torsdag 30 mars 2017

Resultatmål och andra mål inför säsongen 2017

Starten vid Nordiska mästerskapen

Jag brukar i god tid sätta upp mina mål inför kommande säsong. Oftast någon gång i oktober och november.


Denna försäsong har jag precis som tidigare haft en plan och mål för kommande säsong som jag satte i höstas. Jag har dock inte fått det på pränt. Det är inte optimalt, då det blir svårare att formellt utvärdera målen.

Därför kommer här mina mål, även skriftligt.

Sommaren 2016 var min överlägset bästa säsong jag haft sedan jag började cykla. Det var också så att jag ofta hade medflyt i viktiga lopp och maximerade mina resultat utifrån min kapacitet. När det var jämnt vägde det ofta över till min fördel.

Dessa faktum kan göra att även om jag blir en ännu bättre cyklist 2017 så kan det bli svårt att nå samma fina resultat. Det gäller framför allt i tempo där jag verkligen fick ha mycket skoj.

9 tempolopp under 2016 innebar 6 pallplatser och på tävlingarna jag missade pallen blev det två fjärdeplatser och en femteplats. I mitten av säsongen var jag på pallen i fem lopp i rad och bland dessa var topparna ett SM-silver och ett brons i Nordiska mästerskapen.

Vad som saknades var en seger i tempo. Det var nära några gånger och visst hoppas jag på få stå överst i år.

På linjeloppen gick det trögt till en början, men de sista 5 loppen för säsongen visade att jag är på rätt väg och här är chansen större att jag förbättrar mig 2017.

I hemmaloppet Vännästrampet lyckades jag komma först i mål, vilket var mycket skoj då det var tuff konkurrens på startlinjen.
Prisutdelning  på SM 2016 - Silvermedalj
Jag har alltså tittat på mina resultat för sommaren 2016, min träning som ledde fram till detta och utifrån detta gjort en analys av läget. Mina tankar och reflektioner skapade i höstas en utgångspunkt för träning, mål och tävling 2016/2017. Det har inte funnits något under försäsongen som gjort att jag ändrat mina mål. Den längre sjukperioden jag nu haft kan dock ställa till det för mina mål gällande Sverigecupen då de flesta tävlingarna är inom kort och jag vet inte om jag hinner komma tillbaka i tillräcklig status.

Hur som helst satte jag i höstas upp ett antal resultatmål inför sommaren 2017 som kommer att bli tuffa att nå, men om jag nu kommer tillbaka till den status jag haft tidigare under försäsongen känns de ändå möjliga och realistiska. Detsamma gäller prestationsmålen.

Inget av målen sätter en lägre gräns för resultat eller prestation, utan istället vad jag minst vill uppnå.

Jag säger som inför förra säsongen: "Visst är det offensivt och säkert dumt att gå ut med vad jag vill uppnå. Risken finns ju att jag inte lyckas, att det går dåligt, att någon tycker att jag förhäver mig, att någon får känslan att jag bara cyklar för prestation och inte för att jag älskar cykling, eller att något annat negativt uppstår."

Så kan det vara, men nu gör jag det valet. Denna blogg använder jag ju för att dela med mig och då går det inte att mörka varken mål, känslor, erfarenheter eller annat. Ni som följer mig vet att det alltid varit mitt upplägg.

För att ha en möjlighet att nå mina resultatmål finns som vanligt ett antal processmål och prestationsmål att fokusera på och agera utifrån.

