet jag att går muskeln i låret är det riktigt illa.

      Ja, det här med trainer är inte lätt. Denna vecka nöter jag på med Kattens trainer och funderar hur jag går vidare. Då jag bara kör distans med jämn intensitet, fungerar det helt ok. Långsiktigt - ja vi får se vad som händer. En Monark vore trevligt, men jag vet inte om jag är redo för att satsa pengarna just där.

      Radera