måndag 7 november 2016

Träningssammanställning säsongen 2016 - En ovanlig fördelning!?

Jag brukar ibland summera min träning på helår, och andra gånger från oktober till september. Mest logiskt känns det att summera den sista september då det på något sätt känns som att säsongen är slut och kommande träning görs inför nästa sommar.

Hur har det då sett ut under dessa tolv månader från 1 oktober 2015 till sista september 2016?

Jag kan till att börja med konstatera att jag inte något tidigare år fått ihop så mycket träningstid som under denna säsong. Totalt kan jag räkna in 544 timmar.

Dessutom har jag på ett bättre sätt än tidigare periodiserat min träning och en större andel av träningstiden har varit strukturerad.

Att jag då just avslutat min klart bästa cykelsäsong är då kanske inte så oväntat.

Jag var sjuk under två perioder detta träningsår, och det var också då jag fick till minst träning och med sämst kvalité. Det innebar att träningsmängden i februari ligger under 30 timmar och i augusti ännu lägre.

De tre månader jag haft en utlandsresa, dvs november, januari och april är också de månader jag har mest träningstid under året. Som mest blev det i januari med 74 timmars träning.

Då jag inte räknar med mil när jag cyklar på trainern är det svårt att få till riktigt många mil på hojen. Totalt blev det 1019 utemil.

I stora drag kan min träning delas upp i tre delar. En del är cykling utomlands, en del cykling ute i Sverige och en del på min trainer i garaget.

Jag tror det är få som har en fördelning som jag. Alla mina tre delar är ungefär lika stora. Jag sitter alltså på trainern lika mycket som jag cyklar ute i Sverige. Sedan visar detta också hur viktigt det är att jag kommer i väg och cyklar utomlands då jag under dessa begränsade veckor får ihop lika mycket utecykling som hela övriga säsongen hemma i Sverige.

Min säsong som nu startat i och med oktober 2016 kommer jag inte få till lika mycket träning som året som gått då antalet dagar utomlands är mindre. Dock hoppas jag kunna kompensera det med ännu mer strukturerad och genomtänkt träning. För mina mål inför säsongen 2017 är inte lägre än de varit 2016.

Viktigast är att må bra och hålla sig frisk och skadefri. Det gäller inte bara för cyklingen utan för hela livet.

Hur som helst har cyklingen denna säsong börjat bra trots att vi har det jobbigt i familjen. Jag önskar vi snart får må bättre och att jag kan hålla i motivationen och kraften för cyklingen.
Nöjd efter målgång och medalj på Nordiska Mästerskapen. Bra målbild för kommande träning

4 kommentarer:

 1. Mkt träning för en jobbande familjefar det, bra jobbat!
  Jag drömmer om att få till 500h kommande säsong, men jag är ingen timsamlare så får se om det går:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Samme. Jo, det krävs en hel del planering och prioritering om det ska gå ihop med familj och arbete.

   Hade det inte varit för utlandsresor där jag historiskt har tränat väldigt mycket hade jag aldrig hamnat på denna nivå.

   Jag är i sig ingen timsamlare jag heller, men har insett att jag inte kan köra lika mycket intervaller som du gör, så då behövs mer tid.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ja du kämpar på hårt, så skoj att du fått med dig resultat också. Så fortsätt kämpa, både på cykeln och vid sidan av.

  SvaraRadera

Min blogglista