onsdag 1 april 2020

Vätternrundan, SM och Cykelvasan ställs in!

Vem hade trott detta för en dryg månad sedan!?

Det går inte att tolka dagens besked på annat sätt än att 2020 blir det ingen Vätternrunda, inget SM,  ingen Cykelvasa och inga andra evenemang heller.

Det mesta är just nu osäkert. Ingen av oss vet när vi kan förvänta oss att samhället återgår till det "normala", men det kommer att ta tid. Vad vi kan veta är att majoriteten först behöver smittas av Corona och att vi parallellt med det behöver göra vad vi kan för att smittakten inte ska gå fortare än att vården hinner med, och kan behandla alla på ett bra sätt.

All tråkighet med sjukdomen i sig är förstås det värsta och jag ser i mitt jobb delar av dessa utmaningar. Men då det jag skriver nu handlar om sport, är det det som blir mitt fokus just i detta inlägg.

Inte med fokus på att färre över tid ska smittas, men för att platta ut smittkurvan har beslut idag fattats som påverkar mycket i livet och bland annat för idrotten.

I de nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten som alltså beslutades idag framgår det tydligt att väldigt mycket idrottande inte längre ska genomföras, och det som kan fortsätta ska ske med begränsningar.

All idrott med närkontakt bör ex undvikas. Du bör i första hand träna utomhus och gruppen bör inte vara för stor som tränar tillsammans. Sedan bör alla matcher, tävlingar och cuper ställas in. Rejält ingripande för oss som cyklar, men ännu mer konsekvenser i många andra sporter.

Dessa allmänna råd som ska ses som tvingande gäller hela 2020. Visst, de kan omprövas tidigare. Men vi får inse att risken är stor att det håller i sig länge.

När det gäller cykling säger alltså det nya beslutet att vi kan träna på utomhus och även i grupper så länge vi tänker på att gruppen inte blir för stor, att vi undviker tävlingsliknande träning, och att vi tänker på hur fikastoppen ser ut etc.

Samtidigt innebär det att inga motionslopp, träningsläger eller tävlingar av något slag kan genomföras. Ändras inte detta så blir det alltså inga tävlingar eller andra evenemang förrän tidigast 2021.

Frågan är nu alltså om vi som delvis tränar för prestation/ett särskilt mål ska ställa om och bara fokusera på hälsoträning och ta dagen som den kommer? Blir nog i alla fall inte helt lätt för många att träna strukturerat och fokuserat om alla mål för sommaren försvinner. Ingen Cykelvasa, ingen Vätternrunda, inga tävlingar, inga träningsläger, inga långlopp, inga........

Nej, helt säkert är det inte att det blir så här, men väldigt troligt. Jag skulle i alla fall bli väldigt förvånad om något har ändrats innan vi är inne i juli månad. Med andra ord skulle jag säga att till 90% säkerhet ställs Vätternrundan och SM i landsväg in som båda skulle ske i juni. Hur stor chansen är att det blir några evenemang alls 2020 är svårt att bedöma men jag skulle säga att chansen nu sjunkit till under 50%.

Det verkar bli en lång försäsongsträning inför 2021 på ca 18 månader från då jag började denna försäsong i oktober 2019. Inget är sig likt.

Nedan ser du ett utdrag av de allmänna råden som du hittar i sin helhet på Folkhälsomyndigheten.