onsdag 3 februari 2016

Varför läser du det jag skriver? Vad vill du läsa? Varför en blogg egentligen?

Jag har sedan jag började skriva min blogg haft många olika syften med min blogg.

Den är en typ av träningsdagbok, då jag ofta går tillbaka och tar hjälp av det jag skrivit när jag analyserar min träning i min ordinarie träningsdagbok. Den har verkligen varit och är en stor hjälp för träningen.

Bloggen är också ett reflektionsverktyg. Jag tror inte att jag skulle reflektera lika mycket kring min träning, hur jag tränar och hur jag borde träna om jag inte fick det på pränt.

Det är också roligt att dela med sig och inspirera andra till cykling och träning. Rent allmänt gillar jag också att lära och lära andra. Då kan bloggen många gånger vara en utgångspunkt.

Min blogg har också lett fram till att jag skapat många nya kontakter "In Real Life", vilket är skoj. Jag har lärt känna många fantastiska människor som jag nog aldrig annars hade träffat. De flesta cyklister.

Att skriva är också ett sätt att bearbeta mina känslor och skapa motivation. Att skriva av sig när det går bra i träningen/tävlingar, när jag funderar kring något, när jag vill sprida erfarenheter eller kunskaper, när det gått troll i träningen, när det är jobbigt kring sjukdomar eller kring vår sorg efter Tova - är alla saker som lyfter mig i livet och i cyklingen.

Jag är bättre på att skriva än att säga hur jag tänker och säger, så utifrån det är också bloggen bra.

Förutom allt ovanstående är det förstås kul om ni är många som vill läsa, återkoppla på vad jag skriver och ge mig tips och idéer. Varför läser du vad jag skriver? När läser du och när läser du inte?

Tomas - Cykel och Livet har nu funnits i tre års tid. Men inte var intresset särskilt stort till en början. Första 15 månaderna lästes de flesta inläggen av mellan 40 och 90 personer. I slutet av våren 2014 ökade antalet läsare till att ligga mellan 200 och 300 läsare och från början av 2015 har det tagit ytterligare ett skutt upp. Sedan har det från åtminstone från början av 2014 varit så att vissa inlägg har ökat intresset markant. Många gånger med upp till 10 ggr fler läsare än mina "vanliga" inlägg.

Idag har de flesta av mina inlägg 450-700 läsare beroende på vad jag skriver om. När det är något som verkligen intresserar stiger det till mellan 900 och 1300 läsare. Mina mest populära inlägg ligger på mellan 3000-4500 läsare. Sedan finns det några få inlägg som är riktigt kalla och där som nobbas av ganska många.

Ja, det är klart. Jag kan inte garantera att det inte finns några av er som läser mina inlägg mer än en gång. Då är alltså antalet personer något lägre än vad jag beskrivit ovan.

För egen del tycker jag det är ganska bra siffror, samtidigt som jag förstår att några av er tycker att det var inte mycket alls. Men detta är ingen tävling, och så länge ni är några som vill läsa vad jag skriver och så länge jag får all denna positiva återkoppling som jag får, lär jag fortsätta.

Om i snitt ca 600-700 personer per dag vill höra vad jag tänker, hur jag tränar och vad jag gör är det inte så illa. Då är det bäst att kamma sig och få till något vettigt.

Det är väldigt intressant att se vad ni verkar tycka är intressant och vad som inte alls "slår". Det finns till och med några inlägg som jag gjorde våren 2013 och som då bara hade kring 100 läsare som nu ligger på en bra bit över 1000 läsningar. De flesta av dessa har tillkommit det senaste året. Vissa ämnen är helt klart hetare än andra.

Jag kommer nog att återkomma med vad ni verkar tycka är intressant. Men tills vidare kanske ni skriver en kommentar på facebook, skickar mig ett meddelande eller skriver i kommentarerna på bloggen om vad ni vill läsa mer om. Kanske också något ni vill "slippa"?

Jag läste för övrigt på Öijers blogg igår kring hur många som läser hans blogg. Just nu ett snitt på 1100 personer per dag. Riktigt bra. Men då skriver han också bra och är väldigt sympatisk i sitt skrivande.

