lördag 20 maj 2017

Race på SM-banan i tempo - Bedrövlig känsla

I morse blev det uppstigning väldigt tidigt då det väntade tempocykling på de kommande SM-banorna.

Gottne som arrangerar SM hade bjudit in till träningstävlingar nu i helgen. Idag tempo, och i morgon linjelopp.

Vi skulle starta vid 10.30 och det var nästan 14 mil att köra. Ja, sedan skulle jag hinna äta, byta om och förbereda mig. Därför ringde klockan tidigt.

Vi blev sju cyklister i dag som ville reka banan inför SM. I morgon på linjebanan väntas klart fler.


Det kändes inte toppen på uppvärmningen, men det skulle bli värre.

Banan då? Jo, den visade sig som befarat vara alldeles för kuperad för mitt eget bästa. Bra dock att den inte var teknisk. Men en bana som hela tiden går uppför eller utför är inte optimal för mig. Riktigt bra dock att få testa banan i fart.
Hur det gick i dag? Ja, riktigt dåligt faktiskt. Jag började hyfsat första 10 första minuterna, men redan då kändes det tungt. Pulsen steg alldeles för mycket och för snabbt och den allmänna känslan var inte vad den borde.

Ja, sedan blev det faktiskt riktigt dåligt. Det fanns inget tryck i benen,  och samtidigt var pulsen hög och benen brann. 

Efter ca 7-8 km började jag bli uppgiven, och när jag kom in i den längsta klättringen innan vändningen hade det mentala helt gett upp.

Detta blev ingen boost för självförtroendet precis. Drygt 31 km på en tuff bana och en dålig känsla rakt igenom. Lika hög puls eller högre än vad jag brukar ha, men en avsaknad av drygt 40 watt. Sista 30 minuterna var det ännu lägre. 

Jag förstår inte egentligen vad som hände. På alla mina tempotävlingar genom åren har jag aldrig haft så här låg effekt eller denna kraftlöshet.

Det är klart att det är svårt att ta ut det sista när det inte är tävling, men detta var så väldigt mycket sämre, så jag kan inte skylla på det.

Jag vet inte om det åter är så att jag är på väg att bli sjuk eller fått en nya allergireaktion!? En bidragande orsak till den dåliga insatsen kan också förstås bero på att det varit en rejält hektisk vecka och väldigt lite sömn. Eller så är det helt enkelt bara ett rejält formtapp som nu gett sig tillkänna efter all utebliven träning sista månaderna? Nu krävs helt klart en rejäl analys för att bestämma vilka åtgärder som kan bli aktuella. 

Ska jag ha något som helst att hämta på SM behöver jag absolut toppform i slutet av juni, då motståndet är väldigt tufft och banan inte riktigt passar. Det innebär att jag behöver vara minst 1,5 minut snabbare än i dag och då krävs en effekt som är ljusår från där den var idag. Lätt lär det inte bli.

Det har då varit trevligare nu på eftermiddagen med familjetid, lite grillning och sedan har vi sett på Harry Potter.


Det har inte känts optimalt i kroppen sedan jag kom hem efter dagens insats. Jag har därför ännu inte bestämt om jag åker ned på träningstävlingen i morgon. Det vore perfekt att prova även linjebanan i full fart tillsammans med andra, men samtidigt ger det ju inte mycket om inte kroppen är med. 

Vi får se hur det blir.

torsdag 18 maj 2017

Sverigecupen - mina resultat, reflektioner och kommande lopp

Igår cyklade jag till vår konferens i Strömbäck. Som vanligt denna vår var vädret inte med mig. Det blev en cykeltur som började i regn vid 06.30 och sedan fortsatte regnet hela vägen tills målet ca 100 minuter senare. Mina kläder var så blöta att de inte hade varit blötare om jag badat med dem. Nöjd dock att jag cyklade som jag sedan länge bestämt mig för. Bra mental träning om inte annat.

