torsdag 27 februari 2014

4:or som blev längre än planerat

Detta är en träningsvecka som skulle kunna sägas vara extra lugn, alternativt extra hård. Det beror på vad jag sätter fokus på.

Tittar jag på träningstid och antal träningspass är detta en mycket lugn vecka. Tittar jag istället på den genomförda och planerade intensiteten på den träning jag gör så är det en extra hård och tuff vecka.

Sammantaget hoppas jag att denna typ och upplägg av träning ska göra susen tillsammans med de senaste veckorna där största fokus legat på träningsmängd.

Under onsdagskvällen var det hur som helst dags för cykelpass två denna vecka. Det var alltså vila i går tisdag. Planen att köra en uppvärmning och sedan köra 4 stycken fyror.

Efter femton minuter började första fyran. I och med att jag inte riktigt lärt känna Kattens trainer som jag just nu lånar gick jag in med lite för låg effekt. Det gjorde att jag fick öka intensiteten efter två och en halv minut. Den för låga effekten i början av intervallen gjorde att snittpulsen på denna fyra endast hamnade på 86% av maxpuls. I slutet av intervallen var jag uppe i 90% av maxpuls.

Efter första intervallen trampade jag på i distansfart under 4 minuter innan det var dags för nästa fyra. Nu startade jag redan från början på en högre effekt, vilket gjorde att jag redan efter 90 sekunder var uppe i över 90% av maxpuls. Sedan ökade pulsen långsamt.

När jag närmade mig 4 minuter kände jag mig fortfarande stark, trots att pulsen var hög. Det gjorde att jag bestämde mig för att köra en minut till. När minuten gått kändes det fortfarande bra. I slutändan blev faktiskt intervallen hela 8 minuter. För de sista sex minuterna hade jag ett snitt på drygt 92% av maxpuls, och i slutet av intervallen låg jag på 95%. Allt kändes bra och jag var stark trots hög puls.


Därefter trampade jag på i distansfart innan jag skulle köra en sista fyra. Jag trampade på och det kändes riktigt bra. Snittpulsen hamnade åter på 92% och i slutet av fyran låg jag på 96% av maxpuls och ändå kändes det ganska bra. Jag cyklade på tröskel i 1 minut, men då jag kände mig stark bestämde jag mig för att bränna av en extra tvåa som avslutning med samma effekt och puls som fyran.

Efter att ha trampat i distansfart under tio minuter var passet över. Det blev endast 50 minuter i dag, men hela 10 minuter av dessa låg jag i högsta pulszonen och 22 minuter i näst högsta pulszonen. Räknar vi bort uppvärmning och avslut blev det alltså 32 minuter av intervaller och tid mellan dessa. Under dessa minuter låg snittpulsen på 87%.

Det här blev ett riktigt bra pass, där jag kände mig stark och benen var rappa. Roligt när det är så.

Som belöning för ett bra pass gjorde jag scones till mig och Katten som vi avnjöt framför Grace Anatomy. Nu blir det känslan som får avgöra om det blir träning på torsdag, eller om jag kör nästa pass på fredag.

2 kommentarer:

  1. Bra tränat Tomas. Hög puls tyder på hårt pass ;-)
    Kort hårda varvat med distans det tror jag på. Jätteviktigt med distanspassen för uthållighetens skull. Va spelar det för roll att vara snabbast på 300 - 400 m om man inte orkar med de andra 8-10 milen ;-)
    Typ liksom i princip alltså!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har samma tänk som du. Allt för att bli bra på mycket. Det är dock inte helt lätt att bli "komplett".

      Vad behövs då? Jo: Tillräckligt rapp och snabb för att hänga med vid ryck, utbrytningar mm, och/eller hänga av andra.. Tillräckligt uthållig för att hålla hela rundan och vara stark även mot slutet. Stark, snabb och explosiv på slutet för ryck, spurt etc. Lägg då till ett taktiskt sinne, ett lugn, mentalt stark, tåla smärta mm. mm.

      Radera