lördag 16 juni 2018

SM-banan: Oj, oj, oj!

Ja, då är vi till slut framme i Båstad. Från långt upp i Norrland och genom hela Sverige nästan längst i söder. Många mil blir det.

Det har också varit vår allra första resa med vår nya husbil. Resan ned har gått bra, men än krävs mycket träning på hur vi ska bo in oss på bästa sätt.

Idag har vi också fått vår älskade husvagn såld. En husvagn vi haft i 11 år, och som verkligen varit bra. Skönt att få den såld, men lite av en sorg.

Idag var också tanken att jag skulle kört Vätternrundan med Masklungan, men jag fick inte ihop logistiken tillsammans med SM. Så kan det vara. Såg att målet på att köra under 7 timmar lyckades. Grattis!

Åter till dagen. Framme i Båstad körde vi SM:s linjebana med husbilen. Banan blir ingen lek. Jade hört från många att den var tuff, men känslan är att den är ännu tuffare än vad jag kunnat tro. 

Extremt smalt mest hela vägen. Otroligt brant och väldigt lång klättring i början. Det var så brant på vissa delar att jag nästan var orolig att husbilen inte skulle orka upp. Mitt på banan en mindre klättring, som i andra tävlingar räknats som den stora. Så en mastodontbacke utför. Riktigt smalt och 90 graderssväng på slutet. Ja, det ska sedan rulla 7 varv.

Något liknande har jag aldrig cyklat. SM blir ett lopp för den lätte cyklisten som är bra på att placera sig i klungan och som har stort mod. Jag är inte en av dom.

Ska provköra linjebanan i morgon. Planen är även att rulla igenom tempobanan med bil och cykel. Hoppas verkligen den passar mig rejält mycket bättre.

onsdag 13 juni 2018

Tempoträning med Vännäs CK - Sista passet hemma inför SM

Då var sista hårda träningspasset gjort innan vi åker söderut på fredag eftermiddag.

I kväll körde vi Maxmilen som är Vännäs CK:s tempobana. De flesta kör på racers och själv har även jag tidigare kört med racer, men på senare tid främst med tempohojen.

Vi kör ingen tävling men alla tävlar mot sig själv och tidigare insatser. 

För dagen var vi 6 cyklister som ville köra oss lite trötta. Först 12 km uppvärmning och sedan var det dags för 10 km så hårt det går.

Efter gårdagens rejält dåliga känsla var det mycket osäkert hur det skulle gå i dag. Jag valde därför att gå ut lite lugnare och känslan var då okej. Jag försökte sedan trycka på lite bättre och kroppen svarade hyfsat. Dock var det inga rekordfarter i benen.

I stort sett alla de andra slog sina personliga rekord, vilket jag inte gjorde. Det var dock ändå acceptabelt.

Efter lite vila rullade vi de 5 km det var till vändningen och sedan körde vi max i 5 km. I början var mina ben allt annat än starka, men efter någon kilometer kändes det lite bättre och det blev hyfsat tryck på slutet. 

Bra tempoträning av mina lagkamrater och trevliga snack som det brukar vara. Vi avslutade med 12 km transport vilket innebar drygt 50 km i kväll.

Nu är det arbete i morgon och sedan packar vi mest hela kvällen för att kunna åka söderut på fredag eftermiddag efter skolavslutning och arbete.

Träningsvila till söndag då jag hoppas kunna provköra både linejbanan och tempobanan inför SM. Om det blir så är dock osäkert då vi har en mycket lång väg att åka ned till Båstad. Om allt går som det ska är det tempo på onsdag och linje på torsdag.

tisdag 12 juni 2018

Låg puls men sega ben - Lite oro inför det som kommer

I kväll gemensam träning med Vännäs CK. För dagen var vi väldigt få. Bara 4 stycken. Men det ger ändå bra träning för oss som är på plats.
Erik pigg och stark


Idag rullade vi lugnt i ca 10 km och sedan körde vi ett kort lagtempo. Därefter 5 intervaller där var och en matade på i 2 km och sedan cyklade vi lugnt 2-3 km och sedan körde vi igen. Vi avslutade med en 4 km lång intervall.
Roligt med nya cyklister. Simon både trevlig och redan duktig

Det var roligt att se hur stark Simon J redan blivit. Han hängde med riktigt bra, trots lite cykling. Men å andra sidan är han ju riktigt bra på längdåkning, så helt ologiskt är det inte. Erik N var verkligen på bettet i dag och på flera intervaller fick jag gå i rygg på honom för att hamna på den planerade effekten. Ja, sedan hade Helmersson diamantben i dag och matade på som aldrig förr.
Helmersson hade extra raketbränsle idag

Ja, det var egentligen bara jag som kände mig svag i dag. Det var stört omöjligt att gå upp i pulszon fem och samtidigt var benen osedvanligt sega och trötta. Med de effekter jag låg på borde det känts bättre. Men så var det alltså inte.
Idag var jag extra gammal och benen var verkligen dåliga

Frågan är om jag kört för många tuffa pass på slutet? Jag har ju dragit ned träningsmängden rejält, men haft hög intensitet på det jag kört. Ja, hur som helst. Nu blir det ett ganska hårt men kort tempopass i morgon, och sedan släpper jag ännu mer på träningen.

