tisdag 14 januari 2014

Målen för 2013 - Hur gick det??

Efter att här i bloggen postat sista delen av årskrönikan för 2013 avrundas nu föregående år med en utvärdering av målen jag satte upp i början av året.

För dig som missat årskrönikan finns den här:
Årskrönikan del 1Årskrönikan del 2, Årskrönikan del 3, Årskrönikan del 4

För 2013 hade jag ett antal konkreta mål som jag ville uppnå, men jag ville också generellt bli en starkare och bättre cyklist i förhållande till tidigare år.

Jag ville också njuta ännu mer under mina cykelpass både på träning och tävling. Jag ville ha roligt, utmana mig själv och ett av mina mitt mål var att jag oftare skulle vilja utsätta mig för smärtan och mjölksyran som kommer när jag tar ut mig till max.



Innan vi går in på de konkreta målen så kan jag konstatera att jag var starkare 2013 än tidigare säsonger. Jag hade också mycket roligt och jag var bra på att utmana mig själv. Jag tålde och utsatte mig också för mer smärta och mjölksyra än tidigare år, vilket i och för sig inte är så svårt när cyklingen går bra.

Nu över till del 2.

Konkreta mål för tävling och träning under 2013

Mål 1: Jag ska under året totalt trampa minst 1000 mil på min racer och/eller trainer.
Uppnått: Cyklade 1090 mil.

Mål 2: Jag ska genomföra minst 208 träningspass, eller i snitt 4 träningspass per vecka
Uppnått

Mål 3: Jag ska bedriva träning under i snitt en timme/dag eller minst 365 timmar under året.
Ej uppnått: Det blev 337 timmar eller ca 3 minuter för lite/dag. Detta berodde främst på en del skador och sjukdomar, men framför allt att jag hade helt träningsuppehåll i september.
 
Mål 4: Minst 75% av mina träningspass ska ha ett genomtänkt syfte och genomföras med hög kvalité
Uppnått: Enligt min bedömning har jag uppfyllt detta, och strukturen har varit bättre än tidigare år.
 
Mål 5: Jag ska i förhållande till resultat i februari 2013 förbättra det antal watt/kg som jag i snitt kan trycka under ett 20 minuters tröskeltest, med minst 15%. Jag ska då klara minst 3,9 watt/kg (enligt min trainer som inte är kalibrerad). 
Ej uppmätt: Missade att kolla detta under våren 2013. Däremot kan sägas att jag redan nu inför säsongen 2014 har klarat detta mål. Dvs. i ett klart tidigare skede än inför förra säsongen. Därmed är det högst troligt att jag klarat detta mål under 2013 om jag bara gjort det testet under ex maj.
 
Mål 6: Jag ska ha ett resultat i Polar fitness test som enligt Polar motsvarar ett elitresultat för män i åldern 25-29 (själv var jag 41 år). Det innebär att jag ska ha ett Own Index resultat på minst 59. (Detta test är ett enkelt, säkert och snabbt sätt att mäta den aeroba (kardiovaskulära) kondition i vila. Resultatet, Polar OwnIndex, är till del jämförbart med den maximala syreupptagningsförmågan, VO2Max.)
Ej uppnått: Hamnade på 57. Anledningen till att målet inte uppnåddes var att jag inte nådde min målvikt som låg som utgångspunkt för uppsatt mål. Tittar vi till kapaciteten under tävlingarna nådde jag den effekt jag önskade. Tittar min till andra cyklister, som gjort test på VO2Max, är min bedömning att Polar visar lägre än verkligheten.

Mål 7: Jag ska cykla Vätternrundans 30 mil på under 8 timmar och bidra till farthållning under hela eller större delen av rundan.
Uppnått: Fick tiden 7.44 och var aktiv hela rundan.

Mål 8: Jag ska kvalificera mig för tävlingsklass på Cykelvasan.
Uppnått: Målet nåddes på Krafttrampen
 
Mål 9: Jag ska cykla Cykelvasan under 3 timmar och 15 minuter.
Ej uppnått: Cykelhaveri efter 70 km satte stopp. Bror som jag körde med fick 3 timmar och 18 minuter, så med samarbete de sista två milen hade vi kanske nått målet. Men troligen hade vi precis missat.
 
Mål 10: Jag ska hänga tätklungan i de tävlingar jag deltar i.
Uppnått: Jag har inte blivit avhängd vid någon tävling under säsongen.

Mål 11: Jag ska vara offensiv och pröva många utbrytningar på de tävlingar jag deltar.
Uppnått: Jag var offensivare än tidigare säsonger och vid nästa alla tävlingar körde jag aggressivt.

Mål 12: Jag ska ha ännu fler topplaceringar än 2012
Uppnått: Jag visade upp bra resultat i nästan varje tävling.

Sammanfattning:
8 av 12 mål nåddes. Tre mål är inte nådda, varav ett pga cykelhaveri. Ett mål är inte mätt. Överlag lyckades jag mycket bra och jag är nöjd med säsongen 2013. Nu tar vi nya tag och siktar ännu högre för 2014. Då finns chansen att lyckas ännu bättre och/eller faller extra tungt. Men man måste ju våga för att vinna.

6 kommentarer:

  1. Ser framemot en uttalad målbild för 2014... =) Så ses vi förhoppningsvis på nå´n tävling i sommar. Lagkamraterna surrar om Gottne så vi kanske drar en repa uppåt också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör också. Den kommer så fort jag börjar få bättre klarhet i vilka lopp som finns att tillgå etc. I planen ingår i alla fall Gottne.

      Radera
  2. Bra jobbat!

    Hur går det där Own Index testet till?

    Jag klarade 325 watt på ett 20 min test i mars då jag vägde ca 82 kg, dvs 3,96 w/kg så jag är övertygad om att du skulle klarat om du testat. Särskilt mot bakgrund av att just hög tröskel är din styrka som cyklist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man gör testet på tom mage innan man klivit upp. Du ligger och slappnar av och därefter sätts testet igång. Du ligger still under ca 10 minuter och under denna tid avläses kroppens "form". Vad jag förstår är det bland annat en analys om differensen mellan olika hjärtslag i tid etc som ligger till grund för detta. Egentligen vet jag inte hur det fungerar, men de säger att det är ganska tillförlitligt, åtminstone om man över tid jämför sig med sig själv. Det finns en skala som Polar har som man därefter kan avläsa sin form utifrån gemene man etc.

      Vad gäller tröskel tror jag du har rätt. Jag skulle klarat detta.

      Du har också helt rätt att jag under säsong lever på hög tröskel och inte på hög VoMax. Dvs jag är bra på att ha hög nyttjandegrad av min maxnivå.

      Radera