Men nu var det ju inte detta som jag skulle skriva om. Till ämnet.

Ja, då har vi kommit en bit in på tävlingssäsongen och det är ett litet tävlingsuppehåll.
Fem tävlingar är genomförda och tio tävlingar är kvar.

I tempocupen är det nu bara hälften av loppen kvar, medan de flesta tävlingarna fortfarande är kvar att genomföra i linjecupen.

Min försäsong från oktober fram till mars gick väldigt bra och min kapacitet har varit högre än försäsongen inför 2016. Tyvärr har det sedan gott troll i hälsan och jag har haft ihållande förkylningar och problem med astma/allergi. Det har gjort att träningen varit väldigt haltande under två månader.

Den bristfälliga träningen har inneburit att jag inte längre är starkare än vid samma tid i fjol. Samtidigt utgick jag från en riktigt bra nivå, så fortfarande har jag kunnat prestera bra. Jag verkar också ha utvecklat både det taktiska och mentala, vilket hittills hjälpt till för resultaten.

Sedan får vi se hur den uteblivna träningen påverkar formen längre fram under säsongen. Jag har fortfarande problem som jag härleder till allergi/astma, vilket förstås är irriterande. Men jag hoppas det snart släpper och att jag kan ta ikapp den fysiska status jag hoppas kunna ligga på längre fram under säsongen.

Resultaten hittills:

2:a Barsebäck - Tempo 
Ett resultat som var över förväntan utifrån mina förberedelser. Det vi ska ha med är att banan passar mig perfekt och när det dessutom blåste så kraftigt gynnade mig ännu lite mer. Prestationsmässigt var det ungefär som i fjol på detta lopp då jag också blev tvåa. Jag var i år 9 sekunder från seger på de 30 km vi cyklade.

1:a Barsebäck - Linjelopp
Jag vet inte om jag gått framåt så mycket kapacitetsmässigt på linjeloppen. Däremot cyklar jag på ett helt annat sätt och försöker ta för mig mer under loppen. Det är alltså mer det taktiska och mentala som utvecklats än grundkapaciteten. För dagen blåste det väldigt hårt vilket passade mig perfekt. Då sparar du lite att ligga i klungan och loppet blir hårt för alla. Bansträckningen i sammanhanget var också bra. Slakmotor, och inga branta klättringar och dessutom rejäl vind.  Jag gick loss med ca 8 km kvar till mål och lyckades hålla undan. Riktigt skoj.
Från min seger i Barsebäck. Har varit först i mål en gång per år de senaste åren. Hoppas det blir mer än så i år

4:a Smacktempot

I fjol gjorde jag ett av mina sämre lopp på denna bana. En bana som inte passar mig så bra då den inte lämpar sig för att bara ligga på. Lite mer teknisk, lite mer kuperad. Under detta lopp märkte jag också att jag var lite svag mentalt och kände efter lite för mycket. Det gjorde att intensiteten gick ned vid flera tillfällen då jag borde kunnat hålla uppe den. I slutändan blev prestationen ungefär som i fjol på denna bana och jag var inte särskilt nöjd. Jag blev inte nöjdare av att det saknades 0,2 sekunder till tredje plats och fem sekunder till andra plats.

2:a Mälarcupen - Tempo
I år var det en ny tävlingshelg i Västerås med linje och tempo och jag kan inte jämföra med tidigare år. Tempobanan såg jag snabbt skulle vara en perfekt bana för mig. En platt bana utan tekniska inslag passar mig som har ett bra grundtryck och lite högre vikt än många andra. Den här dagen bestämde jag mig för att starta hårt. Så hårt som försäsongen innan mina ofrivilliga avbrott i träningen indikerat att jag borde klara. Det fungerade fint nästan halva vägen, men sedan fick jag lida en hel del för det på tillbakavägen. Jag hade dock en annan mental styrka än på Smacktempot och kämpade hela vägen. Här fanns inget sparat. Jag var därför väldigt nöjd när jag gick i mål. Samtidigt orkade jag inte hålla de effekter jag hoppas kunna ligga på längre fram på säsongen. Effekter som kommer att krävas för att få bra placeringar på andra typer av tempobanor och när samtidigt de andra cyklister går upp några nivåer, vilket alltid sker längre fram på säsongen. Jag slutade alltså tvåa 13 sekunder från segern.

