tisdag 3 maj 2016

Därför är jag nu en snabbare cyklist!

Då har jag avklarat 4 deltävlingar i Sverigecupen och nu är det dags för en träningsperiod.

Hur ser då nuläget ut?! Ja, det är helt klart så att jag tagit flera steg i min utveckling och jag hävdar mig på ett klart mycket bättre sätt.

I förhållande till i fjol har jag på de tre tempolopp på 30 km varit ca 90 sekunder snabbare. Det har hittills gjort att jag har resultatrad på 2, 4 och 4 i tempo. Med fjolårets form hade jag nog landat på platserna 7-12.

Varför är jag då så mycket starkare i tempo i år?

Det har hunnit hända en del sedan detta - mitt första tempolopp, någonsin.

Jag ser fem huvudanledningar.

För det första har jag nu en tävlingssäsong i bagaget. I fjol var mitt första år i tempo, och bilden ovan är från starten i mitt första lopp i livet. Loppet ägde rum i Gottne sista helgen i juni 2015, för ca 10 månader sedan. Till denna säsong visste jag mer vad som väntade och det gäller också i mina förberedelser inför varje lopp.

För det andra har jag ökat träningsdosen på försäsongen och även förbättrat kvalitén i träningen. Polariseringen i träningen har också varit tydligare. Framför allt oktober till januari var träningen riktigt lyckad. Sedan har jag även fått till träningen här på slutet. Februari och mars var inte särskilt lyckade, och det säger mig att det nog finns lite mer utveckling i den gamle!?

För det tredje är jag tryggare på tempocykeln. Jag har hittat en bra sittställning, jag har blivit effektivare i min cykling och min teknik har utvecklats. Jag har också fått till min utrustning för att optimera aerodynamiken.

För det fjärde har jag minskat i vikt motsvarande en cykel. Det gör att jag har mindre vikt att bära på och att transportera på cykeln. Viktminskningen gör också att min aerodynamik förbättrats.

För det femte har min passion och motivation för cykling växt sig ännu starkare och bidragit till att jag oftast känner glädje på cykeln och i mina tankar kring cykling. Det tror jag alltid är en framgångsfaktor.


Mitt mål var ju inte att ha toppform redan i april/maj. Jo, målet var att vara stark redan nu, men toppformen ska förhoppningsvis infinna sig till SM och Nordiska mästerskapen i månadsskiftet juli/augusti. Så jag hoppas att det finns lite utveckling kvar i den gamle.

Sedan vill jag förstås känna mig stark även på Stockholmshelgen i början av juni och Gottne Veteranhelg. De två sista tävlingshelgerna i cupen, i slutet av augusti är förstås också viktiga. Men SM och NM är huvudmålen.

Helt klart blir det en utmaning att hålla formen under fyra månader och pricka toppformen vid rätt tillfälle.

Hoppas på en hel del träning denna vecka som ett led i detta. Det började med en lugn runda i kväll med Vännäs CK.

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa Tomas!
  Helt klart har du gått framåt, du var grymt stark uppför backarna
  på Mallorca. Dels har du kvar power i benen. Jag är övertygad om att du kommer att fortsatt göra riktigt bra ifrån dig på tävling.
  Keep up the good work mate!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mazze. Tror att också dina ben kommer att ge mkt skoj i sommar. Jag hoppas du har rätt.

   Radera
 2. Hejsan,

  Jag gillar din blogg, det är intressant läsning. Skulle du vara intresserad av ett samarbete med möjlighet till produktutskick? Kontakta gärna mig via mail.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du uppskattar min blogg, och visst kan det vara intressant med ett samarbete.

   Förutsättningen är att samarbetet ligger inom områden som jag tycker verkar bra och som jag kan stå för.

   Om du/ni är intresserade behöver du återkomma så jag får veta lite mer.

   Radera