måndag 17 februari 2014

Trasig trainer och trösklar

Söndagens förmiddagsträning blev inställd, då trainern havererat. Jag provade olika varianter utan att lyckas att få den i brukbart skick.

Efter att ha slickat såren och gjort annat tänkte jag ta nya tag på kvällen. Därför ägnade jag bra mycket tid till åt att få igång min Taxc I-magic. Till slut vaknade den delvis till.


Jag provade därför att köra ett träningspass under matchen mellan Canada och Finland. Det gick sådär med det tekniska.

Jag bytte sladdar mm och bände och vred - så började det helt plötsligt fungera.

Jag han dock bara cykla 5 minuter innan det åter slutade fungera. Jag startade om allt igen, och då fungerade det igen under ca 30 minuter. Jag blev då väldigt less och fortsatte cykla trots avsaknad av kontakt med datorn. Jag trampade på i distanspuls en kvart och stannade sedan återigen för att försöka få igång trainern.

Efter att åter startat om programmet i datorn och ruckat på lite sladdar fungerade det i 15 minuter. Jag bestämde mig för att prova ytterligare en gång innan jag gav upp. Allt började fungera igen.

Planen var ursprungligen att köra distanstempo i drygt två timmar, men nu visste jag inte om det bara skulle bli några minuter till innan det var dags att ge upp.

Jag bestämde mig därför att köra en form av tröskelträning. Jag skulle köra 8 minuter på tröskel, men efter fem minuter tappade åter datorn kontakten med trainern. I frustration drog jag ut en sladd utan att stanna och satte in den igen. Otroligt nog började det fungera. Jag körde lugnt 2 minuter innan jag körde 9 minuter tröskel, därefter lugnt 2 minuter och slutligen 9 minuter tröskel igen. Totalt blev det 23 minuter på i snitt 319 watt. Jag körde lite lugnare i två minuter innan det blev sweetspot 23 minuter. Då slutade trainern återigen att fungera. Jag provade igen att dra ut och sätta i USB-sladden, och den startade igen. Jag avrundade söndagens cykling med 32 minuter distanstempo.

Det kändes bra i kroppen idag och det var jobbigt med tröskeln, men jag hade kunnat trycka mer. Att få ihop drygt 140 minuter trots en bedrövlig trainer känns också bra.

Däremot känns det inte bra med trainern. Ska en sådan bara hålla 300 timmar (det är vad den gått)? Ska jag köpa en ny trainer redan nu, eller fortsätta försöka få den att fungera hjälpligt? Ja, jag provar nog någon dag eller två.

Jag har sett att flera personer föreslår en trainer utan mjukvara till datorn etc. De ska hålla bättre. Det tror jag på. Däremot är jag lite av en nörd när det gäller att följa min träning och utveckling, och därför vill jag gärna ha bra analysmöjligheter. Därför blir det nog även nästa gång en liknande trainer. Det blir alltså kostsamt. Jag hoppas att en kommande trainer håller bättre.

6 kommentarer:

  1. Kanske trainerroad och Kurt kinetic kan vara ett alternativ.
    Inget strul med trainern, och träningsprogrammen körs separat i datorn, en Ant+ hastighetsmätare behövs för bakhjulet.
    Effekten ligger ofta lite högre än för en powertap, men det är konstant samma nivå så det är lätt att hålla koll på sin egen utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kent. En inriktning jag inte alls funderat kring som skulle kunna vara aktuell. Jag ska titta på detta.

      Eftersom det är mycket att fundera kring hoppas jag fortfarande på konstgjord andning för trainern fram till sista mars. Då har jag gott om tid att fundera till nästa höst. I annat fall har typ ingen tid att fundera...

      Radera
  2. Mmm! Trist när det blir så här. Jag kollade min, tacx flow med vr upgrade den har rulllat på strax över 1000 timmar nu. Ta i trä liksom! Å jag är precis som du vill ha siffror ut från mina pass därför vill jag inte ha nått annat än tacxen som trainer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr verkar Tacx vara bland det bättre när det fungerar. Men det är inte alltid så. Jag har hört de som går som klockor, likt din. Men också trainers med gigantiska problem. Själv har jag fått byta ut mjukvaran för ett år sedan och nu verkar den spela på sista versen. Samtidigt har den bara rullat 299 timmar. Kanske var den inställd på att "dö" efter trehundratimmar, men missade precis!?

      Radera
  3. Fasen också! Jag sökte på happymtb och hittade några den mest prisvärda som jag ser det är följande: http://happymtb.org/annonser/index.php?page=view&id=109409
    TACX FLOW Multiplayer TTS 4.0 för 3000:- den är i princip ny, inköpt i jan i år.

    SvaraRadera
  4. Kurt kinetic har fått riktigt bra betyg kan koppla ipaden mot den om man vill också. http://www.kurtkinetic.com

    SvaraRadera