lördag 8 februari 2014

Gammal är äldst

För oss som är lite äldre och inte längre är en ung och vass 20-åring har dagens tävlingar varit positiva. Vi har sett att det till och med går att lyckas på högsta nivå när alla runt omkring är yngre.

Detta gör ju att vi får ett kvitto på att det går att utvecklas och bibehålla konkurrenskraften en bra bit upp i åldrarna.

Vi pratar alltså om OS och att äldre deltagare i dag satt yngre på plats. Vi pratar inte då om sporter som huvudsakligen är taktiska sporter, utan här handlar det om att ha extremt bra hjärta och lungor.

Först vann Marit Björgen damernas 15 km Skiathlon, och hon har ju dessutom varit överlägsen hela säsongen. Marit Björgen är 34 år, och blir bara bättre och bättre.

På eftermiddagen följde något ännu mer imponerande. Ole Ejnar Björndalen är 40 år och var med i OS första gången redan 1994. I dag var han starkast i skidskyttet och tog OS-guldet. Då var det inte så att han avgjorde i skyttet, utan i själva skidåkningen. Dessutom på en extra tung bana.

Så för alla er som vill utvecklas som cyklister men som inte längre är 23, sträck på er, se möjligheterna och kör på. Kan andra kan du...

torsdag 6 februari 2014

En cyklist är nog inte så dum ändå?!

Jag vet att det sagts tidigare och att studien inte är helt ny, men när det nu åter står i dagens Västerbottens Kuriren är det dags att åter lyfta upp denna viktiga fråga.

Vi cyklister får allt som oftast höra att vi är lite speciella, är i vägen på vägarna, har lustiga kläder och att vi har en massa andra egenheter. Samtidigt har vi cyklister alltid haft helt andra bilder, vilka vi cyklister ofta är överens om, men som kanske inte fått så mycket gehör bland övriga i samhället!?

Vår bild om cyklister är rent allmänt positiv, och då tror jag de flesta av oss inte visste de sanningar vi nu får veta, och som vi alla kan läsa om idag. Sammantaget - den allmänna bilden om hur det är att vara manlig cyklist har i alla fall inte försämrats. Eller vad säger du?

Nu står det ingenting i denna studie om kvinnliga cyklister. Men visst är det lika bra och positivt med kvinnliga cyklister, och ju fler ni blir desto bättre för samhället!?

Studie ger män i cykeldräkt hopp

Publicerad idag kl 06.40 (uppdaterad idag kl 07.00)
Nyheter En memil (medelålders man i cykeldräkt av lycra) kan visst vara sexig. Det beror helt på hur fort han trampar. Ju snabbare, desto sexigare. Såvida kvinnan i fråga inte äter p-piller, vill säga.
En ny studie sätter alla dessa män i cykeldräkter i ett nytt perspektiv. Kvinnor uppfattar de cyklister, låt vara professionella, med störst uthållighet som mer attraktiva, jämfört med de män som inte orkar lika mycket. Och detta bara genom att titta på deras ansikten.
— Vi vet inte vad det är som signalerar uthållighet, säger evolutionsbiologen Erik Postma till BBC News.
Erik Postma, verksam vid universitetet i Zürich i Schweiz, lät 800 kvinnor rangordna ansiktsbilder av deltagarna i 2012 års Tour de France efter hur attraktiva de var.
Det visade sig att den tiondel av de cyklister som fick bäst placering i cykelloppet rankades som 25 procent snyggare än den tiondel som fick sämst placering.
Detta är inte första gången en studie visar på en tydlig koppling mellan idrottande mäns attraktionskraft hos det motsatta könet, jämfört med män som föredrar att ta det lite lugnare hemmavid. Kvinnorna snappar upp skillnaden, bara genom att titta på deras ansikten.
Biologerna tror att det handlar om en nedärvd förmåga att hitta en bra framtida partner med friska gener.
Dessa studier har dock oftast handlat om mer hårdföra sporter, som ishockey, som kräver starka muskler. Men tydligen avslöjas även en sådan subtil sak som uthållighet i mäns ansikten.
Erik Postma, som publicerar sitt fynd i Biology Letters, en tidskrift från den brittiska vetenskapsakademin, säger att sambandet var starkt. Detta trots att samtliga cyklister till synes var lika vältränade, lika solbrända och ungefär i samma ålder.
För kvinnor som åt p-piller, däremot, var sambandet inte lika starkt, något som också har observerats i andra studier.  

onsdag 5 februari 2014

Solen på Valla

Efter en heldag med spännande och utmanande frågor kring digitalisering i skolan, blev det nya aktiviteter under kvällen. 

Vi är fem som åkt på Solvalla. De två som aldrig varit på trav vinner konstant. Själv är jag inte riktigt lika vinstrik....

Jag sitter mest och väntar på superkompensationen, och då tänker jag inte på travvinster.

