lördag 10 oktober 2015

Rejält, och vilken dag!

Vilken dag!

Sedan förra veckan är tanken att vi inom Vännäs CK kör en gemensam lördagsrunda på ca 3 timmar. Förra veckan var jag på bröllop, så denna vecka skulle det bli premiär.
Men så hörde Mazze från Team Norrbotten av sig och undrade om jag hade några tips på vägar kring Umeå för cykling. Han skulle vara här med frun och träffa sina barn etc. Men han ville också hinna cykla lite.

Det ledde fram till att jag svek mina klubbkamrater och erbjöd mig lotsa Mazze runt nejderna. Det kändes riktigt skoj då vi snackat mycket via bloggar och andra sociala medier och även på SM mm, men inte tränat ihop.
Vi bestämde att jag skulle möta upp i Umeå utanför hans hotell. För att vara i tid innebar det att jag skulle ge mig av ca 09.45 från Vännäs. Dagen skulle erbjuda ca 5 grader, och det kändes okej. När jag gav mig av spred sig dock oron. Minus tre visade termometern. När jag efter ungefär en kilometer hade en bra utförslöpa frös jag så mycket att jag funderade på att vända. Jag bestämde mig dock för att det skulle bli varmare och att kläderna skulle räcka. 
Sedan blev det bara bättre och bättre. Solen dök upp bakom molnen. Naturen visade sig från sin bästa sida och värmen ökade. Det var verkligen en positiv känsla som spred sig i kroppen, på det som troligen blir den sista rundan för året utomhus, här i Sverige.
Jag har lite teorier om hur min träning ska se ut under min försäsong till april som jag återkommer till om några dagar. Bland annat innebär det dock att försöka köra riktigt lugnt på mina längre pass.
Jag körde därmed väldigt lugnt och kontrollerat hela vägen till Umeå och jag njöt. Jag mötte upp Mazze och vi gav oss iväg. Mazze hade beställt en runda på 2,5 till 3,0 timmar. Utifrån det hade jag planerat en tur från Umeå till Hössjö. Sedan vidare till Vännäs och slutligen tillbaka till Umeå. 
Jag sa till Mazze att han skulle styra tempot och att jag inte behövde köra snabbt, då det egentligen låg lugn cykling på programmet. Vi hade mycket att prata om och cyklade i distansintensitet mestadels förutom någon lägre stigning. Sedan vill Mazze lufta lungorna, så det blev ca 15 km med riktigt hyfsat tryck. Sedan tog vi det lugnare sista biten genom Umeå. 
Jag hade en riktigt trevlig runda, både vad gäller sällskap och själva cyklingen. Det blev närmare 3 timmar tillsammans och sedan ett litet snack innan det var dags att avsluta med lite ensamcykling.
Jag vände av mot Vännäs och slutade dagen som jag började med relativt låg intensitet. När jag började närma mig mina hemtrakter insåg jag att det inte var så långt från 5 timmar och 30 minuters effektiv cykling. Jag bestämde mig därför för att rulla runt i faggorna kring hemmet tills klockan slog 5,5 timme. Totalt blev det närmare 900 höjdmeter och ca 16 mil. Det gick inte så hårt i dag, men lång.
Detta var faktiskt min längsta runda tidsmässigt sedan Vätternrundan. Intressant att det blir så i mitten av oktober. 

Jag frös faktiskt inte mycket under dagen, men mot slutet när solen gick ned blev det lite kyligt om fötter och händer. Det tog dock inte länge i hemmets lugna och varma vrå innan jag kände mig varm och go. Lite slappande i soffan, sedan tacos och alldeles strax familjefilm med Katten och Melvin.
Trevlig dag. Hörde att även Vännäs CK-kollegorna var nöjda. Bra.

måndag 5 oktober 2015

Redo!

Ja, då var jag redo för att köra igång den långa och rejäla träningen inför nästa sommar. En stor del kommer att ägnas inomhus i mitt cykelgarage. Det blir gärna så när du bor i norr och det är kallt och bistert. Sedan gillar jag inte kyla något vidare. Det gör inte mina luftrör heller.


