onsdag 6 december 2017

60 minuter MAF och maratonträning i natten

När jag tränar är det fortsatt roligt och givande. Däremot är det klurigt att skapa tid för träningen just nu då det är väldigt mycket annat som ska rymmas i tillvaron.

Det innebar att gårdagens träning fick ställas in, precis som en träning förra veckan. I kväll såg dock läget bättre ut. Katten skulle dessutom gå i säng tidigt. Då passade jag på att trycka in ett riktigt långt pass, då jag ändå var den enda som var uppe. Det han till och med bli en ny dag innan jag var klar.

Det har varit mycket intervaller och tuffa träningar på slutet. Därför ligger det nu främst distanseffekt och MAF på schemat den närmsta tiden.

Efter en timme på ca 2,5 watt/kg var det dags för en timme MAF. Alltså 180 i puls minus din ålder. Därefter lägger du på fem pulsslag om du är vältränad och haft kontinuitet i din träning under längre tid. Har du varit skadad och inte fått till träningen drar du bort fem slag. De flesta drar varken bort eller lägger till några pulsslag.

För egen del innebär det att jag kör MAF på 140 slag. Allt handlar om att maximera sin Aeroba kapacitet. Med tiden kan du då hålla högre effekt med samma puls.

Idag hamnade snitteffekten första 30 minuterna på 292 watt och de sista 30 minuterna på 278 watt. Med andra ord ett snitt på 285 watt under en timme. För egen del är det ett hyfsat resultat, men det finns helt klart en del att göra då det brukar ligga lite högre när formen är den ska vara. Framför allt ska inte effekten gå ned så mycket under andra halvan. Blir till att nöta på lite mer MAF ska det nog ordna upp sig.

Efter MAF följde en timme på ca 3 watt/kg och sedan 40 minuter på 2,5 watt/kg.

Ja, sedan var dagens övningar klara. Det blev alltså 220 minuters trampande ikväll. Mot slutet blev det lite segt, vilket inte är så underligt då jag inte alls fyller på någon energi på mina längre lugnare träningar. Trots allt var känslan bra och det rullade faktiskt på fint trots att det kan bli lite tradigt med långa träningar på en trainer.

Oftast lite lättare när du tränar ute med cykelvänner som jag gjorde i helgen. Men kvalité är väldigt lätt att skapa på en trainer.
Från helgens övningar


Morgondagen ser även den hektisk ut och jag ska jobba sent. Jag hoppas dock kunna få in lite träning i alla fall. Vi får se hur det går.

måndag 4 december 2017

Båstad BikeWeek - Tidigt SM och ingen VR

Ja, då verkar det beslutat. Vad då tänker du? Jo, när SM 2018 äger rum.

Sedan tidigare var beslutet att det skulle ligga i Båstad och redan i juni månad.

Nu är det bestämt att Båstad BikeWeek äger rum 18-24 juni. Det ska bli en vecka full av aktiviteter och motionslopp. Men framför allt ska alla SM-lopp i landsväg för junior, elit och masters äga rum på samma plats under samma vecka. Vad jag vet har det inte hänt tidigare.
2:a plats på SM både 2016 och 2017. Här från starten 2016 med en hejande son i förgrunden

För att rymma alla tävlingar sprids de ut under veckan vilket ser ut att innebära att tempo-SM för min del blir onsdag den 20 juni och linjelopps-SM blir torsdag den 21 juni.

Följ länken så kan du se vilka aktiviteter som hittills är bestämda. Allt eftersom vi närmar oss juni kommer deras hemsida: Båstad Bike Week fyllas på.

Det blir helt klart roligt och spännande med en hel vecka med bara cykling och förhoppningsvis får cyklingen lite mer genomslag än vad den brukar.

För egen del blir det dock lite utmaningar med att SM är så tidigt i år och dessutom tidigt under veckan. Sonens skolavslutning är fredagen innan och Katten har arbetsdagar i början av SM-veckan. Själv brukar jag ha fullt upp denna vecka på mitt arbete.

För att skapa mig goda förutsättningar för tävling och för att hinna njuta av cykelveckan räknar jag med att vi helst bör åka fredagen innan, men allra senast lördag. Det tar ju några dagar att åka ned. Vi får se om jag får åka ned själv och de andra kommer med flyget, eller om vi kan hitta en lösning.

Nu när jag vet exakt när SM ligger var det tur att jag till slut hoppade av min plats i VR-sub 7. Det hade varit helt omöjligt att få ihop logistiken med att cykla Vätternrundan den 16 juni. Men om suget kommer att verkligen prova SUB 7 kanske chansen återkommer?!

Då är det alltså 197 dagar kvar tills det smäller. Planerar att fortsätta nöta på med början i kväll.söndag 3 december 2017

6 cyklister, 4 timmar och behov av lång återhämtning

I dag skulle Katten åka till Umeå och delta på spinning med SheRides. Sonen och en kompis skulle följa med och gå på stan medan Katten tränade.

Blev jag då ensam hemma?

Nej, jag fick också en trevlig förmiddag. Det stod nämligen en gemensam cykelrunda med Vännäs CK på programmet.

När jag vaknade i morse insåg jag snabbt att detta kan bli bra. Ca 1 minusgrad, soligt och bra vägunderlag. Perfekt för distanscykling.

Jag rullade i väg till Vännäsby där vi skulle träffas.

För dagen blev det riktigt fin uppslutning då vi blev 6 cyklister som ville ta en tur på +3 timmar.

När det är landsvägscykling föreslår jag ofta rundan, men när det är MTB är jag aldrig inblandad, utan hänger bara med. Idag skedde dock något som aldrig tidigare hänt. Jag föreslog rundan och det blev den vi rullade.

Det blev då lite vägar vi inte tidigare varit på. Via Pengfors till Ramsele, Tvåråbäck och tillbaka via Västra Spöland.

Det blev en gedigen runda på ca 80 km vilket tar en bra stund på snöiga vägar med rejäla dubbdäck. Bitvis gick det ganska så beskedligt, men i många klättringar var det bra tryck. Jag vet inte riktigt vad som hände men intresset att trycka på var lite större än vanligt.

Det blev helt klart en väldigt pulserad träning då det ofta gick ganska hårt uppför, medelhårt på platten och mycket lugnt utför. Detta för att undvika krascher då underlaget alltid är lite klurigt så här på vintersäsongen.

Jag brukar ofta hålla mig lugn och i bakgrunden så här på försäsongen med MTB:n. I dag var jag dock lite mer intresserad av att få lite extra belastning. Så därför var jag mer aktiv och fick helt klart upp pulsen ett antal gånger.

Förutom några kortare stopp rullade vi hela rundan i ett svep. Det tog totalt ca 3,5 timmar. Med transporten dit och tillbaka och en liten extra tur fick jag ihop drygt 4 timmar och ca 95 km.

Snittpulsen för dagen landade inte så högt, ca 75%. Men betänker vi att det utför var väldigt låg puls var det också ganska hård belastning däremellan och min klocka tyckte att återhämtningstiden var 3 dygn och 19 timmar.

Det var också ganska kuperat. Strava ansåg att det var 1338 höjdmetrar, så då var det nog i alla fall kanske 900 höjdmetrar i ett underlag där det tar emot rejält.

Väl hemma han jag äta några pannkakor så hörde jag bilen komma. Bra timing med andra ord då vi alla kom hem ungefär samtidigt. Umebesökarna var också nöjda med sin förmiddag, så detta blev ett bra upplägg på dagen.

På kvällen fick vi lite ost som belöning😊