Torsdag och fredag är det konferens kring samma frågor vi pratat om idag.

Vi kommer hem sent på fredag kväll. Till helgen blir det träning, barnmys och OS.


tisdag 4 februari 2014

Vila så kommer formen

Ikväll körde jag för andra dagen ett extremt kort pass. Det passar perfekt in i planen då jag kört mycket och långt veckan innan.

Det blev som igår lite intensitet som förhoppningsvis med all träningstid och distans som varit på slutet ska innebära att jag tar några steg framåt. Nu är det ju vila onsdag-fredag och jag hoppas då på en rejäl superkompensation.

Idag blev det trettio minuter varav 10 minuter där det var ganska tufft. 12 minuters uppvärmning och sedan blev det 10 stycken 30 sekundersintervaller. Mellan varje intervall körde jag lugnare i 30 sekunder.

Målet var att lägga intervallerna på 400 watt. Vid en summering av träningen fungerade det bra. Som högst hamnade jag på 426 watt och som lägst 395 under intervall 7 då jag var ofokuserad. Snittet för alla tio intervaller blev 411 watt.

Snittpuls under intervallerna inklusive vilan däremellan hamnade på 86% av maxpuls. Högsta puls under dagen hamnade på 93% av max.

Snittet för hela rundan inklusive uppvärmning mm blev 267 watt och en snittpuls på 80% av maxpuls.

Det kändes helt okej i dag trots träning 9 av de 10 senaste dagarna och totalt 30,5 timmar på sadeln. Nu är det IKT-konferens under tre dagar i Stockholm, och då ligger fokus på allt annat än träning. Men det är ju under vila man går framåt.

måndag 3 februari 2014

Kort och bra

Efter 29,5 träningstimmar de 9 senaste dagarna var det idag inte läge för att köra ett längre pass. Jag ville också få till en annan typ av träning än den distansträning som varit melodin sista veckan.

Det innebar att det blev ett riktigt kort pass men med ganska bra intensitet, utan att för den skull köra mig fullständigt slut.

Jag körde tio minuter på ca 240 watt och avslutade med 4 minuter på ca 240 watt. Under 16 minuter i mitten av träningen körde jag intervaller. Det blev en etta, en två, och 2 stycken 3:or. Med andra ord 9 minuter med högre intensitet. Mellan intervallerna höll jag uppe intensiteten på ca 260 watt.

Alla intervaller oavsett längd lade jag på ca 345 watt. Det kändes helt okej. Snittet under de 16 minuterna blev 302 watt och för hela passet på 30 minuter 275 watt.

Som vanligt är det trainerwatt, så det får tas i beaktande.

Snittpulsen för hela passet låg på 79% av max. Under de 16 minuterna med intervaller hamnade jag på 85% av maxpuls och som högst låg jag på en puls motsvarande 92%.

Totalt sett blev det en bra och effektiv träning och förhoppningsvis ett bra pass långsiktigt. Jag var noga med att inte köra mig helt stum, för att öka förutsättningen att få ett lyft och en fräsch kropp då det blir en tredagars vila (bortrest på konferens) onsdag-fredag.

Nu får känslan i kroppen och det allmänna måendet avgöra hur träningen kommer att se ut under tisdagskvällen.

Steg två avklarat

Så var ytterligare en månad av förberedelser avklarad. Januari är slut och det är dags att blicka vidare.

Jag brukar ha försäsongen indelad i 4 steg. Ett första mycket lugnt steg i oktober-november.

Under steg 2 (december och januari) kör jag lite hårdare. I slutet av detta steg blir det mycket distans på Gran Canaria.

Därefter är det dags för Steg 3 som pågår under februari och mars. Då fortsätter träningen på trainer, och tanken att ytterligare öka träningsmängden. I slutet av steg tre blir det mycket mängdträning på Mallorca.

Förhoppningsvis har träningen i detta läge flutit på som tänkt och gjort mig förberedd inför det sista steget som börjar i april. Jag övergår då till cykling utomhus och träningen ökar ytterligare ett steg. Målet är att formen ska vara bra i början av juni.

Efter januari månad som innefattat 19 timmar trainer och 28 timmars cykling på Gran Canaria går vi nu över till steg 3 i träningen. Jag måste säga att januari varit mycket lyckad och nu hoppas jag att det fortsätter att flyta på även framöver.

Idag körde jag ett lugnt pass för att mjuka upp kroppen efter en gedigen träningsvecka och göra mig klar för kommande träning. Det blev 80 minuters cykling i jämt, relativt lågt tempo.

Den vecka som kommer blir det träning måndag, tisdag, lördag och söndag. Onsdag till fredag är jag på konferens med arbetet, så då är ingen träning möjlig. Jag tror dock inte att det är helt fel med tre dagars vila med tanke på den mängd träning jag nu kört. Förhoppningsvis blir kroppen fräschare och jag kan då köra hårdare därefter.