lördag 17 januari 2015

Aktiviteter och en enhörning

En dag som denna när man går omkring och är irriterad över att kroppen inte är i toppskick gäller det att fokusera på annat.

Idag har jag hunnit med både det ena och det andra. Städning i huset, fixande bland cykelprylar, uppsättning av en lampa och fyra hyllor i sonens rum och att bära en del grejer ut till förrådet.

Dessutom har jag hjälpt Katten med hennes nya cykelväska. Katten plockade isär sin cykel och sedan packade hon in den i sin Evoc-väska. Sedan har hon plockat ut den och satt ihop cykeln igen.

Jag hjälpte till både rent praktiskt och med olika tips. Senare under dagen gjorde Katten om samma procedur och då fixade hon det nästan helt själv. Mycket bra jobbat av henne. Nästa gång fixar hon hela proceduren helt själv.

Mitt bland detta har jag också lyckats få sju rätt på travet. Det blev väl inga miljoner, men alla rätt är alltid alla rätt.

Kroppen? Ja, kanske känns det lite bättre i knäregionerna idag? Jag har fortsatt med voltaren, liniment och massage. Tror alltså det går lite åt rätt håll. Dock som sagt - ingen träning i dag.

Mitt mest spektakulära inköp som jag fick i paketet i början av veckan och skulle presentera idag? Ja, Mazze hade inte rätt. Det är ingen Garmin, även om det var en bra gissning. Cykelklocka och effektmätare borde snart vara på gång!?

Nej, det rätta svaret är något spektakulärt för mig, men inte alls för Mazze och andra fartfantomer. Det är nämligen något som sonen liknade vid en enhörning. Han tyckte nämligen att den skulle vändas bak och fram. Det är alltså en tempohjälm. Den ska enligt uppgift vara helt okej, men självklart finns det värre varianter. Går det bra med tempoåkningen får jag väl byta upp mig.

Jag och bror har för övrigt också beställt tempodräkter i klubbens färger, så nu har jag snart allt jag behöver för tempoträning och tävling förutom form, rutin och en bra inställning på cykeln!?

Idag steg jag upp och hoppades på cykling, men det fick bli en DNS. I morgon gör jag ett nytt försök. Vi får se hur det blir med det.

fredag 16 januari 2015

Ett vridet knä är inte skoj

Det har varit tyst här på bloggen ett antal dagar. Det beror bland annat på att det varit fullt upp, men framför allt att jag varit lite frustrerad och inte velat skriva om det.

Fullt upp under veckan har det varit på arbetet och hantering/planering/information kring den gemensamma cykelresan med Vännäs CK som jag ansvarar för och som vi genomför i april. Vi blir 13 cyklister som åker till Mallorca, något att se fram emot.

Frustrerad har jag varit sedan jag i tisdags vred till knäet. Jag var ute och gick på väg till ett möte och halkade till. Först kändes det inte mycket men den vridning som blev innebar att knäet svällde upp och att senorna upp mot lårmusklerna smärtar.

Jag har utifrån det inte tränat någonting denna vecka och inte heller i dag. Det enda jag gjort är att jag rullat benen en stund helt utan belastning för att därefter smörja in knä och lår med voltaren och liniment och genomföra massage.

I själva knäet har jag egentligen inte haft ont, utan det känns mer "underligt". I senfästena däremot har det varit smärta, framför allt vid tryck.

Efter behandling med antiinflammatoriskt, massage etc under fyra dagar känns det lite bättre och framför allt tror jag att själva knäet är helt. Så då känns det okej att skriva igen.

Eventuellt provar jag att träna i morgon för att se hur det känns och hur knäet reagerar. Det är alltid surt med skador, men är jag igång snart igen är det ingen större fara då jag tränat både mycket och bra under en längre period. Skulle det mot förmodan vara ett större problem i knäet är det värre. Då kan säsongen var slut.

Men just nu väljer jag att tro att jag snart är på banan igen.

Det spektakulära inköp som jag skulle redovisa i veckan trodde Mazze var en ny Garmin. Den som läser får se.

onsdag 14 januari 2015

Svårt att hålla rent

En till vilodag och i morgon onsdag på det igen.

Jag har fortfarande några saker kvar att redovisa från mitt paket häromdagen.

För det första har jag nu köpt en kedjerengörare som många av er säger är bra. Vad vet jag. Vad jag vet är att det skulle vara väldigt praktiskt om den fungerar.

Sedan har jag kört med trasiga handskar förra säsongen. Tänk om stilpolisen kommit?! Nu har jag inhandlat två snygga par som ska matcha bra mot Vännäs CK:dressen. De känns helt okej vid en första utprovning.

