torsdag 13 september 2018

Sluta eller satsa? Byta klubb eller ej? Skuldkänslor och glädje!

Då var säsongen avslutad och efter lite vila av kropp och knopp blir det till att fundera kring hur det kan och ska se ut kommande säsong.

Några funderingar
 • Ska jag satsa ett år till och är det värt allt slit och hur påverkas familj och arbete?
 • Vad blir mina mål om jag satsar vidare?
 • Vad ska jag prioritera? Tempo, linje eller GP? Eller alla?
 • Ska jag agera på något sätt för att kunna köra partempo på SM nästa år?
 • Behöver jag ett lag för linjeloppen och hur ska jag tänka kring det?

När jag har svar på detta behöver jag forma en plan för min kommande cykelträning. Nivån och inriktningen på detta beror förstås på mina egna svar på ovanstående funderingar och annat.

Vad jag vet är att ska jag tävla vill jag kunna hävda mig, och ska jag kunna hävda mig behöver jag lägga ned mycket kraft och ansträngning. Ska jag tävla behöver jag också åka runt i landet då det är tunt med tävlingar här i norr. Alternativet till tävling är att ta det lugnare med träningen och rulla något motionslopp eller så.

Bestämmer jag mig för att satsa behöver jag sätta upp en plan för året och målsättningar. Vad gäller vilka discipliner jag ska inrikta mig på avgör förstås en hel del såväl kring träningsinriktning som vilka tävlingar som är aktuella.

Om jag satsar ett år till skulle jag gärna köra partempo på SM. För det krävs en lagkamrat med en kapacitet i tempo som är ungefär som min. Då krävs det antingen att den lagkamraten finns i Vännäs CK eller så behöver jag byta till en annan klubb.

När jag tävlar i linjelopp är jag helt ensam och mot mig står ofta lag med flera cyklister. Det försämrar förstås oddsen för mig att lyckas. Ska jag fortsätta satsa på linjelopp behöver jag överväga tanken att tävla med andra. De senaste åren har jag fått flera förfrågningar om att byta från Vännäs CK till andra klubbar, men hittills har jag valt att stanna kvar i klubben jag varit med att starta. Men inför en ny säsong behöver förstås frågan alltid upp på bordet igen.


I allt detta behöver jag också fundera kring om det är möjligt att kombinera ytterligare en säsong med satsning på cykel samtidigt som jag har ett krävande jobb. För sedan är ju familjen allra viktigast och det behöver finnas tid och kraft kvar för den. Katten och Melvin är väldigt förstående och de vet att jag mår bra av min cykling och de stöttar verkligen helhjärtat. Men visst får jag i bland försaka olika saker och visst kan jag känna skuldkänslor.

Ja, än finns inga svar på något. Men jag hoppas det ska klarna i närtid.

6 kommentarer:

 1. Det är imponerande att du får ihop allt med familj, jobb och de långa resorna. Viktigast är att du fattar rätt beslut för dig och din familj men nog blir H40 lite fattigare utan din talang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för positiva ord. Ja, vi får se hur vi kan lösa allt detta.

   Radera
 2. Ja du Tomas förstår ditt dilemma. Så här tänker jag, är din familj med på fortsatt satsning på hög nivå varför inte byta klubb och försöka få maximala förutsättningar för att om möjligt gå hela vägen. I så fall KÖR PÅ!
  Lycka till Tomas vilket beslut det än blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan vara en väg att gå. Men det är inte lätt det här. Varken för min del eller familjen.

   Radera
 3. Tycker du ska göra en riktig seriös satsning mot tempo-sm i elit! Varför åka land och rike runt och vinna gubbtempon när du har så bra tempokapacitet? Du skulle inte göra bort dig och de måste väl vara kul att jämföra sig mot de bästa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog inte att jag skulle göra bort mig i elit. Att träna ännu mer är dock inte möjligt då jag har familj och arbete. De allra bästa i elit är klart yngre och kan träna på heltid. Det är klart att det är svårt att nå dit. För egen del ser jag en hel del utmaningar i min klass i såväl SM, NM och VM. Roligare att ha chans på den absoluta toppen där än en bra placering i elit. Med andra ord finns många spännande utmaningar för min del och väldigt många spännande lopp. Va det handlar om är hur och om jag ska göra en satsning även på 2019 och hur den ska se ut. Dessa frågor blir densamma oavsett klass jag tävlar i.

   Radera

Min blogglista