torsdag 14 november 2013

Förvånansvärt starkt

I kväll var det dags att åter hoppa upp på cykeln för en tur. Jag började med 10 relativt lugna minuter. Därefter körde jag 10 minuter med lite bättre tempo för att då ha nått fram till dagens huvuduppdrag - jobbiga intervaller.

Jag hade bestämt mig för 10 stycken ettor. Dvs 1 minuts hårt jobb och en minuts lugnare cykling. Detta upprepas 10 gånger.

Jag hade också tänkt starta lite lugnare än sist jag körde ettor. Anledningen var att jag då blev så trött att jag fick ta en paus efter åtta intervaller innan jag orkade köra de sista två. I och med en lugnare start tänkte jag mig orka alla tio intervaller i ett streck, utan att sänka intensiteten.

Sist körde jag på 325 watt i snitt under de tio intervallerna. Jag tänkte därför lägga mig lite under detta. Så blev det också första intervallen då jag låg på 317 watt. Jag kände dock att det var för lugnt och ökade till 330 de följande två intervallerna. Otroligt nog hade jag ännu lite mer att ge och ökade på till 338 watt de kommande fyra intervallerna. När det var tre  intervaller kvar hade jag fortfarande kraft i benen. Intervall 8 hamnade då på 347 watt och en kadens på 102. De första sju intervallerna hade legat på ca 100 i kadens. Eftersom jag för en gångs skull kände mig stark tänkte jag att de sista två intervallerna borde det gå att öka ännu lite mer. Det gjorde att jag körde intervall nio och tio på 369 watt och en kadens på 105.

Efter intervallerna trampade jag ur benen i ett hyfsat tempo under ca 15 minuter. Totalt blev dagens tur 55 minuter.

Jag måste säga att jag är förvånad att jag i förhållande till senast var så pass stark i dag. Det kändes inte alls bra de första minuterna av passet och dessutom har jag kvar en förkylningskänning i kroppen. Dessutom har ju formen så här i början av försäsongen varit lite si och så.

För någon vecka sedan kände jag mig helt urlakad på i snitt 325 watt under tio intervaller, och behövde ta paus efter intervall åtta. Idag kände jag mig stark hela vägen och hamnade på 342 watt i snitt. Då hade jag dessutom kunnat gå hårdare framför allt de första intervallerna.

En kraftig förbättring och det fanns mer. Samtidigt när jag tittar runt bland bloggar jag följer är det bara att inse att trots denna markanta förbättring finns det mycket att arbeta med.

Vid en närmare titt på mina resultat från förra våren, så visar även de att det finns mycket att ta av. Jag måste alltså upp rejält i prestation innan vi är framme vid säsongsstart.

Det ska också bli intressant att se hur det påverkar när jag kommer att köra på tyngre växel. För att spara mina känsliga ljumskar har jag nämligen hittills jobbat med hög kadens och inte lika höga växlar. När jag växlar upp får vi se hur det påverkar resultatet.

Ja, nu har jag först sagt att jag var bra, för att sedan säga att jag egentligen var dålig. Ja, men kan se på det mesta på olika sätt.

Trots allt, ett riktigt bra pass utifrån förutsättningarna. Det är inte alltid man känner så.


Dagens bonus blir en bild på mig och bror efter en trevlig cykelrunda på Gran Canaria, januari 2013. Resan till samma plats 2014 blir första avstämningen då styrkan till stor del bör ha infunnit sig.

2 kommentarer:

  1. Ahh! Vilken härlig bild Tomas! Jag blir inte mindre sugen att hoja på Mallis nuu... ;-)
    Sen måste jag säga att du tränar bra trots du är ur form bra jobbat, kämpa på!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de årliga resorna till Gran Canaria och Mallis är verkligen motivationshöjare att sätta sig på cykeln för att på bästa sätt vara förberedd.

      Tack för positiv feedback. Ja, jag försöker kämpa på. Det behövs dessutom lite extra nu när formen för stunden är lite si och så.

      Radera