Min trainer hade havererat, så därför bad jag för någon vecka om tips på vad jag skulle köpa. Slutligen landade det på en Cycleops Super Magneto Pro. Det kändes som den skulle kunna möta alla de krav jag har. Vi får se när jag hårdkört den några veckor om min teori stämmer. Jag har provkört den i kväll, och första intrycket var i alla fall bra. Mjukt, låg ljudvolym och bra motstånd. 

Snyggt och rent. Vi får se hur länge det håller sig så.

När jag väl handlade trainer blev det också en medföljande trainermatta. Min förra hade gått i molekyler av allt svett den tagit emot. Vi får se hur länge denna håller.
Allt klart för stordåd. Har jag tur blir det lite fin sport på TV:n så kan jag slå två flugor i en smäll. Det fungerar fint att titta på tv förutom i intervallerna, då brukar det bli lite suddigt.
Även hjulstödet fram att ergat ihop och därmed gjort sitt. Jag beställde nu ett hjulstöd med tre olika höjder för att kunna simulera olika scenarier.

Sedan blev det även en väska till trainern då planen är att kunna värma upp på denna trainer på sommaren tempolopp. Det borde funka kanon, då trainern var hyfsat lätt, inte är så stor och fungerar fint att fälla ihop.

Många cyklar blir det. Bredvid min ska vi ställa iordning Kattens cykel och trainer. Längre bort finns tempohojen som får vila en stund och uteracern som lutar mot väggen. Kanske blir det någon runda till. Längre bort har vi lite MTB-cyklar av olika slag. 

Innan jag satte igång och trampade flyttade jag min Stages Power Meter från min utomhusracer till cykeln som jag använder när jag kör trainer. Det gick på ca 10 minuter. Helt klart finns det fördelar med denna typ av effektmätare om den ska användas på flera cyklar.

Under träningspasset kunde jag styra träningen från min träningsdator och kunde då registrera puls, effekt och kadens. Det är vad jag behöver för att få till bra träning.


söndag 4 oktober 2015

Nya skor och snart börjar det

Då var andra veckan av i stort sett obefintlig och ostrukturerad träning slut. Visst, det blev några kortare rundor måndag, onsdag och torsdag. Men tre korta lugna rundor på 14 dagar är verkligen inte mycket. Förhoppningsvis har jag laddat batterier och nu är redo för att sätta igång med säsongen 2015/2016. Tanken är att försäsongen börjar i morgon.

Hur jag ska träna och varför börjar ta form. Inom kort kommer mina teorier kring detta.

Som jag skrev förra veckan höll mina tre år gamla cykelskor på att falla isär. Då jag fastat för Shimano och varit nöjda med de skor jag haft var det inte svårt att bestämma vilka skor jag nu skulle ha. I själva verket hade jag bestämt det redan i våras. Jag har bara väntat in när mina gamla skor skulle haverera och målet var att de skulle hålla säsongen ut. Detta för att slippa inkörning mitt under säsongen. Detta mål uppnåddes, men precis därefter var de slut.

I söndags beställdes de nya skorna av erlan.se som hade riktigt bra priser. Redan i torsdags dök de upp. Jag har nu monterat klossarna och sedan satt jag framför tv:n med benen i soffan och skorna på hela fredagskvällen. Ja, självklart börjar jag direkt för att skorna ska forma sig efter foten. De känns också riktigt bra.

Vad jag köpt? Det blev Shimanos toppmodell R321. God passform, lätta, styva, aerodynamiska och enligt mig snygga. Särskilt billiga är de inte, men på erlan var det riktigt bra pris. Nu har jag några månader på mig att få skorna att bli ett med mig.

Som ni vet har jag även dryftat frågan kring ny trainer då min havererat. Ny trainer med tillbehör är beställd och inom kort återkommer jag med utfallet.