Senare i veckan presenterar jag mitt häftigaste inköp för denna gång.
måndag 12 januari 2015

Rast och vila för bergakungen

Idag blev det arbete och lite annat smått och gott, men ingen träning.

Rast, vila i väntan på att kroppen ska vila upp sig och anpassa sig till nya krav och utmaningar. Nej, jag är inte helt förvirrad. Jag är fullt medveten om att en vilodag inte leder fram till detta. Men det är ett steg på vägen

Nu  blir det extra vila och en minskning av träningsmängden, och det ska förhoppningsvis göra att jag har krispiga ben som spritter inom en vecka eller två.

När benen börjar kännas lite rappare blir det hög intensivt, utan att det blir lika mycket träning som jag kört på slutet.

Jag arbetar för övrigt för att bli starkare och lättare, men inte kommer det att leda fram till att jag blir snabbast i bergen. Det är något jag är fullt medveten om och fått erfara.

Är man nästan 190 cm lång och inte ser ut som en sticka kan man glömma framgångarna i när det blir riktigt backigt. För mig passar slätdrag, tryck i slakmotor och korta branta stigningar.

Jag är långt ifrån någon bergakung i föreningen heller utan fick jobba på rejält ifjol när var med klubben till Mallorca. Detta för att undvika att de fikat klart innan jag var framme.....

Nu har jag i och för sig planerat en ännu starkare kropp när det i april är dags för 2015 års resa och samtidigt tänkte jag bära på ett antal färre kilon än tidigare. Men det lär ändå inte räcka ändå för att betraktas som någon bergakung, eller att jag slipper stressa till fikat.

Det närmsta jag kommer den prickiga bergatröjan är nog de nyinköpta prickiga cykelstrumporna med det coola namnet - Tour de feet. Men det är väl inte fy skam?

Jag funderar på att spara dessa till första dagen på Mallorca innan jag får lämna ifrån mig de till någon annan, eller åtminstone gömma de djupt i packningen.

Kanske blir det Jonas som även i år vinner bergspriset, eller tänker bror, Helmersson eller någon annan utmana? Ja, vi får se. Själv har jag i alla fall ett par strumpor....


söndag 11 januari 2015

Klar

Ja, bara för den här gången. Men nu har jag alltså avslutat de sista passen på de tre tuffa träningsveckorna som sträckt sig från den 22 december.

Idag blev det 150 minuter trainer i distansfart i samspel med Tour de Ski och Slalom. Detta genomfördes från tolv och framåt och med lite kolhydrater i kroppen. Trots väldigt mycket träning på slutet kändes det förhållandevis bra.

Vid halv tre blev det lunch - Tacos. Därefter tog vi alla det lugnt innan Melvin och Katten åkte till Umeå. Melvin hade simträning och under den tiden tog Katten en löparrunda i kylan. Ensam hemma kastade jag på mig en massa kläder för att cykla ned till dagens spinning. När jag ändå satt på cykeln tog jag en liten omväg och fick ca 25 minuters MTB innan jag var framme vid spinninglokalen.

När jag trampade igång spinningcykeln kändes dag förvånansvärt bra och jag bestämde mig för att gå all in. Det är ju dessutom vilodag i morgon.

Det blev ett tufft pass med bland annat 7 intervaller på mellan 35 och 55 sekunder med kort vila emellan. För att rama in allt blev det tabata på slutet. Redan efter den tredje av 8 kände jag mig ganska så stekt, men kämpade mig igenom alla intervaller så gott det gick. Det blev ett bra pass som jag är mycket nöjd med. Att jag kunde köra på så pass att snittpulsen för timmen hamnade på 85% av maxpuls är jag mycket nöjd med. Sammantaget fick jag ihop 4 timmars träning idag. Nu är jag klar med detta block i träningen och det är dags att se framåt.

På tre veckor har det blivit 6 timmar MTB, 3,5 timmar spinning och drygt 23 timmar trainer. Det ger totalt 32 timmar och 38 minuter. Det är klart mer än motsvarande veckor i fjol, och för att tillgodogöra mig träningen på ett bra sätt kommer jag nu närmsta tiden gå ned i träningsmängd. Det blir nästan lika många träningspass och visst blir det också pass med hög intensitet. Däremot ska den totala träningsmängden ned rejält under de närmsta veckorna.

Jag lovade igår att berätta vad jag fått i mitt nya cykelpaket. Detta genom att en eller två nya cykelgrejer presenteras per inlägg. Idag blir det ett trainerdäck. Varför? Ja, mitt nuvarande däck är fullständigt slutkört.