I inlägget kring antalet läsare skriver Henrik Ö att för att det ska vara på riktigt och han ska kunna skryta måste antalet läsare ska de vara verifierade via ett "riktigt" mätverktyg. Han hade använt Google Analytics. Jag som gärna tar inspiration och kunskaper från andra var direkt tvungen att kolla vad detta verktyg var och vad det kan hjälpa till med. Jag såg snabbt att det inte skulle krävas mycket tid för att ansluta min blogg. Så från nu kan jag mäta via Google Analytics.

Med andra ord kan jag inte verifiera att de siffror jag skrivit ovan är helt sanna och kanske får jag nu fram helt andra lägre siffror när jag kör mitt nya analysverktyg. Är det så lovar jag framöver korrigera mina siffror. Sedan skriver jag inte för att ha ett visst antal läsare, så jag lär nog rulla på oavsett vad jag får för kunskaper här framöver. Men kanske skulle jag väntat med detta inlägg innan jag hade "sann" statistik?! Nja. Mitt intresse handlar mer om vad ni vill läsa och antalet är mer av en bisats. Därför fungerar det nog att lägga in detta idag?

Jag vet också att om du jagar många läser räcker det inte med att skriva bra och intressant, utan du behöver många uppdateringar. Helst bör kanske två inlägg om dagen dyka upp på bloggen. Själv uppdaterar jag i snitt varannan dag. Det beror både på tidsbrist, att det finns annat att prioritera och att jag kanske inte känner att jag har något intressant att komma med för att kunna skriva två inlägg om dagen. Men vi är alla olika.

Men som sagt. Ge mig gärna tips och idéer om vad min blogg ska fyllas med framöver.

15 kommentarer:

  1. Keep it up bara! Håller med dig i mycket det du skriver angåendet syftet med skrivandet. För mig er det reflektion kring det jag gör som jag ofta går tillbaka i när jag vill veta hur saker såg ut vid en viss tidpunkt. Och sedan givetvis inspiration och det är väl vad jag söker genom min läsning av andra bloggar också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för positiv input och lycka till i sommar där vi nog träffas på vägarna.

      Radera
  2. Jag läser för att jag är intresserad av allt som gäller dig och din familj :) För mig, som inte är eller varit någon idrottare, är det allt det där med watt och dylikt runt cyklingen som är minst intressant men jag fattar ju att det är av största intresse för många!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt mål är att skriva ur många synvinklar och intresserad många. Det är klart då blir vissa saker intressantare än ändra.

      Radera
  3. Hej Tomas

    Tycker inte du ska ändra på någonting av vad du skriver. Detta är hur du tänker och inte vad andra ska tycka...

    Mycket rolig läsning där du får med det mesta av vad Du tycker.

    Fortsätt så.

    Med vänlig hälsning,
    Michael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för positiv feedback. Roligt att du uppskattar det jag skriver.

      Radera
  4. Du har helt rätt Tomas!
    En träningsdagbok i första hand bra att snabbt kunna backa å kolla in vissa detaljer. Sedan är du en väldigt duktig fotograf det ger en extra dimension till ditt bloggande. Fortsätt så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska försöka fortsätta intresserad dig och andra och få till ett och annat bra foto på vägen.

      Radera
  5. Grym blogg!
    Det enda jag saknat är att ha rutterna du cyklat som rutt på internet, strava eller nåt liknande.
    Har alltid roats av att scrolla runt och titta på kartor samtidigt som man läser om själva rundan.
    Annars top notch!
    //Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Martin. Roligt att höra. Jag tar till mig delen kring rutterna och ska försöka bli bättre kring detta. Särskilt när jag är på nya ställen.

      Radera
  6. Gör som jag, skriv vad du själv vill - blir nog bäst så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så är det nog många gånger. Men lite input och känsla av vad läsaren vill ha är nog också bra.

      Radera
  7. Bra tips från Erik. Skriv sådan du själv tycker skulle vara intressnat att läsa.

    Förövrigt snygg gubbe på de översta bilderna :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då gör vi så...

      Jo, det bästa med detta inlägg är nog den vackra snubben.

      Radera
  8. Fortsätt som tidigare! Uppskattar dina resereportage, fina bilder samt alltid intressant att se hur du/andra tränar.
    /Fredrik

    SvaraRadera