Resultatmål

Först kommer mina resultatmål. De är konkreta, knyts mot tävlingar och uppnås i relation till andra.
 • Seger i minst en tävling i tempo
 • Topp 5 vid minst ett tillfälle i ett linjelopp i Sverigecupen
 • Pallplats i tempo i minst hälften av tävlingarna i Sverigecupen
 • Topp 3 i totalen i tempocupen - Sverigecupen
 • Topp 10 i totalen i linjecupen - Sverigecupen
 • Medalj på SM i tempo
 • Topp 10 på SM i linjen
 • Medalj på NM i tempo
 • Topp 10 på NM i linjen
Processmål

Sedan har jag satt upp ett antal processmål. Dessa är tänkt att de tillsammans med prestationsmålen ligga till grund för möjligheten att nå mina resultatmål.
 • Hålla fast vid min träningsplanering, samtidigt som jag är flexibel och känner av kroppens signaler.
 • Våga ompröva min träning om avstämning visar att så bör ske
 • Fortsätt bygga sociala kontakter fysiskt och via sociala media.
 • Ta intryck av andra och andras tankar och idéer kring träning och tävling, och utifrån detta skapa egna "sanningar"
 • Söka glädjeämnen och njuta av dessa
 • Våga köra tillräckligt hårt och tillräckligt lugnt beroende på målet för träningen.
 • Utveckla det taktiska kunnandet.
 • Våga mer i linjeloppen
 • Högre Vo2Max och ett förbättrat FTP. 
 • Träna minst 500 timmar under ett år.
 • Minst 10% av träningstiden ska vara intervaller (nettotid - dvs bara själva intervallen)
 • Minst 7% av träningstiden ska effekten överstiga FTP
 • Minst 5% av träningstiden ska pulsen vara 90% eller högre.

Prestationsmål
Slutligen har vi prestationsmålen som är mätbara, men till skillnad mot resultatmålen är de bara relaterade till mitt eget agerande och min egen utveckling.
 • En vilopuls på max 40 slag
 • En viktnedgång med minst 5%, vilket innebär max 78 kg i matchvikt från 1 maj.
 • Snittwatt för tempoloppen ska vara 5% högre nästa sommar.
 • Snittwatt för 5 sekunder med maxinsats: +5%
 • Snittwatt för 1 minut med maxinsats: +5%
 • Snittwatt för en fyra med maxinsats: +5%

Så här ser alltså mina mål ut för säsongen 2017. Vad gäller prestationsmålen så höjde jag alla med 10% inför sommaren 2016. Som det ser ut just nu finns det goda chanser att även uppnå den 5% förbättringen som är mina prestationsmål för 2017. Det är troligen vikten som kan spela det största sprattet. Ja, sedan hänger det förstås på att jag får träna på och undvika skador och sjukdomar. En annan viktig faktor är mitt och familjens allmänna mående som självklart också spelar in.

Min försäsong har dock varit ännu bättre än förra sommaren, så det ska bli spännande att se om det går att få ut i de tävlingar jag deltar i.

Ett första kvitto hoppas jag få redan i slutet av april då om allt går som det ska det blir premiär i Barsebäck. Det finns goda förhoppningar där förutsatt att jag nu efter sjukdom får träna på utan avbrott.

6 kommentarer:

 1. Rejält tuffa mål. Lycka till, tror det kommer gå utmärkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är medveten att det är riktigt tuffa mål. Men man måste satsa för att ha chans att vinna. Tack!!!

   Radera
 2. Trevlig blogg och du har väldigt höga mål. Hoppas att du når de:) Vad är din FTP och per kg på tävlingssäsongen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, jag är medveten om att de är höga och de är svåra att uppnå. Dock tror jag inte de är omöjliga. Så vill jag ha mina mål - utmanande, tuffa, men realistiska. Vad gäller watt per kg blir det inte så högt då jag är relativt stor. Dock är faktiska watt nog så viktigt om inte tempobanan är väldigt kuperad. Mitt mål är att kunna trycka ca 4,6-4,7 watt/kg under en timme vid de viktigare tävlingarna under säsongen.

   Radera
 3. Impondrande mål, hoppas du uppnår dem! Vet att du kör mkt fyror.
  Har du som mål att snitta över 90% maxpuls i hela intervallen eller bara under sista tre min.
  Har själv väldans svårt att snitta över 90 i hela så därför jag undrar.
  Tack för en bra blogg för övrigt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det blir en del fyror. Jag tänker att jag alltid ska få ihop över 12 minuter i pulszon 5 totalt över 4 st fyror. Roligt att det jag skriver uppskattas.

   Radera

Min blogglista