16:e Mälarcupen - Linje
Jag insåg redan innan start att detta skulle bli svårt. En i stort sett helt platt varvbana utan några större vindar. Det luktade spurt. Vi var några som gjorde mycket för att undvika en spurt och mot slutet var vi faktiskt fem cyklister som var loss, men blev inhämtade. De flesta verkade dock vänta på spurt, och det blev det. Jag är fortfarande för försiktig i dessa situationer, sedan har jag inte riktigt rätt klipp för att bli en riktigt bra spurtare. Jag rullade dock in bland de främre och jag tog mig fram lite bättre innan spurten än vid tidigare tävlingar. Om jag vågat lite mer hade det räckt längre, men med en masspurt kommer jag nog aldrig vara topp fem. Trots en blygsam placering är jag ganska nöjd. Jag gjorde ett stort arbete under loppet, försökte mycket och vågade lite mer.

Cupsammanställning

Jag har enligt mig börjat säsongen riktigt bra och jag hoppas bygga vidare på detta.

Som det ser ut just nu är det faktiskt så att jag leder totalcupen efter de fem första deltävlingarna. Nu är det ju så att det mest varit tempo så här till en början, vilket är den disciplin där jag samlar per poäng. Sedan har förutsättningarna kring bansträckning mm passat mig perfekt i tre av fem lopp. Det är klart färre lopp framöver där dessa förutsättningar är så bra. Men mitt mål är trots detta att komma topp 3 i den totala cupen, vilket är ett mycket högt mål. Det borde dock inte vara omöjligt om jag fortsätter att cykla bra.

Efter två deltävlingar leder jag faktiskt också linjecupen. Men det beror ju främst på att jag vann första tävlingen och fick med mig lite poäng även i tävling två. Här har jag inga förväntningar på att ligga kvar i topp. Framöver väntar flera lopp där det troligast blir spurt och sedan har vi också flera GP-lopp där det tidigare visat sig att min teknik och mitt klipp inte riktigt räcker till. Jag har heller inte några placeringsmål i totalen. Innan säsongen var mina mål att vid minst ett tillfälle vara topp fem och skrapa i ihop fler poäng än 2016. Jag har redan nu efter två deltävlingar lika många poäng som i fjol och dessutom en seger. Jag satsar självklart allt vid varje lopp jag är med i, men vad gäller cupsammanställning tänker jag att de poäng jag får bidrar till totalcupen i första hand och i andra hand till linjecupen.

Efter tre av sex deltävlingar i tempocupen ligger jag tvåa. 3 poäng bakom David Scott som vann överlägset i fjol. Själv blev jag i fjol trea i totalcupen. Mitt mål är att vinna minst en tävling, vilket jag ännu inte gjort och att vara bättre än trea i totalen. Båda målen är tuffa att uppnå. Jag har varit nära seger många gånger i fjol och i år, men det har aldrig räckt riktigt ända fram. Att komma topp två i totalen är riktigt tufft då det är så många duktiga cyklister som jag konkurrerar med. Sedan kvarstår också den svåraste tempobanan för mig i Svanesund där jag underpresterat två år i rad. Men jag siktar alltså högt i totalen och hoppas jag lyckas.

Tävlingskalender

Nu väntar träningstävlingar i helgen på SM-banorna i Gottne. Tempo på lördag och linje på söndag. På förhand ser det ut som att SM-banorna inte erbjuder förutsättningar som passar mig, och därför ska det bli intressant att få prova - live.

