måndag 6 januari 2014

Hög puls eller ej?

En rejäl träningsvecka är avslutad. Visst har jag kört lika mycket träning andra veckor på trainern, däremot har jag inte tidigare kört så många träningspass och med så hög intensitet. Det känns också att jag höjt mig en nivå i jämförelse för några veckor sedan.

Hur som helst blev det 6 träningsdagar denna vecka med vila på onsdagen. Fredag, lördag och söndag har jag kört dubbla pass så totalt blev det nio träningar denna vecka och totalt 9,5 timmar. Den träningsmängden kör jag mest varje vecka när det är uthomhuscykling, men att köra det på trainer är något helt annat.

Fast i och för sig är det lätt för vissa. Jag brukar läsa Mazzes blogg och han kör 10-12 timmar per vecka utan att blinka. Allt är alltså relativt, men utifrån min nivå och tidigare träning är jag nöjd.

I början av veckan låg jag mest i pulszon 3 medan merparten av träningen torsdag-söndag har lagts i pulszon 4 (hård träning). Totalt blev fem timmar i övre delen av pulszon 3 (medelintensiv träning) och 4,5 timmar i pulszon 4 (hård träning), varav 3,5 av dessa timmar cyklats torsdag-söndag. Försumbar tid lades under veckan inom pulszon 2 (Lågintensiv träning) respektive pulszon 5 (maximal/mycket hård träning).
Sammantaget en mycket bra träningsvecka där jag känt mig fräsch och stark. Det är också positivt att konstatera att min tröskelwatt höjts. Att stiga en nivå i sin träning ökar verkligen motivationen.

Efter en tuff vecka väntar nu en lugnare träningsperiod. Planen är att träna måndag, onsdag, lördag och söndag. Vila tisdag, torsdag och fredag. Tanken är också att det ska bli mer träning i pulszon 3 och dessutom köra kortare träningspass. Däremot ska jag försöka ligga i pulszon 5 en hel del. Det blir alltså färre och kortare pass, men flera pass med hög kvalité.

4 kommentarer:

 1. Bra kört Tomas! Jag har aldrig kollat den ackumulerade tiden i pulszoner faktiskt. Mina pass baseras på effektzoner, där håller jag bara koll på att jag i stort ligger rätt i förhållande till var trainingpeaks säger att jag ska ligga. Men du gör rätt, man ska ha koll på sina träningspass. Jag tror det är Friel som skriver att ett dåligt genomfört pass är ett icke genomfört pass :-)
  Fast jag kan personligen tycka, många bäckar små blir en stor å...
  Sen så kan jag säga att jag inte alls kör alla pass utan att blinka. Ibland äre tungt även för mig. Men då kollar jag bara upp mot lappen jag hängt på vägen där H55:s segrartid från VSM i Ystad står! Så går det liite lättare i alla fall ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag brukar analysera var jag ligger i pulszoner och vet av erfarenhet vad som brukar ge mer eller mindre resultat. Du väljer ett annat sätt, och det viktigaste tror jag är att man har ett genomtänkt sätt att bedöma effekter osv. Sedan går du efter ett färdigt träningsprogram, medan jag formulerar min egen träning. Då tror jag det är ännu viktigare att analysen är grundligt gjord, så att det blir "rätt" typ av träning. Att jämföra hur man tränat olika år/perioder och titta på utfall ger mycket. Trots vad jag säger här, är varje träning bättre än ingen träning. Däremot tror jag att om man kör "fel" träning så ofta att det blir för lite av "rätt" träning, så har man problem.

  Jag kanske får sätta upp något på väggen och sätta ett ännu tydligare mål. Det är ju helt klart så precist som det går...

  SvaraRadera
 3. Så rätt så!
  En av mina Team Norrbotten kollegor kör på trainern i källaren...
  Han kör verkligen hardcore, jag tror han har en trainer utan vr å sånt som vi moderna cyklister har ;-) Nä Svart eltejp, har tejpat ett kryss på väggen mittemot trainern...
  Det kallar jag tjockt pannben men jag gillar det banne mig :-)
  Min lapp anger vinnartiden H55 individuellt tempo 30km: 42:03,0 snitthastighet: 42,8 km/h!
  Såå det finna att bita i om man säger så!
  All motivering som får dig att prestera när du som bäst behöver det är utan förbehåll så djävla rätt! Ursäkta svordomen där :-)
  Alltså när jag kör all out effort passen och sneglar upp mot väggen genom svett och flimmer(ibland faktiskt) så ser jag den här lappen. Det finns inget bättre, ingen bild inget citat! Bara tiden och snitthastigheten för det kan jag från tårna upp i håret! 42:03,0 finns ingen annan sanning. Man måste cykla lika fort som Lars Gillberg Fredrikshofs IF CK! Så äre bara :-)
  Du får ursäkta att jag spårade iväg så där. Men jag tror definitivt på klara målbilder i träningen. Å kan en liten ynka lapp hjälpa en att ta ut sig så att man blir ännu starkare och snabbare sååå varför inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i allt. Däremot skulle jag inte fixa att köra utan modern trainer i en källare och titta på ett kryss. För den som kan är det nog bra, men för mig skulle det då inte bli mycket tränat.

   Radera

Min blogglista