På fredag åker vi ned till Båstad och då blir det träningsvila fredag och lördag. Eventuellt också torsdag, Sedan hoppas jag vi nått Båstad så jag hinner provköra linejbanan och tempobanan på söndag.

Träningsvila eller mycket lugn cykling måndag, ett väckningspass på tisdag och sedan är det tempo-SM på onsdag.

Som det känns nu är det mycket som saknas för att vara på G om en vecka, men jag hoppas fortfarande att formen ska komma när jag snart släpper helt på träningen. Klurigt det här med toppning. Du kan få din livs dag, men det kan också bli fiasko och du är sämre än på alla övriga tävlingar under året. Vi får se hur jag lyckas denna gång.

I morgon heldag med ledarlaget i Barn- och utbildning och sedan alltså tempoträning på kvällen. Jag hoppas att vi då blir fler cyklister än idag. På torsdag är det arbete och sedan står det främst packning på programmet.

Skolavslutning på fredag och sedan åker vi på eftermiddag.

söndag 10 juni 2018

Maxinsats på tempohojen!

På fredag eftermiddag åker vi söderut på lite semester. Sedan är planen att vara borta drygt två veckor. Åka hem och arbeta lite och sedan en ny semestertur.

På denna första resa tar vi sikte på Båstad och förhoppningsvis två starter i SM nästa onsdag och torsdag. Huvudmålet är på onsdagen med tempoloppet och sedan tar vi linjeloppet som en bonus.

I fredags var det träningsvila efter hårda pass tisdag, onsdag och torsdag. I går blev det en lugn runda på ca 50 km. Varken ben eller andning kändes då särskilt bra. Jag håller dock fast vid min plan och hoppas det hinner släppa lagom till mitten av nästa vecka.

Idag har det varit en hektisk dag med mycket att fixa här hemma. Nu i kväll stod det sedan ett kort pass på programmet med planen att mata på i ca 13 minuter.

Jag rullade ut tempohojen som i dag var optimerad med tävlingshjulen. Själv var jag också nästan helt optimerad vad gäller utrustning. Tempodräkt, tempohjälm och skoöverdrag. Det enda som inte var optimerat var benen som inte var nyrakade. Ja, sedan var väl inte känslan i kroppen helt optimerad.

Planen var att köra en gång vad jag hade på vår Maxmil som ligger en bit utanför Vännäs.

Ca 10 kilometers transport till starten. Av med överdragströja där jag hade vattenflaska, telefon, pump och slang. Kort stretching och sedan några kilometer med fartökningar.

Därefter dags för en maxinsats. Faktiskt lite nervöst även på träning. Det är ju jättejobbigt och risen är alltid att det känns riktigt dåligt.

Jag hade bestämt mig för att satsa extra hårt och inte ta det easy i starten. Det innebar att det blev en riktigt hård början. Redan vid den första klättringen efter någon kilometer kändes det som att jag hyperventilerade och det var nästan att jag gav upp. Så stod helt plötsligt två traktorer i vägen på var sin sida av vägen. Jag han tänka, vad skönt. Då kan jag stanna. Men så körde den ena traktorn iväg och jag fick tänka om. Några lugnare sekunder gjorde att jag fick tillbaka lite kraft och jag rundade traktorn och fortsatte.

Medvind de första fem kilometerna till vändning och det gick fort. Så vändning och nu tog det emot rejält. En tuff väg tillbaka, men jag körde ändå hela vägen in. En snittfart på 45,7 km/h var helt okej, även om det inte räcker på SM. Då är det ju 3 ggr så långt. Dessutom var känslan i kroppen sämre än farten. Men förhoppningsvis ska känslan bli allt bättre de närmsta dagarna.

Totalt rullade jag 38 km och exakt en timme idag.

I morgon är det träningsvila och jag behöver börja packa inför avresan på fredag.

Tisdag och onsdag är det intervaller på programmet. Racer på tisdagen och tempohojen på onsdag.