Nästa helg är det tävlingar i Vänersborg. På lördag är det GP och på söndag linjelopp. I min preliminära tävlingsplanering hade jag inte med denna helg. Jag vacklar nu lite då det trots allt gått mycket bättre i linjeloppen i år och jag kanske har lite mer att hämta. Dessutom är det ju så att vill jag hävda mig i totalcupen skulle det behöva ticka in i alla fall lite poäng denna helg. Samtidigt är det långt att åka och det är många helger som är intecknade och att ta poäng kan bli svårt, särskilt i GP. En förutsättning skulle dessutom vara att familjen hänger med och där är logistiken en trång sektor då det blir tight att hinna hem till sonens skola och Kattens arbete på måndag morgon. Det lutar åt att det inte blir något trots allt. Sista anmälningsdag är på söndag, så ändrar jag mig måste det ske senast då.

I månadsskiftet planerar jag i alla fall att vara med i Stockholm 4-dagars som är en egen tour samtidigt som varje deltävling ingår i cupen. Efter denna tävlingshelg är 11 av 15 deltävlingar genomförda.

Sedan är det tävlingsfritt hela juni innan det är SM i Gottne i månadsskiftet juni/juli. Sedan är det åter lugnt med tävlandet ett tag innan det är Nordiska mästerskapen i Danmark.

Så vi kan konstatera att de flesta tävlingarna ligger i april till i början av juni. Sedan är det väldigt tunt och så avslutas det med lite lopp i slutet av sommaren.

tisdag 16 maj 2017

10 tuffa varv med tävlingsinslag

Efter en full arbetsdag hetsade jag hem och bytte om. Sedan var det raka vägen till Team Sportia i Umeå som gällde. Där skulle vi nämligen träffas för den 3:e av 4 gemensamma träningar med Vännäs CK, Gimonäs CK, Sävar CK och Obbola CK.

För dagen var vi ca 20 cyklister som rullade i väg. 12 km lugnare cykling tills vi nådde fram till vår runda för dagen.

Upplägget var att rulla en bana på ca 2,7 km och se vem som kom först till en tänkt mållinje. Sedan skulle det upprepas 10 gånger. Helt klart upplagt för att bli trött. Särskilt om man körde offensivt.

Första varvet gick inte så hårt förrän sista kilometern. Nu var de flesta samlade och jag låg långt bak. En nittiogradare och sedan spurt. Jag tryckte mig förbi många men landade först fyra.

Jag insåg att så mycket bättre skulle det nog inte bli om jag inte körde offensivare. Sedan skulle det förstås ge mer också om det blev mer av smällkaramell under varven.

Varv två maxade jag ur med ca en kilometer kvar och gick solo i mål. Det var helt klart jobbigt.

Nästa varv provade jag samma sak, men nu fick jag med mig en cyklist. Han låg i rygg den sista kilometern och nu fick jag maxa hela vägen över mållinjen, men lyckades hålla undan. Ännu jobbigare.

Jag fortsatte med mitt upplägg. Om inte annat gav det bra träning. Denna gång fick jag med mig fler cyklister och några spurtkanoner, så nu blev jag trea.

På fjärde varvet lyckades det igen.

Ja, så fortsatte det med att jag körde offensivt, samtidigt blev benen segare och segare.

En liten lagkörning blev det också varv 6. Christofer gjorde ett utbrytningsförsök med en dryg kilometer kvar. Jag låg då först i klungan och lät honom gå. Avståndet blev för stort för att någon skulle kunna gå ikapp. Till slut blev det fart i klungan och jag tog rygg och låg trea. Med lite mindre än en kilometer kvar gjorde jag ett ryck och kom loss och rullade in som tvåa. Stark insats av Christofer här.

Överlag var det många starka insatser och bra tryck i många pedaler. Bra cyklister här i norr.

Totalt blev det en timmes hårdkörning inklusive transporten mellan varje intervall. Intervallerna tog drygt 4 minuter. Under den timme vi rullade runt, runt landade jag på en normaliserad effekt på 361 watt. Det inkluderade alltså ungefär 15 minuter då vi inte cyklade alls eller bara rullade, så det blev en hel del hårdkörning.

Helt klart en mycket bra och trevligt träningspass, och kroppen kändes helt okej. Sedan behöver jag utveckla både klippet, det tekniska och min spurtförmåga. Inget av dessa är mina starka sidor.

Efter hårdkörningen rullade vi tillbaka till Team Sportia. Där bjöd de på fika och det blev ett trevligt eftersnack.


måndag 15 maj 2017

Tempohojens inställning

Efter en heldag med Barn- och utbildningsnämnden bar det av hemåt. Katten skulle på cykelträning i Umeå, så jag och Melvin blev ensamma hemma. Ja, sedan åkte Melvin till en kompis, så var jag själv.

Jag bestämde mig för att det fick bli en kortare runda med tempohojen för att kolla de nya inställningarna jag provat vid två tillfällen.

Nu vid tillfälle tre var känslan ungefär densamma som tidigare. Sittställningen kändes i grunden bra, men jag gled fram lite väl mycket, särskilt utför. Sedan var det jobbigt för nacken.

Jag rullade som sagt väldigt kort, så det blev endast 20 km. Lugnt större delen förutom två kortare hårdkörningar.

När jag kom hem beslöt jag mig för att göra några justeringar. Jag vinklade upp sadeln lite och jag höjde åter sittställningen. Dock inte lika mycket som jag sänkt, utan nu är cykeln ca 1 cm lägre fram än vad den var innan jag började min utprovning. De senaste rundorna har jag provat att sänka 2 cm, så detta blir alltså en gyllene medelväg.

Nu ska jag prova några gånger och se om det ska bli detta som gäller, eller om jag får återgå till min ursprungliga inställning.

En stund efter att jag cyklat klart kom Melle hem igen och så vi fick större delen av kvällen tillsammans. När Melle så skulle sova kom Katten hem från sin trevliga cykelträning.
söndag 14 maj 2017

Inga kalasben, och mina planer för veckan

Idag var det dubbla kalas hos bror då vi firade båda deras barn.
Planen för dagen var att få till några timmars cykling, men min tidsplanering havererade. Därför blev det bara en timmes cykling med tempohojen just innan kalaset. Men några kalasben gick inte att finna.

Benen var alltså sega, och något längre tryck var inte aktuellt.

Som jag skrev i går har jag sänkt sittställningen med 2 cm. Jag fortsatte alltså bedömningen i dag om jag ska köra så här, höja lite eller återgå till det jag haft i över ett år.

Det var dock lite svårt med denna bedömning då det kändes ganska bra i positionen, men samtidigt var det lite jobbigt att få upp huvudet ordentligt utan att få känningar. Jag fick också känslan av att det var lättare att få upp effekten utan att pulsen stack i väg. Men å andra sidan var känslan att det blev tuffare för benen. Sedan kändes det lite mer i armarna än det brukar, men det kan vara en vanesak.

När jag dessutom redan från start kändes seg i benen är det ännu svårare att bedöma läget. Jag får nog helt enkelt prova en gång till innan jag tar ställning till vilken inställning jag ska köra på framöver.

I morgon är planen att på kvällen köra ett kort pass på tempohojen. På tisdag är det träningstävling i Umeå med Vännäs CK, Gimonäs CK, Sävar CK och Obbola CK. Får jag ihop det praktiska är tanken att vara med på denna genomkörare. Onsdag till fredag är det lite mer osäkert hur det blir med träningen då vi har utvecklingsdagar med vår ledningsgrupp inom Barn- och utbildning.

På lördag och söndag bjuder Gottne in till möjligheten att provköra SM-banorna på tempo och linje. Jag hoppas kunna vara på plats och känna på banorna.